Krångliga TV-boxar

Krångliga TV-boxar

Testet visar på stora skillnader i användarvänlighet och mottagningskänslighet.

Laboratorietest
Mikael Bergling Foto: Marie Agerhäll Publicerad: 17 Apr, 2007
Läs senare

Senast den 1 februari 2008 ska de analoga marksändningarna vara avslutade i Sverige.
Den som då vill titta på marksänd TV måste ha en så kallad digitalbox.

Testfakta har testat sju av de vanligaste digitalboxarna på marknaden.
Det är den lite enklare typen av boxar som kostar mellan cirka 900 och 1400 kronor och gör det möjligt att titta på SVT1, SVT2, SVT 24, SVT Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT Extra och TV4 i det digitala nätet som har testats.
Till vissa av boxarna går det att köpa speciella kort för att även kunna titta på betalkanalerna.
    Den tekniska utvärderingen av boxarna har utförts av Sveriges provnings- och forskningsinstitut i Borås.
Bäst sammanlagt betyg fick Emitors Smartbox T20, tätt följd av Samsung DTB 9401 V och Dilog DT-355.

Mottagardelen viktig
För den som bor i ett område där det brukar vara svårt att få bra TV-bild eller för den som har en dålig antenn, är det mycket viktigt att boxen har en bra mottagardel.
– Ligger man på gränsen kan det ha stor betydelse hur bra mottagare boxaren har. I extremfallet kan skillnaden mellan den bästa och den sämsta mottagaren var detsamma som skillnaden mellan perfekt bild eller ingen bild alls, säger Ronny Lövstrand som är provningsingenjör vid SP.
Bäst i denna del av testet klarade sig Dilogs och Philips box.
Sämst var Force.
    Samtliga testade boxar är ungefär lika bra på färgåtergivning och kontraster. Däremot visade testet på skillnader när det gällde bildstabilitet i återgivning av mindre detaljer.
Högst poäng när det gäller bildkvalitet fick boxarna från Emitor och Dilog, sämst var Philips box.

Lätta att använda
Magnus Ahxner vid Teracom, som bland annat svarar för det marksända TV-nätet och under flera år testat digitalboxar, menar att det är mycket viktigt att boxarna är enkla att använda.
– Det gäller inte minst installationen. Allra helst ska man bara behöva slå på boxen för att alla kanaler ska ramla in.
    Mest användarvänliga är Emitors och Samsungs digitalboxar.
Thomsons är visserligen mycket lätt att installera, men betydligt svårare att justera i efterhand.
– I Thomsons fall hamnade kanalerna i en annorlunda ordning vid installationen. De var sedan svåra att sortera. En del boxar är lätta att installera, men svårare att använda, säger Ronny Lövstrand.
Emitors Smartbox kräver, enligt testet, ingen efterjustering av kanalerna efter installationen. Alla kanaler hamnar direkt på rätt plats. Krypterade betalkanaler läggs dessutom i en separat kanallista vilket innebär att man inte behöver bläddra förbi dessa när man ”zappar”.
    Enligt Magnus Ahxner vid Teracom är de flesta digitalboxar som säljs i Sverige av god kvalitet.
– Men det finns en del enkla och billiga boxar som är direkt dåliga. De kan till exempel sakna text-TV, klarar ofta inte av bokstäverna å, ä ö vid textning och kan inte söka in kanalerna rätt. Det handlar då oftast om direktimporterade boxar som inte förs av de större kedjorna.

Fakta

*Med mottagningskänslighet (antennkänslighet) menas förmåga att ta emot en försvagad signal. Ogynnsamma mottagningsförhållanden ställer högre krav på boxens känslighet. Genom att dämpa den inkommande signalen har SP simulerat en allt sämre mottagningssituation.

*För att få fram kvalitén på den mottagna bilden har SP bedömt färgåtergivning, kontraster och bildstabilitet. Med bildstabilitet menas synliga luminans- (ljus) variationer. Variationerna är mest märkbara för smalare detaljer i bilden.

*Användarvänligheten har testats i två moment:
- Grundinställning, det vill säga att installera boxen och därefter kunna titta på TV.
- Ytterligare inställningar och justeringar som att exempelvis kunna lagra kanaler på rätt ställe och ställa klockan.

I varje testmoment har boxarna betygsatts med hänsyn till den inbördes skillnaden i prestanda. För samtliga testparametrar har boxarna fått betyget 3-5 där 5 är bäst. Ingen av boxarna har fått ett lägre betyg än tre.
För att få fram ett sammanlagt resultat har delbetygen räknats samman efter att de viktats enligt följande:

- Användarvänlighet 50%
- Mottagningskänslighet 30%
- Bildstabilitet 20%

Funktioner
* För att kunna ta emot betal-TV kanaler (ej fria marknätet) krävs ett kort som installeras i digital-TV boxen.
* SCART-kontakten används för att koppla ihop digital-TV boxen med en TV eller video. De flesta TV-apparater som är nyare än cirka 1985 har SCART-kontakt.
* RF-modulatorn används om en TV eller video som saknar SCART-kontakt.
* Det är inte alla digital-TV boxar som klarar att ta emot text-TV signaler. Digital-TV boxar som är godkända av Teracom har stöd för svensk text-TV.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.