Bästa kudden för maxad nattsömn

Bästa kudden för maxad nattsömn

En man sover i en säng.
Fel kudde kan leda till spänningar i rygg och nacke och huvudvärk. Sömnen kan också störas för att du hela tiden vill byta ställning. Foto: Shutterstock.
Kvinna stoppar in en kudde i en tvättmaskin.
Alla kuddar i testet ska klara att tvättas i 60 grader enligt tvättinstruktionen. Labbet kontrollerar om det stämmer eller om kuddarnas utseende förändras. Foto: Anna Sigge.
Person mäter längden på kudde med hjälp av linjal.
Laboratoriet mätte kuddarna före och efter tre tvättar. Foto: Anna Sigge
Hand håller i stoppning från en kudde.
Laboratoriet kontrollerar om kuddarnas stoppning förändrats efter tvätt. Foto: Anna Siigge.
Laboratorietest

En bra kudde är lika viktig för nattsömnen som en bra säng. Men det är svårt att veta vad man får när man gör sitt kuddköp. Testfakta har testat åtta olika märken.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 10 Aug, 2015
Läs senare

Många svenskar lägger tiotusentals kronor på en bra säng, men när det gäller kudden är man inte lika noga.

– Det är synd, för kudden är lika viktig för sömnen som sängen, säger Dr Florian Heidinger, specialist på ergonomi och testledare på Ergonomie Institut München, där Testfakta testat åtta olika kuddar i syntetmaterial.

– Kombinationen säng - kudde måste stämma för att sovställningen ska bli rätt och musklerna i nacken ska kunna slappna av. Fel kudde kan leda till problem med spänningar i rygg och nacke och huvudvärk, säger han.

För att hitta rätt modell är det viktigt att man prövar kudden före köp. Det ska ske på en säng med samma hårdhetsgrad som man har hemma och i den ställning man brukar ligga.

Att läsa sig till hur en kudde är går inte. Någon standard för vad det betyder när det står ”hög” eller ”medium” finns nämligen inte. Problemet blir tydligt när labbet mäter kuddens vilohöjd, alltså den höjd där huvudet bärs upp och inte sjunker ner mer.

Kuddarna från Åhléns och Mio har samma fyllnadsvikt och anges båda vara höga, men vilohöjden skiljer över 2,5 centimeter om man ligger på sidan.

– Ett par centimeter är en jättestor skillnad när det gäller kuddar, säger Florian Heidinger.

Testet visar också att det är skillnader på kuddarnas tryckavlastande förmåga, hur väl de transporterar bort fukt, och hur bra de håller formen när man tvättar dem.

Att kuddarna tryckavlastar och sprider huvudets tyngd över en större yta är viktigt för att det ska kännas bekvämt. Gör kudden inte det och trycket mot huvudet blir för stort kan det leda till att man hela tiden vaknar och vill byta ställning.

På den här punkten var skillnaderna mellan kuddarna små, men bäst är Ikea och sämst Åhléns.

Testvinnare är kudden från Höie, som håller formen bäst, har en bra tryckavlastning och också leder bort fukt och andas bra. Sämst slutbetyg får kuddarna från Mille Notti och Åhléns, framför allt på grund av deras dåliga andningsförmåga. De två kuddarna är båda fyllda med så kallat fossflakes, ett material som liknar fint sönderriven plastfolie. Överdragstygen är också mycket täta.

– Vet man med sig att man har lätt för att svettas bör man inte välja någon av de här två, säger Florian Heidinger.

En fördel med kuddar i syntetmaterial är annars att de är lätta att tvätta. Testfakta lät textillaboratoriet Swerea I Mölndal tvätta och torka kuddarna enligt instruktion tre gånger, och sedan kontrollera om de höll formen.

På I Ikeas kudde hade stoppningen börjat tova ihop sig till klumpar efter tvättarna. I övrigt höll sig stoppningarna bra. Däremot krympte flera av kuddarna i på längden och bredden.

– Om kuddens form ändras kan det innebära att vilohöjden förändras, och det är förstås inte bra. Tidigare tester visar att många är mycket känsliga för det, och särskilt om man redan har problem med nacke och rygg, säger Florian Heidinger.

Så väljer du rätt kudde

Det finns flera saker att tänka på när du ska välja kudde:

- Sovställning: Sover du oftast på sidan bör du som regel ha en hög kudde, på rygg en medelhög kudde och på mage en låg kudde. Detta för att nacken ska kunna hållas rak i förhållande till ryggen.

- Madrassens hårdhet: Ju hårdare madrass (kroppen sjunker inte ner i madrassen) ju högre kudde behövs.

- Kroppsform: Sover du på sidan spelar axelbredden in. En bredaxlad person behöver en extra hög kudde. Sover de på rygg och normalt sett har en hållning där huvudet är framskjutet behöver du också en lite högre kudde.

 

Dun eller syntet?

Dunkuddar och täcken anses vara bättre på att transportera bort fukt och justera temperatur än syntetmaterial. Kuddar i syntetmaterial rekommenderas ofta till allergiker och är ofta lättare att tvätta eftersom de torkar snabbare. Enligt Astma- och Allergiförbundet kan kvalster (som kan orsaka allergi) förekomma lika mycket i dun som syntetkuddar. För att hålla kvalstermängden nere bör tyget på kudden vara tätt vävt och av bomull, och kudden ska kunna tvättas i 60 grader.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Varierande kvalitet i fristående resårmadrasser

En fristående resårmadrass kan läggas direkt på golvet eller i en sängram. En flexibel lösning som ger ergonomi i nivå med en klassisk resårsäng. Men långt ifrån alla fabrikat håller måttet, och priset är ingen garanti för kvalitet visar Testfaktas laboratorietest av sju vanliga modeller.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den lägre prisklassen

Med testerna redo i mobilen har sängkunderna oftast en klar åsikt om sitt sängköp.
— De yngre kunderna är speciellt medvetna om att sängköpet kan vara hemmets viktigaste, säger Agneta Winther som sålt sängar i över tio år.

 

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.