Åtta laxar i ett laxtest

Åtta laxar i ett laxtest

En sensorisk analytisk panel bestående av fyra experter provsmakar, luktar, tittar och känner på produkterna. Foto: Anna Sigge
En sensorisk analytisk panel bestående av fyra experter provsmakar, luktar, tittar och känner på produkterna. Foto: Anna Sigge
Bedömning av rökighet och naturlig fiskdoft i den sensoriska analysen: Foto: Anna Sigge
Bedömning av rökighet och naturlig fiskdoft i den sensoriska analysen: Foto: Anna Sigge
Paneldeltagarna i den sensoriska analysen är speciellt utvalda enligt specifika ISO-standarder.. Foto: Anna Sigge
Paneldeltagarna i den sensoriska analysen är speciellt utvalda enligt specifika ISO-standarder.. Foto: Anna Sigge
En sensorisk analytisk panel bestående av fyra experter provsmakar, luktar, tittar och känner på produkterna. Foto: Anna Sigge
En sensorisk analytisk panel bestående av fyra experter provsmakar, luktar, tittar och känner på produkterna. Foto: Anna Sigge
Den sensoriska analysen genomförs i form av ett blindtest i samarbete med SP Food & Bioscience. Foto: Anna Sigge
Den sensoriska analysen genomförs i form av ett blindtest i samarbete med SP Food & Bioscience. Foto: Anna Sigge
De sensoriska analyserna genomförs vid SP food & Bioscience i Göteborg, som har lång erfarenhet av livsmedelsprovning. Foto: Anna Sigge
De sensoriska analyserna genomförs vid SP food & Bioscience i Göteborg, som har lång erfarenhet av livsmedelsprovning. Foto: Anna Sigg
Laboratorietest

Inga spår av antibiotika eller endosulfater. Däremot är det stora skillnader i smak, konsistens och utseende. Det visar Testfaktas sensoriska test av åtta sorters kallrökt lax.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 14 Jun, 2016
Läs senare

Laxen har vandrat. Från att förr ha varit något av en lyxmåltid har den populära matfisken de senaste årtionden hamnat på var mans tallrik. Att lax i olika varianter blivit betydligt billigare beror till stor del på de stora laxodlingar som startats runt om i världen, bland annat i Norge. Men laxodlingarna är långt ifrån okontroversiella. Larmrapporterna om överanvänding av antibiotika och konsekvenserna av utfiskning av så kallad foderfisk har satt luppen på laxodlingarnas negativa sidor som massindustri.

Testfakta Research har på uppdrag av Coop testat och jämfört åtta olika sorters kallrökt lax.

Den kemiska analysen visar inga spår av vare sig antibiotika eller endosulfater. Den enda negativa avvikelsen står laxen från Vägga för, där gränsvärdet överskrids för totalhalten av bakterier. Vissa variationer påvisas även mellan vatten- och salthalt, men ingen produkt sticker ut på ett anmärkningsvärt sätt.

Den sensoriska analysen, som genomförs i form av ett blindtest i samarbete med SP Food & Bioscience, kan dock utnämna en klar vinnare. Laxen från Coop får det sammanlagt högsta betyget och har höga poäng i samtliga fyra delmoment; utseende, lukt, smak och konsistens.

[PDF]

– Paneldeltagarna sätter själva ett antal egenskapsord som de utgår ifrån. Därefter skalar panelen tillsammans ner dessa till ett hanterbart antal genom att välja de egenskaper som tydligast beskriver produkten. I det här fallet fokuserade man till exempel på rökigheten och sältan när det gällde smaken, säger Cecilia Norman, panelledare på SP Food & Bioscience.

Paneldeltagarna i den sensoriska analysen är speciellt utvalda enligt specifika ISO-standarder. Det krävs en välutvecklad känslighet för att få delta i sensoriska analyser och få personer klarar av uppdraget, berättar Cecilia Norman.

– Det unika med sensoriska testdeltagare är att de inte lägger några värderingar i sina omdömen. De säger i detta fall alltså inte att laxen är för salt, eller om den är god. De graderar bara produkten enligt en vedertagen skala. Man kan betrakta dem som mänskliga mätinstrument, säger Cecilia Norman.

För att verifiera resultaten från den sensoriska analysen presenteras dessa därefter mot en fokusgrupp bestående av vanliga konsumenter. Dessa får ta del av resultaten innan de får ge sina omdömen. Även detta görs i form av ett blindtest där det inte går att koppla omdömena till en specifik sort. I Testfaktas laxtest visar det sig att konsumenternas uppfattning stämmer väl överens med de tränade sinnena i expertpanelen.

Fokusgruppen upplever att de får en korrekt vägledning i sitt produktval när de läser den analytiska panelens omdömen. Vi har även ett annat färskt test som visar stark koppling mellan den sensoriska panelen och konsumenternas gradering. Det tyder på att vi tillsammans med Testfakta hittat en metod som fungerar, säger Cecilia Norman.

Fakta

Testfakta Research har på uppdrag av Coop Sverige AB genomfört ett jämförande laboratorietest av åtta sorters kallrökt lax. Syftet med testet har varit att jämföra smak och kvalitet för ett representativt urval av kallrökt lax i skivor på den svenska marknaden.

I testet har de olika fabrikaten genomgått såväl en kemisk som en sensorisk analys. Den kemiska analysen har utförts av Eurofins livsmedelslaboratorier i Lidköping och den sensoriska analysen av SP Food & Bioscience i Göteborg.

 

Sensorisk analys

Den sensoriska analysen omfattar egenskaperna utseende, doft, smak och konsistens. Analysen genomförs enligt följande metodik där produkterna genomgående är anonyma:

- En sensorisk analytisk panel bestående av fyra experter provsmakar, luktar, tittar och känner på produkterna med syfte att identifiera ett antal karakteristiska egenskaper för produkten.

- Panelen sätter sedan mätvärden på en skala från ett till fem på de valda karakteristiska egenskaperna.

- Mätvärdena från den sensoriska analysen tolkas och sammanställs av laboratoriets experter.

- En sammanställning med mätvärden och omdömen för de olika produkterna presenteras för en fokusgrupp, bestående av vanliga konsumenter. Utifrån det presenterade materialet får fokusgruppen säga vilka produkter som framstår som bättre och sämre och välja ut bästa respektive sämsta produkt.

- I ett sista steg får fokusgruppen provsmaka produkterna för att verifiera den vägledning de fått genom laboratoriets sammanställning. Om fokusgruppen, även efter att ha smakat på produkterna, står fast vid sin tidigare bedömning bekräftas laboratoriets tolkning av resultatet från den sensoriska mätningen.

Resultatet från den sensoriska analysen viktas samman till ett totalresultat där smak får högst vikt med 40 procent, konsistens 30 procent, utseende 20 procent och doft 10 procent.

 

Kemisk analys

Den kemiska analysen omfattar följande parametrar:

- Vattenhalt

- Fetthalt

- Fettsyrasammansättning

Mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror som t ex. de fiskspecifika Omega 3 fettsyrorna EPA och DHA.

- Natrium (salt)

- Antibiotika

Analysen omfattar totalt ett 70-tal olika typer av antibiotika.

- Endosulfan

Endosulfan är ett starkt ifrågasatt bekämpningsmedel som är förbjudet inom EU, men som tillåts i fiskfoder.

- Mikrobiologisk analys

I den mikrobiologiska analysen tittar man på förekomsten av mikroorganismer (totalt antal bakterier), kolibakterier, stafylokocker, listeria och jästsvamp.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Med rätt solceller får du en pålitlig källa av förnybar energi över lång tid, som både kan sänka elräkningen och minska ditt koldioxidavtryck. Men att köpa fel system för hemmet kan lägga skugga över elräkningen. Testfakta listar grunderna du behöver kunna innan du köper solpaneler för hemmet.

Testfaktas köpguide för elcyklar

Det viktigaste när du ska välja elcykel är att tänka igenom hur du ska använda den. Testfakta hjälper dig ta reda på vilken elcykel som passar just dig bäst.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Svårt att bli fläckfri med flytande tvättmedel

Ta bort fläcken och samtidigt riskera att övriga tygfärger blir urblekta? Valet av tvättmedel handlar ofta om kompromisser. Men vill du ta bort tuffa fläckar är valet relativt enkelt: alla flytande kulörtvättmedel fungerar ungefär lika halvbra. Samtidigt gör vissa underverk med noppor.

10 sätt att spara på elräkningen

När elpriserna skjuter i höjden och temperaturen går mot noll blir goda råd dyra. Här är tio tips för att få ner dina elkostnader.

Så slipper du dålig plast

Det finns idag hundratals typer av plast och varje år tillkommer nya. Därför kan det vara svårt att veta vilka plaster som man ska välja – och välja bort. Testfakta reder ut vilka plaster du ska undvika, och hur.

Laboratorietest

Superlimmet som inte fäster

Superlim gör inte alltid skäl för namnet. Testfaktas test av nio märken visar på stora skillnader i fästförmåga på olika typer av material och hur lång tid de behöver för att härda.
Det bästa limmet härdade snabbt, fäste bra på alla material och krävde bara hälften så mycket lim som de sämsta.

Laboratorietest

Kända allergener i deodoranter anges inte på förpackningen

Din deodorant gör jobbet – åtminstone när det handlar om att dölja svettlukten. Har du känslig hud ska du däremot vara uppmärksam. Testfaktas deodoranttest avslöjar att två stora tillverkare inte uppger kända allergener på sin förpackning.

Laboratorietest

Svensk kräftskiva med bitter eftersmak

En handfull svenska kräftor. Fler kan du inte äta om du vill klara riktvärdet för mängden PFAS-kemikalier som en vuxen person maximalt bör få i sig under en vecka. Den svenska kräftan har väldigt höga PFAS-nivåer jämfört med den importerade, visar Testfaktas kräfttest.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.