Stora brister i reflexväxtars säkerhet

Stora brister i reflexväxtars säkerhet

Reflexvästar kan rädda liv, men bara om de fungerar som de ska. När Konsumentverket i Finland testade 13 reflexvästar uppfyllde bara två säkerhetskraven.

Susanne Ståhl Publicerad: 23 Apr, 2007
Läs senare
Tre av västarna hade allvarliga brister. Därtill var åtta produkter felmärkta och bruksanvisningarna var bristfälliga.

I testen undersöktes bland annat reflexförmågan i västarnas reflekterande material och om den reflekterande ytan var tillräckligt stor. Västarnas märkningar och innehållet i bruksanvisningarna granskades också.

Två av västarna som visades sig ha brister i säkerheten såldes i Stadiums butiker. Det handlade om västar av märket Newline i storlekarn small och medium, som inte hade tillräckligt stor reflekterande yta. När testresultatet kom drog Stadium omedelbart in västarna från butikerna, även i Sverige.

Bland de testade västarna hade ytterligare åtta brister i märkningarna, bruksanvisningarna eller bådadera. Fem av dessa hade inga bruksanvisningar alls. Framförallt var det text på finska som saknades. Tre av västarna var inte CE-märkta och det saknades uppgifter om tillverkare respektive importör.
Efter testet har de bristfälliga västarna antingen ändrats så att de uppfyller normerna eller dragits tillbaka. De västar som saknade typmärkning genomgick typbesiktning på finska arbetshälsoinstitutet. Alla västar som visade sig ha brister har alltså nu antingen dragits tillbaka från marknaden eller så har bristerna åtgärdats.

Tillverkaren, importören och säljaren av reflexvästar ansvarar för att västarna uppfyller de för personlig skyddsutrustning fastställda säkerhetskraven. En konsument har svårt att själv försäkra sig om produktens egenskaper vid inköpet. Därför uppmanar Konsumentverket i Finland tillverkarna, importörerna och säljarna att i framtiden se till att de reflexvästar som de säljer eller ger ut till försäljning är av god kvalitet, så att de ger konsumenterna tillräckligt skydd.

Fler nyheter

Laboratorietest

Billigaste kabinväskan nästan lika bra som dyraste

Idag reser många med bara kabinväska, både vid kortare och längre resor. Men kvaliteten skiljer mellan olika tillverkare visar Testfaktas test. 

Laboratorietest

Strid på kniven om vilken som är bäst i test

Det finns en vinnare men inga förlorare. Billiga som dyrare knivar klarade alla laboratoriets tuffa tester – även om några gjorde det med större marginal än andra. Vilken du väljer är mycket en smaksak visar Testfaktas test. 

Bästa kartongen till flytten

Dags att flytta? Tänk på att skaffa bra flyttkartonger. Testfaktas test av åtta märken visar på stora skillnader i hållbarhet och ergonomi. En flytt är tillräckligt ansträngande för att inte låta humöret sänkas av dåliga kartonger. Testfakta har jämfört åtta olika varianter. Vi har testat hur stabila och hållbara de är och hur enkla lådorna är att använda. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rätt bäddmadrass kan göra stor skillnad

En bra säng kan göra stor skillnad – både för hur bra man sover och hur utvilad man känner sig när man vaknar. Här spelar bäddmadrassen en avgörande roll. Och det är tydliga skillnader mellan olika tillverkare, visar Testfaktas test.

Laboratorietest

Test av sju kylboxar till sommarens bilresa

En kylbox som kopplas till bilens cigarettuttag håller picknicken kall under bilresan. Men alla boxar fungerar inte lika bra, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skinande ren testvinnare i diskmedelstest

I årets upplaga av Testfakta Researchs diskmedelstest har nio olika produkter jämförts. I testet har laboratoriet kört drygt 600 maskiner fulla med smutsiga tallrikar, glas och bestick.
Och när allt är diskat och klart framstår ett diskmedel som en ganska klar vinnare.

Laboratorietest

Cykelhållare håller inte måttet

Bara en av cykelhållarna i Testfaktas test klarar en krock i 30km/h. Och en kurva i hög hastighet är tillräckligt för att tre av hållarna med cyklar på ska släppa taget om bilens dragkrok.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa rakhyveln för len hud

En nära och följsam rakning som inte irriterar eller skadar huden är några av de viktigaste egenskaperna för en rakhyvel. I Testfaktas omfattande laboratorietest har åtta olika hyvlar testats på 21 försökspersoner och stålets skärpa och uthållighet jämförts.
 

Laboratorietest

Bästa handgräsklipparen är ett riktigt klipp

Den klassiska handjagaren gör klippningen till en motionsrunda och använder ingen annan energi än din egen. Testfakta har jämfört sju modeller.  

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Prylarna som håller växterna vid liv när du är borta

Semester men ingen som vattnar blommorna? Testfakta har långtidstestat olika system för självbevattning av krukväxter.

 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Här är bästa och sämsta borrskruvdragaren

Det är högsäsong för hemmafixare. Men se till att välja rätt skruvdragare till sommarprojektet. Flera modeller klarar inte tjockare skruv, visar Testfaktas test.

Laboratorietest

Så bra är de billigaste elcyklarna

Hälften av cyklarna går för snabbt och vissa har riktigt dåliga köregenskaper. Men det finns ändå ett par prisvärda alternativ, visar Testfaktas test av billigare elcyklar under 12 000 kronor.

Bästa grillen för picknicken

En bärbar grill är både bättre och säkrare än en engångsgrill, och går samtidigt lätt att ta med på utflykten. Testfakta har testat åtta kolgrillar för picknicken.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.