Stora brister i reflexväxtars säkerhet

Stora brister i reflexväxtars säkerhet

Reflexvästar kan rädda liv, men bara om de fungerar som de ska. När Konsumentverket i Finland testade 13 reflexvästar uppfyllde bara två säkerhetskraven.

Susanne Ståhl Publicerad: 23 Apr, 2007
Läs senare
Tre av västarna hade allvarliga brister. Därtill var åtta produkter felmärkta och bruksanvisningarna var bristfälliga.

I testen undersöktes bland annat reflexförmågan i västarnas reflekterande material och om den reflekterande ytan var tillräckligt stor. Västarnas märkningar och innehållet i bruksanvisningarna granskades också.

Två av västarna som visades sig ha brister i säkerheten såldes i Stadiums butiker. Det handlade om västar av märket Newline i storlekarn small och medium, som inte hade tillräckligt stor reflekterande yta. När testresultatet kom drog Stadium omedelbart in västarna från butikerna, även i Sverige.

Bland de testade västarna hade ytterligare åtta brister i märkningarna, bruksanvisningarna eller bådadera. Fem av dessa hade inga bruksanvisningar alls. Framförallt var det text på finska som saknades. Tre av västarna var inte CE-märkta och det saknades uppgifter om tillverkare respektive importör.
Efter testet har de bristfälliga västarna antingen ändrats så att de uppfyller normerna eller dragits tillbaka. De västar som saknade typmärkning genomgick typbesiktning på finska arbetshälsoinstitutet. Alla västar som visade sig ha brister har alltså nu antingen dragits tillbaka från marknaden eller så har bristerna åtgärdats.

Tillverkaren, importören och säljaren av reflexvästar ansvarar för att västarna uppfyller de för personlig skyddsutrustning fastställda säkerhetskraven. En konsument har svårt att själv försäkra sig om produktens egenskaper vid inköpet. Därför uppmanar Konsumentverket i Finland tillverkarna, importörerna och säljarna att i framtiden se till att de reflexvästar som de säljer eller ger ut till försäljning är av god kvalitet, så att de ger konsumenterna tillräckligt skydd.

Fler nyheter

Godaste chokladdrycken till vinterutflykten – stort test

Den höga sockerhalten tar bort chokladsmaken i chokladdryckerna, menar experterna. Barnen är inte lika känsliga och ger högst betyg till det billigaste pulvret i jämförelsen.

Åtta tvättmedel i test - en klar vinnare

Har du spillt kaffe, te eller rödvin på kläderna? Då finns det ett tvättmedel som är överlägset, visar Testfaktas test av åtta flytande kulörtvättmedel.

Överlägsen vinnare när sju espressomaskiner testas

God och smakrik – eller som en tunn kopp bryggkaffe. Trots att exakt samma kaffebönor används blir espresson olika bra. Testfakta har testat sju automatiska kaffemaskiner.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så väljer du rätt för fläckfri tvätt

En fläckborttagare gör standardtvättmedlet effektivare. Den fixar ofta fläcken, men påverkar även klädernas färg och vithet, visar Testfakta Research laboratorietest. Det gäller att välja medel efter önskat resultat. Utmanaren Via Tabort vinner på vithet och skonsamhet.

Omdebatterat ogräsmedel i importerade livsmedel

Flera importerade livsmedel köpta i svenska mataffärer innehåller resthalter av det omstridda bekämpningsmedlet glyfosat. Det visar Testfaktas och SVT:s granskning.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Trimmade elcyklar oroar myndigheter

Vanliga elcyklar kan enkelt trimmas till betydligt högre hastigheter än tillåtet. Nu befarar myndigheterna att antalet allvarliga olyckor kommer öka. Men någon kontroll av elcyklarna görs inte. 

 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

Fredagsgiftet: Tio gånger mer akrylamid i vissa chips

OLW:s chips innehåller tio gånger högre halt av det cancerframkallande ämnet akrylamid än Pringles och sex gånger mer än Estrellas, visar Testfaktas analys av åtta olika sorters chips med sourcream & onion-smak.
– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Livsmedelsverkets expert. 

Luddiga löften om vad vinterskorna ska klara

Blöt och kall om fötterna i vinter? Kan man klaga på vinterskorna om de inte håller måttet? Testfakta har kollat vad som gäller.

Allt fler tar hjälp av nätet för att träna

Trenden att nyttja internet för att motionera viker inte och allt fler träningsformer går nu att nå hemifrån eller via mobilen. För motionären kan det bli både billigare och mer praktiskt, men det passar inte lika bra för alla, menar GIH:s expert.

Välgörenhetsgåvor populärt under granen

En get, mensskydd eller ett matpaket till människor på flykt. Hjälporganisationernas konkreta gåvoprodukter ökar viljan att skänka pengar, särskilt till jul. Men om pengarna blir till just den gåva som givaren valt varierar mellan olika organisationer.

Resväskan som håller i längden – tufft test av sju modeller

Handtag som går av och hjul som går sönder – en trasig resväska kan verkligen förstöra semesterstämningen. Vi har testat sju olika resväskor och det är stora skillnader på hur bra de håller.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.