Stora brister i reflexväxtars säkerhet

Stora brister i reflexväxtars säkerhet

Reflexvästar kan rädda liv, men bara om de fungerar som de ska. När Konsumentverket i Finland testade 13 reflexvästar uppfyllde bara två säkerhetskraven.

Susanne Ståhl Publicerad: 23 Apr, 2007
Läs senare
Tre av västarna hade allvarliga brister. Därtill var åtta produkter felmärkta och bruksanvisningarna var bristfälliga.

I testen undersöktes bland annat reflexförmågan i västarnas reflekterande material och om den reflekterande ytan var tillräckligt stor. Västarnas märkningar och innehållet i bruksanvisningarna granskades också.

Två av västarna som visades sig ha brister i säkerheten såldes i Stadiums butiker. Det handlade om västar av märket Newline i storlekarn small och medium, som inte hade tillräckligt stor reflekterande yta. När testresultatet kom drog Stadium omedelbart in västarna från butikerna, även i Sverige.

Bland de testade västarna hade ytterligare åtta brister i märkningarna, bruksanvisningarna eller bådadera. Fem av dessa hade inga bruksanvisningar alls. Framförallt var det text på finska som saknades. Tre av västarna var inte CE-märkta och det saknades uppgifter om tillverkare respektive importör.
Efter testet har de bristfälliga västarna antingen ändrats så att de uppfyller normerna eller dragits tillbaka. De västar som saknade typmärkning genomgick typbesiktning på finska arbetshälsoinstitutet. Alla västar som visade sig ha brister har alltså nu antingen dragits tillbaka från marknaden eller så har bristerna åtgärdats.

Tillverkaren, importören och säljaren av reflexvästar ansvarar för att västarna uppfyller de för personlig skyddsutrustning fastställda säkerhetskraven. En konsument har svårt att själv försäkra sig om produktens egenskaper vid inköpet. Därför uppmanar Konsumentverket i Finland tillverkarna, importörerna och säljarna att i framtiden se till att de reflexvästar som de säljer eller ger ut till försäljning är av god kvalitet, så att de ger konsumenterna tillräckligt skydd.

Fler nyheter

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Laboratorietest

Byggmax Wiksbo Plantjord Eko

Byggmax Wiksbo plantjord Eko har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar. Resultatet visar att jorden har bra odlingsegenskaper för samtliga testade grödor och uppfyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Snart 500 000 elcyklar - men bromsarna fortfarande frågetecken

Elcykel-boomen fortsätter även i år. Trots leveransproblem är var femte nyinköpt cykel eldriven. Enligt branschens beräkningar finns det snart 500 000 elcyklar i Sverige.

Laboratorietest

Torsk på omega 3 i fiskpinnar

Frityroljan är viktigare än fisken för tillskott av omega 3 från fiskpinnen. Testfaktas laboratorietester visade fyra gånger så höga halter omega 3 hos de fiskpinnar som friterats i rapsolja.

 

Laboratorietest

Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Barlinek parkettgolv 3-stav ek

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax AB genomfört ett laboratorietest av Byggmax parkettgolv från Barlinek. Golvet testades tillsammans med två likvärdiga produkter.

Laboratorietest

Billigare med effektivt maskindiskmedel

Diskmaskinens fyra timmar är billigare än att diska för hand. Men då ska maskindiskmedlet också göra rent på första disken.

Laboratorietest

Små skillnader på batterier för elverktyg

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest

Byxblöjorna som håller tätt hela natten

Byxblöjor har blivit allt vanligare för småbarnsföräldrar. Under årens lopp har byxblöjor förbättrats för att ge bra skydd mot läckage inte bara på dagen utan även på natten.
-Skillnaderna ligger snarare i passformen för ditt barn, förklarar Cedric Schoorens, testledare på laboratoriet SGS France som utförde testerna.

Laboratorietest

Rusta fönstermarkis

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas fönstermarkis. Markisens konstruktion testades mot hållfasthetskraven i EN 13561:2015 och väven mot två jämförbara markiser.
Rustas fönstermarkis uppfyller standardens krav med god marginal och kvalificerar för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.