Miljösmart båtliv bra för plånboken

Miljösmart båtliv bra för plånboken

Bara genom att köra din båt på rätt sätt kan du få ner bränsleförbrukningen med 40 procent. Testfakta ger dig knepen för ett både miljövänligare och mer ekonomiskt sjöliv.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 1 Jul, 2011
Läs senare

Naturälskande frilufsare med respekt för djur- och fågelliv i våra sjöar och hav? Eller bakåtsträvare som ser båtlivet som en fristad från övriga samhällets miljötänk?

Med 881 000 svenska fritidsbåtar går det självklart inte att göra sådana generaliseringar om båtfolket. Däremot kan man konstatera att sjöfartssektorn inte kommit lika långt som vägtrafiken när det gäller lagar och regler på miljöområdet.
Gun Rudquist är chef för marina frågor på Naturskyddsföreningen.
– Vi vet till exempel hur känslig Östersjön är. Det är viktigt att varje sektor tar sitt ansvar. Samtidigt vill vi inte peka ut fritidsbåtarna som ett stort problem. Flyget utgör till exempel en mycket större miljöbelastning, säger hon.  

Livet till sjöss går också mot en ökad reglering. Nya och hårdare regler för vilka bottenfärger som får användas är på väg att införas. Och från och med 2014 blir det förbjudet att tömma sina toaletter i vattnet. Men självklart finns inget som hindrar båtägare att minska sin miljöpåverkan redan nu. Och det behöver varken vara krångligare eller kosta mer, menar Peter Karlsson på båtbranschens riksförbund Sweboat.
– Det handlar om att välja rätt bränsle till motorn, hålla båten ren på botten och använda de inrättningar som finns för toalettömning och båttvätt. Bara genom att köra och packa båten rätt kan du minska din bränsleåtgång med 40 procent. Då sparar du både pengar och miljö, säger han. 

En tredjedel av alla svenska fritidsbåtar puttrar omkring med hjälp av gamla tvåtaktsmotorer där 30 procent av bränslet oförbränt går vidare ut till vatten och luft. Enligt Naturskyddsföreningen är detta ”ett enormt slöseri och en smygande miljökatastrof”. Utombordarna i Sverige släpper tillsammans ut cirka 15 000 ton kolväten per år i våra vatten. Men genom använda miljöanpassad tvåtaktsolja och alkylatbensin går det att minska miljöpåverkan drastiskt. 
– Alkylatbensin är nästan helt fritt från farliga ämnen och ger helt andra utsläppsvärden, säger Peter Karsson.

Att alkylatbensin skulle vara både dyrare och svårare att få tag i är ett påstående som han viftar bort.
– Köper du på dunk kostar det lite mer, men på de flesta orter kan man köpa alkylatbensin på pump och då är skillnaden inte så stor. Dessutom räcker den längre än vanlig bensin, säger han.

Ett annat sätt att få ner bränsleförbrukningen är att köra på rätt sätt – att köra ekologiskt. När man talar om eco-driving tänker nog de flesta på att köra miljövänligt och bränslesnålt med bil. Men det går även att göra på sjön. Viktigast är att snabbt komma över själva planingen eftersom bränsleförbrukningen är som störst i det momentet. Därefter gäller det att hitta en fart där båten glider ovanpå vattnet och känns lätt.
– Att plana båten drar inte bara mer bränsle. Det är dessutom obekvämt och gör det svårt att se. Det gäller att hitta båtens perfekta fart där vågsprutet syns ungefär på mitten av båten.

Båtens tyngd spelar så klart också roll för bränsleförbrukningen. Därför bör man packa så lätt som möjligt och fördela packningen jämnt i båten. Det gäller också att hålla båten ren undertill för att minska motståndet i vattnet. Enligt Peter Karlsson finns det bra miljövänliga alternativ för bottenfärg. Men ett ännu bättre sätt är att använda de båtbottentvättar som i dag finns i många småbåtshamnar.
– Det kostar mellan 300 och 600 kronor beroende på båtens storlek. Men man vinner i bränsle och miljökostnader. Det räcker att man tvättar båten ett par gånger per säsong i samband med att havstulpanernas larver kläcks. Via stiftelsen Håll Sverige rents hemsida kan man få ett sms när det är dags kläckning.

Med några enkla knep går det alltså att få ner bränsleförbrukningen till sjöss. Men till den som vill köra riktigt ekologiskt har Peter Karlsson ett ännu bättre tips.
– Lär dig segla. Man ser väldigt många segelbåtar som använder motorn i stället för seglen.

Fakta

Miljontals svenskar åker båt

I Sverige finns 881.000 sjödugliga fritidsbåtar fördelade på 695.000 hushåll. Under 2010 hade närmare 2,5 miljoner svenskar mellan 20 och 74 år suttit i en fritidsbåt. Flest antal fritidsbåtar finns på ostkusten och inlandet (cirka en fjärdedel). Vanligaste båten är motorbåt utan övernattningsmöjligheter. Drygt var tionde svensk fritidsbåt (102.000) har toalett ombord.

Källa: Transportstyrelsen (Båtlivsundersökningen 2010)

Nya förbud för båtfolket

- Redan i dag finns ett förbud mot att tömma båttoaletter direkt i vattnet för yrkestrafik. Men Transportstyrelsen håller just nu på med en justering av lagen så att förbudet även kommer att gälla för fritidsbåtar. De nya reglerna träder i kraft 2014.

- Kemikalieinspektionen kommer i september 2011 besluta om ett förbud mot att använda båtbottenfärger som innehåller höga halter av zinkoxid.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.