Minst rom i testets godaste kaviartub

Minst rom i testets godaste kaviartub

Linnea Engström, Amanda Jonsson och Marcus Ekman, elever vid restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan, förbereder provningen. Foto: Pavel Koubek
Linnea Engström, Amanda Jonsson och Marcus Ekman, elever vid restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan, förbereder provningen. Foto: Pavel Koubek
Bedömarna uppmanades att skölja munnen med vatten och osaltat smörgåsrån mellan proverna. Foto: Pavel Koubek
Bedömarna uppmanades att skölja munnen med vatten och osaltat smörgåsrån mellan proverna. Foto: Pavel Koubek
Bedömningen genomfördes i ett sensoriskt lab designat efter ISO 8589:2007. Foto: Pavel Koubek
Bedömningen genomfördes i ett sensoriskt lab designat efter ISO 8589:2007. Foto: Pavel Koubek
Amanda Jonsson portionerar ut de åtta olika kaviarproverna. Kaviaren tas ut från kylskåp fem minuter innan servering. Foto: Pavel Koubek
Amanda Jonsson portionerar ut de åtta olika kaviarproverna. Kaviaren tas ut från kylskåp fem minuter innan servering. Foto: Pavel Koubek
Provningen genomförs av 20 kockelever som blir serverade samtliga prover i en slumpmässig ordning. Foto: Pavel Koubek
Provningen genomförs av 20 kockelever som blir serverade samtliga prover i en slumpmässig ordning. Foto: Pavel Koubek
Laboratorietest

Lagom rökig och tillräckligt salt eller söt, oljig och tam. Smaken varierar kraftigt när Testfakta testar kaviar. Och den med minst rom av alla visar sig vara allra godast.

Laboratorietest
Ola Jacobsen Publicerad: 25 Nov, 2019
Läs senare

Enligt Jordbruksverket äter svenskarna i genomsnitt ett kilo så kallad smörgåskaviar per år. Och även om vissa varumärken är mer välkända än andra finns det mycket att välja på.

Testfakta har testat åtta olika märken av kaviar på tub. Resultatet visar på stora skillnader, både i smak och hur mycket det deklarerade rominnehållet skiljer sig från det verkliga.

För att kunna ta reda på vilken som är den bästa kaviaren har Testfakta låtit smaklaboratoriet The Taste Lab testa smak, konsistens, utseende och doft. Kaviaren har också analyserats kemiskt av Eurofins, som på det sättet har fastställt om kaviaren innehåller så mycket rom som tillverkarna påstår. Testet visar på stora skillnader. Flera innehåller till exempel bara runt 75 procent av den deklarerade fiskmängden.

[PDF]

Kan man dra slutsatsen att de som ligger runt 75 procent inte deklarerar korrekt?
– Eftersom de deklarerar sockersaltad rökt rom, så vet vi inte hur mycket som består av färsk rom respektive socker och salt. Vi kan därför inte konstatera att märkningen är felaktig endast med hjälp av dessa resultat, säger Niclas Linde, analytical service manager på Eurofins.

Däremot finns inget tydligt samband mellan rommängd och smakupplevelse. Testvinnaren innehåller minst mängd rom av alla testade kaviarsorter, men bedömdes som allra godast av de 20 smaktränade testpersonerna. Den kaviar som kom på tredje plats innehåller däremot näst mest rom av alla testade kaviarsorter.

The Taste Labs 20 testpersoner har bedömt kaviarens smak, doft, konsistens och utseende. Bedömningen gjordes i två delar: Dels bedömdes kaviaren för sig och dels tillsammans med det klassiska kaviartillbehöret: ägg.
– Det är ingen slump att vi äter kaviar med ägg. Det har att göra med att äggets fett och protein gifter sig så bra med kaviarens höga sälta, umami och rökighet, säger Johan Swahn forskare och grundare av The Taste Lab.

– Det är roligt att vi har kunnat titta på de här produkterna i sitt rätta sammanhang. Det är ju inte så många som äter kaviar direkt ut tuben, som karaktären Janne i Göta kanal, säger Johan Swahn.

Testfakta har viktat delbetyget för sensorisk test av kaviar tillsammans med ägg till 70 procent och smak av den rena kaviaren till 30 procent.

The Taste Lab har använt vetenskapliga sensoriska mätverktyg. De 20 testpersonerna är tränade på att bedöma smaker och sitter i enskilda bås och bedömer kaviaren utan att veta vilket märke de har framför sig.

De har dels gjort ett så kallat gillandetest, där de bedömer hur kaviaren doftar och smakar på en sjugradig skala. Därefter har de genomfört en så kallad Just About Right-, eller JAR-värdering. Här bedöms om de olika smakerna är lagom, för mycket eller för lite. 
– JAR-värdering är ett användbart verktyg när det är viktigt att hitta en bra balans mellan till exempel sötma och sälta, som i fallet med ägg och kaviar, säger Johan Swahn. 

Bäst smak, både med och utan ägg, har Pacific Kaviar från Ica, följt av kaviaren från Coop och Ejderns. Sämst smakar Klädesholmen Kaviar, särskilt tillsammans med ägg.

 

FAKTA OM TESTEN

Följande fabrikat ingår i testet

  1. Pacific Kaviar

  2. Coop Kaviar Mildrökt

  3. Ejderns Drott-Kaviar

  4. Ica Kaviar

  5. Eldorado Kaviar mildrökt

  6. Kalles Kaviar Original

  7. Svennes Extra mild

  8. Klädesholmen Kaviar

Smak, doft, konsistens och utseende

Smaklaboratoriet The Taste Lab har anlitat 20 kock- och sommelierstudenter för testet. Dessa har bedömt smak, doft, konsistens och utseende för de olika kaviarfabrikaten. Bedömningen har gjorts i två delar: Bedömning av enbart kaviar och bedömning av kaviar tillsammans med ägg.

Testpersonerna har betygsatt kaviarens smak, doft, konsistens och utseende på en 10-gradig skala. De har även gjort en så kallad Just About Right-värdering – om kaviaren har precis lagom, för lite eller för mycket av en viss parameter. Följande parametrar ingår i Just About Right-värderingen:

  • Umami

  • Sälta

  • Sötma

  • Rökighet

  • Fiskrom

  • Oljighet

Näringsvärde och fiskinnehåll

Livsmedelslaboratoriet Eurofins har analyserat energi-fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater samt fiskinnehållet.

Betygsättning och viktning

  • Sensoriska resultat med ägg 70 %

  • Sensoriska resultat utan ägg (enbart kaviar) 30 %

  • Smak (50 %), doft (17 %), utseende (17 %) och konsistens (17 %)

  • Resultaten från den kemisk analysen har inte betygsatts

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.