Latten - en fettfälla

Latten - en fettfälla

Ett test som Göteborgs-Posten har gjort visar att den dagliga latten kan vara en riktig fettfälla.

Martina Frisk Publicerad: 5 Maj, 2008
Läs senare
Den skummade mjölken i kombination med espresso har blivit ett vardagligt lyxalternativ till det gamla bryggkaffet. Men det är ofta ett fett alternativ. Om kaffe latten därutöver kryddas med vispad grädde och ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2008/5/5/34306.jpg"/> smaksättning har du en riktig kaloribomb. 
    Göteborgs-Posten har testat åtta latte som köptes in från kaféer runtom i staden. Resultatet blev tungt: dricker du en kaffe latte på fyra deciliter varje dag väger du, när året är slut, hela elva kilo mer än tidigare.
    Svart kaffe är nästintill kalorifritt. Men mjölk, smaksättningar och grädde gör sitt för att öka fetthalten.
    Om en latte med treprocentig mjölk, smaksättningen caramel och vispad grädde säger Hilde Brekke, expert på näringslära vid Sahlgrenska Akademin, så här:
– Det blir som en liten måltid.
Nyttigast i testet, alltså med lägst antal kalorier per 100 gram, blev en latte gjord på sojamjölk. Den innehöll 29,4 kcal per 100 gram medan den onyttigaste med mjölk, grädde och caramel kom upp i hela 86,8 kcal per 100 gram. Mitt emellan de två extremerna hamnar en ganska vanlig latte från Espresso House med 52,6 kcal per 100 gram.

Läs hela Göteborgs-Postens test ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2008/5/5/34306.jpg"/> .

Fler nyheter

Laboratorietest

Svensk kräftskiva med bitter eftersmak

En handfull svenska kräftor. Fler kan du inte äta om du vill klara riktvärdet för mängden PFAS-kemikalier som en vuxen person maximalt bör få i sig under en vecka. Den svenska kräftan har väldigt höga PFAS-nivåer jämfört med den importerade, visar Testfaktas kräfttest.

Testfaktas långtidstest av elcyklar

I flera års tid har Testfakta testat elcyklar i laboratorium. Nu tar vi steget till att testa hur elcyklarna faktiskt klarar sig när de används över längre tid. Det här är vårt långtidstest av elcyklar.

Laboratorietest

Test av tandborsthuvuden – originalet mot kopiorna

Hur bra står sig kopiorna mot originalet från Oral-B? Testfakta Research har testat och jämfört tio kompatibla borsthuvuden på den nordiska marknaden. Alla är mer eller mindre identiska till utseendet men testet visar på stora skillnader i kvalitet, känsla och prestanda.

Laboratorietest

Varierande kvalitet i fristående resårmadrasser

En fristående resårmadrass kan läggas direkt på golvet eller i en sängram. En flexibel lösning som ger ergonomi i nivå med en klassisk resårsäng. Men långt ifrån alla fabrikat håller måttet, och priset är ingen garanti för kvalitet visar Testfaktas laboratorietest av sju vanliga modeller.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Smakar det, så kostar det - även hunden behöver näringsriktig mat

Ett bra foder kan kosta upp till 13 000 kronor per år, men dyrast är inte nödvändigtvis bäst. Däremot bör man undvika de billigaste alternativen om man vill ha ett foder med bra näringsinnehåll – det visar Testfaktas test av åtta vanliga foder för mer seniora hundar.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den lägre prisklassen

Med testerna redo i mobilen har sängkunderna oftast en klar åsikt om sitt sängköp.
— De yngre kunderna är speciellt medvetna om att sängköpet kan vara hemmets viktigaste, säger Agneta Winther som sålt sängar i över tio år.

 

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.