Latten - en fettfälla

Latten - en fettfälla

Ett test som Göteborgs-Posten har gjort visar att den dagliga latten kan vara en riktig fettfälla.

Martina Frisk Publicerad: 5 Maj, 2008
Läs senare
Den skummade mjölken i kombination med espresso har blivit ett vardagligt lyxalternativ till det gamla bryggkaffet. Men det är ofta ett fett alternativ. Om kaffe latten därutöver kryddas med vispad grädde och ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2008/5/5/34306.jpg"/> smaksättning har du en riktig kaloribomb. 
    Göteborgs-Posten har testat åtta latte som köptes in från kaféer runtom i staden. Resultatet blev tungt: dricker du en kaffe latte på fyra deciliter varje dag väger du, när året är slut, hela elva kilo mer än tidigare.
    Svart kaffe är nästintill kalorifritt. Men mjölk, smaksättningar och grädde gör sitt för att öka fetthalten.
    Om en latte med treprocentig mjölk, smaksättningen caramel och vispad grädde säger Hilde Brekke, expert på näringslära vid Sahlgrenska Akademin, så här:
– Det blir som en liten måltid.
Nyttigast i testet, alltså med lägst antal kalorier per 100 gram, blev en latte gjord på sojamjölk. Den innehöll 29,4 kcal per 100 gram medan den onyttigaste med mjölk, grädde och caramel kom upp i hela 86,8 kcal per 100 gram. Mitt emellan de två extremerna hamnar en ganska vanlig latte från Espresso House med 52,6 kcal per 100 gram.

Läs hela Göteborgs-Postens test ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2008/5/5/34306.jpg"/> .

Fler nyheter

Nya bilförsäkringar premierar säker körning


Flera försäkringsbolag erbjuder numera sänkta premier för skötsamma bilförare och ”sällan-bilister”. En dosa i bilen mäter köregenskaper och körsträcka.

Godaste chokladdrycken till vinterutflykten – stort test

Den höga sockerhalten tar bort chokladsmaken i chokladdryckerna, menar experterna. Barnen är inte lika känsliga och ger högst betyg till det billigaste pulvret i jämförelsen.

Åtta tvättmedel i test - en klar vinnare

Har du spillt kaffe, te eller rödvin på kläderna? Då finns det ett tvättmedel som är överlägset, visar Testfaktas test av åtta flytande kulörtvättmedel.

UPPDRAGSTEST

Rätt bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Har du en hård och obekväm säng kan det vara idé att använda en bra bäddmadrass. Men inte ens den bästa bäddmadrassen kan kompensera en usel säng.
Testfakta Research har testat tio bäddmadrasser och hittat en tydlig vinnare.

Överlägsen vinnare när sju espressomaskiner testas

God och smakrik – eller som en tunn kopp bryggkaffe. Trots att exakt samma kaffebönor används blir espresson olika bra. Testfakta har testat sju automatiska kaffemaskiner.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Omdebatterat ogräsmedel i importerade livsmedel

Flera importerade livsmedel köpta i svenska mataffärer innehåller resthalter av det omstridda bekämpningsmedlet glyfosat. Det visar Testfaktas och SVT:s granskning.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så väljer du rätt för fläckfri tvätt

En fläckborttagare gör standardtvättmedlet effektivare. Den fixar ofta fläcken, men påverkar även klädernas färg och vithet, visar Testfakta Research laboratorietest. Det gäller att välja medel efter önskat resultat. Utmanaren Via Tabort vinner på vithet och skonsamhet.

Trimmade elcyklar oroar myndigheter

Vanliga elcyklar kan enkelt trimmas till betydligt högre hastigheter än tillåtet. Nu befarar myndigheterna att antalet allvarliga olyckor kommer öka. Men någon kontroll av elcyklarna görs inte. 

 

Fredagsgiftet: Tio gånger mer akrylamid i vissa chips

OLW:s chips innehåller tio gånger högre halt av det cancerframkallande ämnet akrylamid än Pringles och sex gånger mer än Estrellas, visar Testfaktas analys av åtta olika sorters chips med sourcream & onion-smak.
– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Livsmedelsverkets expert. 

Luddiga löften om vad vinterskorna ska klara

Blöt och kall om fötterna i vinter? Kan man klaga på vinterskorna om de inte håller måttet? Testfakta har kollat vad som gäller.

Allt fler tar hjälp av nätet för att träna

Trenden att nyttja internet för att motionera viker inte och allt fler träningsformer går nu att nå hemifrån eller via mobilen. För motionären kan det bli både billigare och mer praktiskt, men det passar inte lika bra för alla, menar GIH:s expert.

Välgörenhetsgåvor populärt under granen

En get, mensskydd eller ett matpaket till människor på flykt. Hjälporganisationernas konkreta gåvoprodukter ökar viljan att skänka pengar, särskilt till jul. Men om pengarna blir till just den gåva som givaren valt varierar mellan olika organisationer.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.