Godaste chokladdrycken till vinterutflykten – stort test

Godaste chokladdrycken till vinterutflykten – stort test

I barnpanelen ingick tolvåringarna Olivia, William, Molly och Vera. Foto: Ola Jacobsen
Expertpanelen bestod av Martin Isaksson och Maria Engshagen från Chokladfabriken i Stockholm. Foto: Ola Jacobsen

Den höga sockerhalten tar bort chokladsmaken i chokladdryckerna, menar experterna. Barnen är inte lika känsliga och ger högst betyg till det billigaste pulvret i jämförelsen.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 12 Feb, 2018
Läs senare

Varm choklad ska man blanda själv av socker och kakao, menar många. Men visst kan det också vara smidigt med ett paket färdigblandat, som dessutom funkar i kall mjölk? Testfakta har låtit fyra tolvåringar och två chokladexperter blindtesta sex olika chokladdryckspulver, både med varm och kall mjölk.

– Jag tycker chokladdryck ska smaka choklad, därför jag lite besviken, det är framför allt socker det smakar, säger Martin Isaksson, ägare och chefskonditor på Chokladfabriken i Stockholm och en av testarna.

De flesta produkterna i testet innehåller bara 18 till 20 procent kakao, och cirka 80 procent socker. I två märken, Kung Markatta och Monbana, är kakaohalten högre: 35 respektive 32 procent kakao och 65 till 68 procent socker.

– Med kall mjölk är dessa bäst på grund av att de är mindre söta. De andra har en bedövande sötma som skuggar över chokladsmaken totalt, säger Martin Isaksson. Men några toppbetyg får de mindre sockriga märkena ändå inte av experterna.

– Det finns en bismak som får mig att tänka på potatismjöl, säger konditor Maria Engshagen om Kung Markattas pulver, som mycket riktigt innehåller potatisstärkelse. 



Både Martin Isaksson och konditorkollegan Maria Engshagen tycker att det är större smakskillnader mellan dryckerna när de är kalla än när de är varma. Värme hjälper normalt sett till att lyfta fram smakerna. Här gör värmen att sockret i produkten lyfts fram och blir ännu mer dominerande, förklarar de.

– Alla hade vunnit på att vara mindre söta, säger Martin Isaksson.

Barnen håller inte med utan tycker att Monbana och Kung markatta borde ha mer socker, eller i alla fall mindre kakao. 



Hur mycket socker får man då i sig från ett glas chokladdryck? Följer man anvisningarna på förpackningarna handlar det om 10 till 20 gram socker per portion beroende på om man räknar med mjölken eller inte. Det rekommenderade maxintaget per dag för en sjuåring ligger på 40 gram. 


– Det är inte som läsk men det är fortfarande mycket och inget man bör ge sitt barn varje dag tycker jag, säger Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket. 



Kan chokladdryck vara ett alternativ till barn som inte vill dricka mjölk?

– Så resonerar nog många föräldrar. Men jag tycker att man ska satsa på att lära barnen dricka vanlig mjölk och naturell fil eller yoghurt i stället för sötade produkter, säger Åsa Brugård Konde. 


Bäst betyg från barnen får Goody Cao från Lidl, som enligt dem är god både varm och kall och lätt att blanda. Den är dessutom billigast. Per kilo kostar den bara hälften av O’boy och bara en tiondel av vad Monbana kostar. Väger man ihop betygen från både barn och experter så får klassikern O’boy högst betyg.

Så gjorde vi testet

• Sex chokladdryckspulver har blindtestats av en barnpanel och en expertpanel.
• Barnpanelen bestod av 12-åringarna Molly, Olivia, Vera, och William.
• I expertpanelen ingick Martin Isaksson, chefskonditor och ägare till Chokladfabriken i Stockholm, och Maria Engshagen, konditor på Chokladfabriken.
• Den varma drycken förbereddes i förväg och hälldes på numrerade termosar. Innan testerna skakades termosarna.
• Den kalla drycken blandades av testpersonerna själva. Chokladpulvret låg då i numrerade glasburkar.
• Pulver och mjölk blandades enligt anvisningarna på förpackningarna. Testpersonerna viste inte vilket chokladdrycksfabrikat de smakade på.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.