Flamskyddsmedel i grillkorv

Flamskyddsmedel i grillkorv

Laboratorietest

Testfaktas analys av grillkorv visar inte oväntat på höga salthalter mycket fett. Mindre väntat var att samtliga fabrikat innehöll flamskyddsmedel och att den ekologiska korven var full av bakterier.

Laboratorietest
Mattias Boström Publicerad: 18 Jun, 2010
Läs senare

Grillkorv är en klassisk sommarfavorit, inte minst på midsommarafton. Testfakta bad därför laboratoriet Eurofins i Nantes, Frankrike, analysera åtta olika fabrikat av svensk grillkorv.
När det gäller näringsvärdet är korvarnas analysresultat relativt korrekta, jämfört med det deklarerade värdet. Vad som däremot inte finns deklarerat, men som visar sig vara mycket högt, är korvarnas salthalt. Värst är Euroshopper, med 3,2 gram salt per 100 gram. Det är mer än dubbelt så salt som en genomsnittlig chipssort.

– Det är jättemycket. I Finland är det lag på att en hög salthalt måste deklareras på förpackningen. Om produkten innehåller mer än 1,7 gram salt per 100 gram, så måste den märkas med ”Kraftigt saltat”. Den här korven ligger bra långt över det. Det är självklart inte bra att äta för ofta, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Eurofins analyserade även förekomsten av bakterier, vid korvarnas bästföredatum. Här var det bara ett fabrikat som utmärkte sig negativt. I Änglamarks ekologiska grillkorv hittade laboratoriet hela 110 miljoner olika bakteriekolonier.
– Det är ett ovanligt högt värde. Det är inte säkert att det rör sig om sjukdomsframkallande bakterier, men det är ett hygienmått på deras produktionsframställning. Och sådana brister kan öka risken för förekomsten av sjukdomsframkallande bakterier. Har man sådana värden i sin produktion så bör man se över rutinerna, säger Lisa Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

[PDF]

På Konsum Värmland, som tillverkar Änglamarks korv är man förvånad över resultatet. Informationschef Klas Olsson säger att man regelbundet gör egna stickprov, och att dessa inte visar på någon större bakterieförekomst.
– Det här är höga värden. Vi kommer med omedelbar verkan göra egna kontroller av vår produktion för att säkerställa att det inte förekommer slarv bland
personalen, säger han.

Den senaste tiden har debatten om flamskyddsmedel varit het i medierna. Testfakta bad därför Eurofins analysera förekomsten av miljögifterna i grillkorv. Samtliga korvar innehöll spår av någon typ av flamskyddsmedel. Det ska dock understrykas att halterna var låga. Förekomsten av dessa kemikalier i livsmedel är dock en fråga som oroar forskarna. Det har exempelvis gjorts omfattande studier på bröstmjölk. Dessa visar på en kraftig ökning av flamskyddsmedel, från början av 70-talet fram till i dag. Forskare menar att flera av flamskyddsmedlen ger allvarliga hälsoeffekter vid långvarig exponering. De kan dessutom skada barn under spädbarnsperioden och även ge skadliga effekter på människors fortplantningsförmåga.

 

– Flamskyddsmedel finns överallt, och det är svårt att undvika att komma i kontakt med dem. Maten är kanske den största källan för vanligt folk, eftersom de finns i animaliska livsmedel, speciellt i fisk. Samtidigt är fisk bra, så jag skulle inte vilja uppmana till att sluta äta fisk, säger Per-Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.
De uppmätta halterna i Testfaktas analys av grillkorv är dock inte anmärkningsvärda eller farliga i sig. Men eftersom flamskyddsmedel finns i allt från korv till datorer kan det sammanlagda upptaget resultera i negativa hälsoeffekter.

Fakta

Laboratoriet Eurofins i franska Nantes har på Testfaktas uppdrag analyserat innehållet i åtta olika fabrikat av grillkorv.

  • Änglamark
  • Scan Hot Dog
  • Hemköp
  • ICA
  • Enebacken (Lidl)
  • Lithells
  • Eldorado
  • Euroshopper

Syftet med analysen är att visa på skillnader i näringsvärde, salthalt, bakterieförekomst och eventuella spårämnen av flamskyddsmedel.
amtliga korvar köptes in i Stockholmsregionen under maj månad och skickades med kyltransport till laboratoriet Eurofins i Frankrike. Tre olika paket av varje sort med två olika "bäst-före-datum" undersöktes. Två paket genomgick en mikrobiologisk analys medan näringsvärden och vatten undersöktes på det tredje.

Energiprocenten anger hur mycket av korvens energi som kommer från fett, protein och kolhydrater. Livsmedelsverkets rekommendation är att högst 30 procent av det dagliga energiintaget ska komma från fett.
akterieförekomsten mäts i enheten CFU (colony-forming units) som är ett mått på antalet livskraftiga bakteriekolonier. Änglamarks korv var den enda i urvalet som visade på anmärkningsvärt höga värden.
Bromerade flamskyddsmedel används för att försvåra antändningen i alltifrån textilier till möbler och datorskärmar. Ämnena är fettlösliga, vilket innebär att levande organismer kan ta upp dem, vilket är en av orsakerna till att de finns i livsmedel. Eftersom de är långlivade kan de också transporteras långa vägar i luft och därmed påträffas på ställen långt från spridningskällan. Fem typer av bromerade flamskyddsmedel har historiskt sett används mest. Det är pentabromdifenyleter, oktabromdifenyleter, dekabromdifenyleter, tetrabrombisfenol och hexabromcyklododekan. I Testfaktas analys påvisades spår av tetra- och pentabromdifenyleter i samtliga grillkorvsfabrikat. Pentabromdifenyleter är klassificerad som miljöfarligt och hälsoskadligt.
et finns risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering genom hudkontakt och förtäring och kan skada barn under spädbarnsperioden. Dessutom är det klassificerat som mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön.

Källa: Kemikalieinspektionen

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.