Livsmedelsverket har jämfört två olika matkorgar - en normalpriskorg och en lågpriskorg. Halterna av olika näringsämnen har analyserat liksom 400 bekämpningsmedel, skadliga metaller, dioxiner och andra giftiga ämnen.
Resultaten visar inte på några skillnader i näringsinnehåll eller skadliga ämnen.
Myndigheten har även jämfört näringsinnehållet med liknande undersökningar 1999 och 2005 och det verkar inte som att näringsinnehållet i maten har försämrats sedan dess.
– Många tror att maten har blivit näringsfattigare med åren, men vår undersökning visar att det inte verkar vara så. I stort sett innehåller maten lika mycket näring nu som för tio år sedan, och ger tillräckligt av de näringsämnen vi behöver, säger Anna Karin Lindroos, chef för Livsmedelsverkets livsmedelsdataenhet i en kommentar.
När det gäller livsviktiga mineraler innehåller korgarna lika mycket eller mer än den mängd som rekommenderas som dagligt intag. Undantaget är järn som ligger under vad som rekommenderas för kvinnor. Även jodinnehållet är lågt.
Det totala fettinnehållet har ökat något sedan 2005, men däremot har halten hälsofarliga transfetter minskat.
– Däremot innehåller korgarna alldeles för mycket tillsatt socker, 50 procent mer än vad som rekommenderas som högsta intag, och det är inte bra, säger Anna Karin Lindroos.