Bästa prästosten korad

Bästa prästosten korad

Testfakta har testat åtta prästostar av olika fabrikat. Foto: Anna Sigge
De ser lika ut, men det är skillnad på prästost och prästost, visar testet.Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Lång lagringstid betyder inte alltid mer smak, visar Testfaktas test av prästost. Tre av åtta ostar innehåller också den ifrågasatta tillsatsen natamycin.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 20 Okt, 2016
Läs senare

Den som förväntar sig att få mer smak för att man köper en ost med lång lagringstid riskerar att bli lurad, visar Testfaktas test av prästostar. Ängens prästost från Lidl som lagrats i 15 månader smakar till exempel mindre än både Coops och Wernerssons ostar, som lagrats i 10 månader.

– Att osten är långlagrad är ett försäljningsargument som ser bra ut på förpackningen, men det handlar också om hur osten lagrats. Lagrar du den i en lägre temperatur behöver du inte titta till den och vända den lika ofta, och det blir mindre arbetskrävande och billigare. Men smakerna utvecklas inte heller som de ska, säger Per-Olof Weréen, tidigare VD för Ostfrämjandet.

På uppdrag av Testfakta har han tillsammans med SP Food and Bioscience gjort en smaksensorisk analys av åtta vanliga prästostar, med en lagringstid på mellan 10 och 15 månader. Testerna utfördes som blindtester och följde de branschkriterier som finns för prästost.

När Testfakta kontaktar Lidl får vi inget svar på om Ängens lagras vid lägre temperatur än brukligt. Men enligt Lidl är målet att uppnå rätt smakkaraktär, inte att lagra osten så länge som möjligt.

Minst utvecklad smak bland ostarna i testet har Allerums långlagrade Präst, som också får det lägsta betyget i testet. Bäst betyg får Arlas Prästost, som har den fylligaste och mest utvecklade smaken.

Förutom skillnader i smak är det också skillnad på ostarnas innehåll. Tre av ostarna innehåller den omstridda tillsatsen natamycin, ett antibiotikum som används på ostarnas yta för att förhindra att de möglar. Redan för tjugo år sedan vållade ämnet stor debatt, inte minst på grund av oro för antibiotikaresistens. Ostbranschen har vid upprepade tillfällen lovat att natamycinet ska fasas ut. Men i Garant, Wernerssons och Lidls ostar finns det fortfarande kvar.

– Det är tråkigt, vi har jobbat länge för att få bort det och det går ju uppenbarligen att göra bra ost utan, säger Per-Olof Weréen.

Natamycin är godkänt av Livsmedelsverket, som menar att det inte finns någon risk för att användandet skulle kunna bidra till antibiotikaresistens eftersom ämnet verkar mot svampar och inte bakterier. Men Sveriges konsumenter, som länge varit kritiska till ämnet, menar fortfarande att det borde bort.

– Eftersom konsumentnyttan är tveksam tycker jag att arbetet med att fasa ut natamycin måste fortsätta. Detta handlar om riksminimering, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Axfood som äger Garant, en av ostarna där natamycin används, betonar att medlet är ofarligt, men säger samtidigt att ambitionen är att erbjuda produkter med så få tillsatser som möjligt.

– Vi arbetar därför för att vår lagrade ost i framtiden ska vara helt fri från natamycin, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

E235 - Natamycin

Natamycin beskrivs ibland som ett antibiotikum och ibland som ett antimykotikum – svampdödande medel. Medlet bildas av en bakterie och skyddar mot angrepp från ett flertal jäst- och mögelsvampar. Däremot påverkas inte bakterier. Därför finns det enligt Livsmedelsverket ingen risk att resistenta bakteriestammar utvecklas. Resistens hos svamp har heller inte påvisats. Livsmedelsverket grundar sin bedömning på en utredning av natamycin som Europeiska livsmedelssäkerhetsorganet EFSA publicerade 2009. Natamycin används som konserveringsmedel och får endast användas till ytbehandling av ost och torkade korvar.

Källa: Livsmedelsverket

Övriga tillsatser i ost

E202 - kaliumsorbat
Kaliumsaltet av sorbinsyra. Framställs syntetiskt. Används som konserveringsmedel. Effektivt mot jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier.

E251 - natriumnitrat
Kallas även för salpeter. Förekommer naturligt i växter. Används som konserveringsmedel.

E509 - kalciumklorid
Saltsyrans kalciumsalt. Förekommer naturligt. Används för att påverka smak och konsistens.

Källa: Livsmedelsverket, Konsumentföreningen Stockholm

 

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Nya bilförsäkringar premierar säker körning


Flera försäkringsbolag erbjuder numera sänkta premier för skötsamma bilförare och ”sällan-bilister”. En dosa i bilen mäter köregenskaper och körsträcka.

Godaste chokladdrycken till vinterutflykten – stort test

Den höga sockerhalten tar bort chokladsmaken i chokladdryckerna, menar experterna. Barnen är inte lika känsliga och ger högst betyg till det billigaste pulvret i jämförelsen.

Åtta tvättmedel i test - en klar vinnare

Har du spillt kaffe, te eller rödvin på kläderna? Då finns det ett tvättmedel som är överlägset, visar Testfaktas test av åtta flytande kulörtvättmedel.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så väljer du rätt för fläckfri tvätt

En fläckborttagare gör standardtvättmedlet effektivare. Den fixar ofta fläcken, men påverkar även klädernas färg och vithet, visar Testfakta Research laboratorietest. Det gäller att välja medel efter önskat resultat. Utmanaren Via Tabort vinner på vithet och skonsamhet.

Överlägsen vinnare när sju espressomaskiner testas

God och smakrik – eller som en tunn kopp bryggkaffe. Trots att exakt samma kaffebönor används blir espresson olika bra. Testfakta har testat sju automatiska kaffemaskiner.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Omdebatterat ogräsmedel i importerade livsmedel

Flera importerade livsmedel köpta i svenska mataffärer innehåller resthalter av det omstridda bekämpningsmedlet glyfosat. Det visar Testfaktas och SVT:s granskning.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

Trimmade elcyklar oroar myndigheter

Vanliga elcyklar kan enkelt trimmas till betydligt högre hastigheter än tillåtet. Nu befarar myndigheterna att antalet allvarliga olyckor kommer öka. Men någon kontroll av elcyklarna görs inte. 

 

Fredagsgiftet: Tio gånger mer akrylamid i vissa chips

OLW:s chips innehåller tio gånger högre halt av det cancerframkallande ämnet akrylamid än Pringles och sex gånger mer än Estrellas, visar Testfaktas analys av åtta olika sorters chips med sourcream & onion-smak.
– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Livsmedelsverkets expert. 

Luddiga löften om vad vinterskorna ska klara

Blöt och kall om fötterna i vinter? Kan man klaga på vinterskorna om de inte håller måttet? Testfakta har kollat vad som gäller.

Allt fler tar hjälp av nätet för att träna

Trenden att nyttja internet för att motionera viker inte och allt fler träningsformer går nu att nå hemifrån eller via mobilen. För motionären kan det bli både billigare och mer praktiskt, men det passar inte lika bra för alla, menar GIH:s expert.

Välgörenhetsgåvor populärt under granen

En get, mensskydd eller ett matpaket till människor på flykt. Hjälporganisationernas konkreta gåvoprodukter ökar viljan att skänka pengar, särskilt till jul. Men om pengarna blir till just den gåva som givaren valt varierar mellan olika organisationer.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.