Stora prisskillnader på allergitabletterna

Stora prisskillnader på allergitabletterna

Den som vill lindra vårens hösnuva med allergitabletter möts av en djungel av olika preparat och priser. Men det dyrare medlet behöver inte alls vara bättre – prisskillnaderna beror ofta på helt andra saker än kvalitet.

Ia Wadendal
Ia Wadendal Publicerad: 19 Apr, 2013
Läs senare

I apotekshyllan finns flera märken med allergitabletter som innehåller substansen loratadin. Men en ask kostar 45 kronor och en annan 160 kronor, trots att det är samma dos och antal tabletter. Vad beror det här på? Jo, det är så enkelt att patentet gått ut på den aktiva substansen, det finns många tillverkare och därmed är prissättningen fri.

Originalpreparatet, som var först med substansen kan tack vare sitt välkända och inarbetade namn fortsätta att ta ett högt pris. Konkurrenterna, som använder samma aktiva substans, är ofta mycket billigare.

- När patentet gått ut så blir det generellt konkurrens mellan de många olika tillverkarna, och priserna brukar sjunka. Men för de substanser där patentet fortfarande finns är priserna högre, och det beror helt enkelt på att läkemedelsbolagen måste hämta hem forskningskostnader som kan ligga på flera miljarder för att ta fram ett enskilt läkemedel, säger Carin Svensson, farmacichef hos Kronans Droghandel och tidigare ordförande i Sveriges Farmacevtförbund.

Samtliga av de receptfria allergitabletterna som säljs på apotek eller i handeln innehåller en verksam substans – ett antihistamin – som motverkar effekterna av allergiska besvär. Tabletterna har olika kemiska sammansättningar, men verkar på samma sätt mot histaminerna i kroppen. De substanser som finns i receptfria allergitabletter är loratadin, cetirizin, ebastin och fexofedin. De två sista skyddas fortfarande av patent, och därför finns ännu inga billigare alternativ med de substanserna på marknaden.

– Sammantaget är verkningsgraden densamma för preparaten, de motverkar histamin och ger ett snabbt tillslag på mellan en och tre timmar, säger Eva Agurell, klinisk utredare vid Läkemedelsverket.

Histaminer är ämnen som finns i kroppens vävnader och utlöses när man utsätts för allergiframkallande ämnen. De kan ge rinnsnuva, nästäppa, nysningar och ögonbesvär i form av röda, rinnande och kliande ögon. Hos känsliga personer kan histaminer också orsaka besvärande klåda och hudutslag efter myggbett.

Men hur ska man som konsument resonera – går det att köpa vilken allergitablett som helst?

– Vi människor är lika olika inuti som utanpå. Även om läkemedlen mot allergi är väldigt likvärdiga så kan en del personer bli trötta av ett medel, men inte påverkas alls av ett annat. Man får prova sig fram för att komma underfund med vad som funkar bra för just mig, säger Carin Svensson.

För den som vill handla receptfritt lönar sig att läsa igenom bipacksedeln till tabletten – njur- eller leversjuka, laktosallergiker, gravida och ammande bör konsultera en läkare innan man börjar äta allergitabletter.

Ingalill Bjöörn, ordförande för Astma- och Allergiförbundet, poängterar också att alla som upplever långvariga allergiska besvär bör låta en läkare utreda orsaken istället för att experimentera i apotekshyllan.

– Har du besvär över en hel säsong kan det bli rätt dyrt att prova och byta olika receptfria allergimediciner. Sen apoteken avreglerades går det inte heller alltid att hitta personal som har kunskap om de olika medlen, säger Ingalill Bjöörn.

I livsmedelsbutiker och på bensinstationer där receptfria läkemedel också säljs finns det överhuvudtaget inga läkemedelskunniga personer, vilket lett till att fackförbundet Sveriges Farmacevter nu kräver att Läkemedelsverket inför tillståndsprövning för de som vill sälja läkemedel utanför apoteken. Förbundet vill också att det ska finnas tillgång till farmacevtisk personal där läkemedel säljs.

– I dag behöver man bara anmäla försäljningen till Läkemedelsverket, och det finns även ställen som säljer utan att ha gjort detta – vilket är olagligt. Det är också ett stort hot mot patientsäkerheten, säger Mia Lindström, pressansvarig hos Sveriges Farmacevter.

 

Fakta

Så lindrar du pollenallergin

• Håll dig uppdaterad via de aktuella pollenprognoserna och ta din medicin i god tid.

• Städa noga, byt lakan ofta och håll sovrumsdörren stängd så att pollen som flyger omkring i övriga huset inte kommer in i miljön där du ska sova.

• Undvik pälsdjur eftersom de ofta har stora mängder pollen i pälsen.

• Var helst utomhus på kvällen eller på morgonen när daggen binder den pollen som finns i luften.

• Undvik cigarettrök och avgaser, det försämrar lungkapaciteten och ökar risken för astma.

• Använd nässköljare för att rensa bort pollen som fastnat i näsgången, eller nässprej med saltlösning.

• Tvätta håret innan du går och lägger dig, då sköljer du bort pollen som samlats under dagen.

Källa: Astma- och allergiförbundet

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.