– Probiotika är levande mikroorganismer, till exempel mjölksyrebakterier och jästsvampar. De vanligaste formerna är laktobaciller och bifidobakterier. Probiotika kan tas som tabletter eller genom yoghurt och fruktdrycker där organismerna tillsatts i efterhand. De finns också naturligt i vissa livsmedel som inlagda gurkor, oliver, surkål, och salami.
– Laktobaciller är en familj av probiotika-bakterier. Vanligast är Lactobacillus Acidophilus som återfinns i många märken av yoghurt och filmjölk. Acidophilus trivs bra i sur miljö och jäser mjölksocker till mjölksyra. Den verkar huvudsakligen i tunntarmen. Andra laktobaciller heter t ex casei, lactis, reuteri och rhamnosus.
– Alla laktobaciller får inte kallas probiotika – bara de som överlever magsäckens sura miljö innan de når tunn- och tjocktarm.
– Bifidusbakterier är mjölksyrebakterier som främst bildar ättiksyra och har i vissa studier visat sig ha en god effekt på tarmen vid till exempel antibiotikabehandling. Bifidus verkar främst i tjocktarmen.
– Prebiotika är fibrer som ger näring åt mjölksyrabakterierna och stimulerar celltillväxten i tunn- och tjocktarm. Fibrerna finns i till exempel lök, purjolök, sparris och cikorianötter.