Skinande ren testvinnare i diskmedelstest

Skinande ren testvinnare i diskmedelstest

En robot pumpar te i koppar och suger långsamt ut det igen för att simulera vanligt tedrickande. Kopparna diskas därefter med de olika disktabletterna och en bedömning görs av hur rena kopparna blir. Foto: Tobias Meyer
Samtidigt som glasen diskas pumpas smutsigt diskvatten in i diskmaskinen. Detta motsvarar att glasen diskas tillsammans med smutsiga kastruller och stekpannor. Efteråt görs en bedömning av hur rena glasen blivit med de olika disktabletterna.Foto: T. Meyer
Här placeras nedsmutsade tallrikar i en ugn för att matresterna ska brännas fast ordentligt. Foto: Tobias Meyer
Den nedsmutsade disken placeras i diskmaskiner på ett standardiserat sätt. Samma diskprogram används för alla disktabletter. När maskinen gått klart bedömer laboratoriet hur ren disken har blivit. Foto: Tobias Meyer.
Laboratoriet kontrollerar så att diskmedlet inte lämnat någon grå hinna på glasen. Foto: Tobias Meyer.
Testet utfördes på tyska Institut Fresenius. Nio olika All-in-one diskmedelstabletter ingick i testet. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

I årets upplaga av Testfakta Researchs diskmedelstest har nio olika produkter jämförts. I testet har laboratoriet kört drygt 600 maskiner fulla med smutsiga tallrikar, glas och bestick.
Och när allt är diskat och klart framstår ett diskmedel som en ganska klar vinnare.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 5 Apr, 2019
Läs senare

Testfakta Research har på uppdrag av tillverkaren Procter & Gamble genomfört ett jämförande laboratorietest av nio olika maskindiskmedel.

Det diskmedel som kommer bäst ut är återigen Yes Platinum, som inför årets test uppgraderats för bättre rengöringseffektivitet och glans.

Den uppgraderade varianten av Platinum har ställts mot ett urval av jämförbara produkter på den svenska marknaden, däribland huvudkonkurrenten Finish Quantum.

Testet har utförts av det oberoende tyska laboratoriet SGS Institut Fresenius, specialiserade på att testa diskmedel, tvättmedel och andra typer av rengöringsprodukter. I laboratoriets diskhall körs de olika medlen i fem diskmaskiner av samma modell. Testet är väldigt omfattande och innebär en sammanlagd effektiv disktid på närmare 1 000 timmar.

[PDF]

Kortfattat visar testet att Platinum är mest effektivtpå att ta bort matrester. I genomsnitt diskade Platinum bort 82 procent av åtta olika inbrända och intorkade matrester. Detta att jämföra med 68 procent för ICA som var näst effektivast.

Även i glans briljerade Platinum, om än inte lika överlägset som i diskeffektivitet. Glans handlar om att diskmedlet inte ska lämna några fläckar, kalkränder eller grå hinna på disken efter torkning.

Många har säkert varit med om att de fina hålen i bottensilen på diskmaskinen slammar igen, men vad beror det på?

– Dels beror det på att dagens maskiner diskar vid lägre temperatur och då blir det svårare för diskmedlet att lösa upp fett. Sedan äter vi också mer härdade fetter med högre smältpunkt, säger Bianca Nerowski, Laboratoriechef på tyska SGS Institut Fresenius i Taunusstein. 

När det gäller förmågan att lösa fett och hålla bottensilen ren var Platinum, tillsammans med Grumme och Sun, det medel som presterade bäst.

Det som är utmärkande för testvinnaren är den genomgående bra prestandan i alla testmoment. Inget av diskmedlen i testet är dåligt, men skillnaden i vissa testmoment är stor. Tydligast är förmågan att ta bort blekbara fläckar, där hälften av diskmedlen fallerar.

Testet är indelat i fem betygsmoment: rengöringseffektivitet, sköljningseffektivitet, förmåga att motverka gråhinna, nedbrytning av fettbaserade rester och missfärgning av rostfritt stål.

Rengöringseffektiviteten tillmäts störst betydelse vid betygsättningen. Diskmedlen har här fått diska rent åtta typer av matrester, allt från intorkat ris på tallrikar i porslin till inbrända fettrester i plåtar av rostfritt stål. 

Förmågan att förhindra kalkfläckar och grå hinna har klassats som det näst viktigaste momentet vid betygsättningen. Fläckar och beläggning på kristallglas, porslin och bestick i rostfritt stål har bedömts visuellt efter 10, 20 och 30 repetitioner av disk med samma medel.

Medlens effektivitet på fettbaserade rester testas enligt ett liknande mönster med 30 repetitioner. Många medel klarar att ta bort fett på vissa typer av disk, men inget medel är lika effektivt som Platinum när det kommer till att avlägsna fettet från både disken och maskinens avloppsfilter.

Fakta om testet

Testfakta Research har på uppdrag av Procter & Gamble genomfört en jämförande laboratorietest av maskindiskmedel i tablettform för den svenska marknaden. Utgångspunkten för testet har varit att jämföra rengöringseffektivitet, glans och fettlösande förmåga för ett representativt och jämförbart urval av produkter.

Laboratorietestet har utförts av det oberoende laboratoriet SGS Institut Fresenius i tyska Tanusstein. 

Följande maskindiskmedel har testats:

  • Coop All in One

  • Finish All in 1 Max

  • Finish Quantum Max

  • Grumme

  • ICA Maskindisk

  • Sun Classic

  • W5

  • YES Original

  • YES Platinum

Kriterier för urvalet har varit maskindiskmedel i tablettform av typen ”all in one” från de största fabrikaten på den svenska marknaden.

Laboratorietestet

Laboratorietestet har utförts enligt branschorganet IKW:s rekommendationer och laboratoriets interna metoder. Samtliga testmoment har utförts vid en disktemperatur på 45° C och i mjukt vatten (5 dH). 

Laboratorietestet omfattar följande delar:

  1. Rengöringseffektivitet

  2. Förmågan att bryta ner fettbaserade rester

  3. Sköljningseffektivitet (del 1 av glans)

  4. Förmågan att motverka uppkomsten av grå hinna/beläggning (del 2 av glans)

  5. Missfärgning av detaljer i rostfritt stål (del 3 av glans)

 

1. Rengöringseffektivitet

Rengöringseffektiviteten testas på åtta olika typer av matrester/fläckar. De olika matresterna/fläckarna appliceras på olika typer av bärare som tallrikar i porslin, koppar i porslin, plåtar i rostfritt stål, bestick i rostfritt stål och olika typer av glas.

  1. Intorkade rester från potatis, majs, ris och vete (stärkelsebaserad)

  2. Intorkade rester från kokt pasta mixat med vatten (stärkelsebaserad)

  3. Intorkad äggula (proteinbaserad)

  4. Inbränd crème brûlée (proteinbaserad)

  5. Intorkat te (blekbara)

  6. Inbränt stekfett (fettbaserad)

  7. Inbränd köttfärs med ägg (protein och fett)

  8. Intorkad/inbränd mjölk (protein och fett)

Det redovisade resultatet från rengöringseffektivitet utgörs av medelvärdet från fem testomgångar per matrest/fläck och diskmedel. Renheten bedöms visuellt och genom vägning. Redovisade resultat för rengöringseffekten är medelvärdet från fem repetitioner per diskmedel och typ av matrest/fläck.

2. Förmågan att bryta ner fettbaserade rester

Diskmedlets förmåga att bryta ner fettbaserade rester på disken och i maskinens bottensil testas i totalt 30 cykler per fabrikat. I testet laddas maskinen med tre olika typer av disk (glas, bestick i rostfritt stål och plastskålar). Inför varje testcykel prepareras maskinen med 50 gram fettbaserad smuts. Mängden fettbaserade rester på disken och i maskinens bottensil utvärderas visuellt efter 10, 20 och 30 repetitioner. Fettbaserade rester märks speciellt tydligt på artiklar i plast och i maskinens bottensil där de bildar en slemmig beläggning som täpper till silen.

3. Sköljningseffektivitet

Sköljningens effektivitet testas i två delar: förekomsten av fläckar och förekomsten av grå beläggning efter sköljning. I testet laddas diskmaskinen med fem olika typer av disk (dricksglas, vinglas, mörkt porslin, bestick och plåtar i rostfritt stål) som smutsats med stärkelse, äggvita, samt vegetabiliskt och animaliskt fett. Utvärderingen av sköljeffektiviteten görs i en så kallad ”black box” (svart låda med definierade ljusförhållanden) där man tydligt ser eventuella torkade droppar, ränder, rester eller grå hinna på de olika bärarna.

4. Förmågan att motverka uppkomsten av grå hinna/beläggning

Diskmedlets förmåga att motverka uppbyggnaden av grå hinna/beläggning testas i totalt 30 cykler. I testet laddas maskinen med tre olika typer av disk (vinglas, porslin och bestick i rostfritt stål) som smutsats med tomatketchup, senap, sås, potatisstärkelse, bensoesyra, äggula, margarin och mjölk. Diskens klarhet/glans utvärderas visuellt efter 10, 20 och 30 repetitioner. 

5. Missfärgning av detaljer i rostfritt stål

Diskmedlens påverkan på nyansen i rostfritt stål (ytan blir mörkare) utvärderas efter totalt 30 cykler. Utvärderingen görs på bestick i rostfritt stål och på maskinens insida.

Tolkning och betygsättning av resultatet

Testfaktas betygsättning följer laboratoriets redovisning men med en skala från 1 till 5 där 5 motsvarar helt rent (inga rester), inga fläckar, ingen grå hinna eller ingen påverkan på rostfritt stål. Betygen från de olika delmomenten viktas samman till ett totalbetyg med följande vikt: 

Rengöringseffektivitet 60 %

  • 20 % per fläckkategori (protein, blekbara, fett, stärkelse och protein/fett)

Glans 30 %

  • Sköljningseffektivitet 28 %

  • Förmågan att motverka uppkomsten av grå hinna/beläggning 55 %

  • Missfärgning av detaljer i rostfritt stål 17 %

Nedbrytning av fettbaserade rester 10 %

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.