Få diskmedel klarar alla typer av matrester

Få diskmedel klarar alla typer av matrester

Laboratorietest

Många av maskindiskmedlen i Testfaktas laboratorietest rengör effektivt. Men effektiviteten varierar stort beroende på typ matrest eller fläck. Det visar Testfaktas stora laboratorietest av 8 olika fabrikat.

Laboratorietest
Testfakta research
Testfakta research Publicerad: 14 Feb, 2011
Läs senare

Intorkade rester av ris som sitter som cement i porslinet. Frukostflingor som kräver en handgriplig insats för att släppa greppet. Och så dessa tefläckar som missfärgar porslinet.
Hur mycket av diskresultatet beror på val diskmedelstablett?

Testfakta har på uppdrag av tillverkaren Procter & Gamble låtit testa åtta vanliga maskindiskmedel i tablettform på svenska marknaden.

Prisspannet för en disk går från 58 öre till 2,33 kronor. Billigast är Eldorado och dyrast är Finish Quantum.
Tyska laboratoriet SGS Institut Fresenius har utfört testet enligt en internationell branschstandard. En teststandard som definierar olika typer av fläckar och matrester som ett diskmedel bör klara av. 

Standarden omfattar totalt åtta fläcktyper och matrester som i sin tur delats in i tre kategorier: blekbara fläckar, proteinbaserade och stärkelsebaserade matrester.

Rengöringseffekten testas vid en disktemperatur på 50 °C. Ju högre procentuell andel av fläckarna som elimineras, desto bättre.

[PDF]

Betyget i de olika momenten går i skalan 1-5, där betyget 1 motsvarar ett otillfredsställande och 5 ett mycket tillfredsställande diskresultat.

Resultatet då? Skillnaderna i effektivitet är relativt stora, både mellan och inom de olika diskmedlen. 
Sun All in 1 är exempelvis klart bäst på blekbara fläckar medan samma medel fungerar betydligt sämre på proteinrika fläckar, som t ex. rester av äggula.
Hälften av diskmedlen är praktiken bra på alla fläcktyper, medan resten är svaga i ett eller flera moment.

Störst variation i rengöringsresultat har medlen på tefläckar och intorkad äggula. Sämsta medlet mot tefläckar, Skona, når endast en rengöringsgrad på 27 procent. Det kan jämföras med Sun som når 84 procent i samma moment.
På andra fläckar, som intorkad gröt, fungerar alla tabletter riktigt bra och har en rengöringsförmåga på drygt 80 procent. 
Snittbetygen i testet spänner från 2,9 till 4,6 och delar också in tabletterna i två divisioner: en högpresterande och en medelmåttig. Till ”medelmåttorna” hör Eldorado, Skona och Änglamark, som framför allt har dålig diskeffekt på proteinbaserade rester.

Eldorado är testets klart sämsta diskmedel och har också svårast att avlägsna stärkelserika fläckar som rester av ris och potatis.

I andra änden av betygskalan hittar vi Yes och Finish som båda medverkar med två medel vardera i testet.  Samtliga fyra uppvisar en mycket bra diskeffekt, framför allt på proteinbaserade matrester som inbränd köttfärs och intorkad äggula.
Bäst sammanlagd diskeffekt har Yes Platinum som presterar tillfredsställande till mycket tillfredsställande på alla typer av fläckar.

Finish All in 1 är något sämre på tefläckar än övriga toppmedel och Finish Quantums totalbetyg dras ned något av att medlet inte är lika effektivt mot stärkelserika blandningar – majs, vete, ris och potatis – som de övriga.

 

Fakta

Utgångspunkten för testet har varit att jämföra disk/rengöringseffektivitet för ett representativt urval av produkter på den svenska marknaden. Kriterier för urvalet har varit de vanligaste fabrikaten av maskindiskmedel på den svenska marknaden.

Produkturvalet omfattar följande produkter:

• Yes Platinum
• Yes Powerdrops
• Finish All in 1
• Finish Quantum
• Skona
• Änglamark
• Eldorad
• Sun All in 1

Laboratorietestet har utförts enligt en internationell teststandard framtagen av IKW. IKW är ett branschorgan för producenter av kosmetika- och rengöringsprodukter med totalt cirka 393 medlemmar.

Disk/rengöringseffekten har testats på sammanlagt 8 olika typer av matrester/fläckar som utifrån sin komposition kan delas in i tre kategorier (blekbara, proteinbaserade och stärkelsebaserade).

Blekbara fläckar
Intorkat te (bärare - muggar i porslin).

Proteinbaserade rester
Inbränd köttfärs (bärare - tallrikar i porslin), inbränd mjölk (bärare skål i porslin), intorkad ägg/mjölk (bärare - plåtar i rostfritt stål), intorkad äggula (bärare plåt i rostfritt stål).

Stärkelsebaserade rester
Intorkad havregrynsgröt (bärare - tallrikar i porslin), intorkad risstärkelse (bärare -tallrikar i porslin) samt en mix av fyra olika typer intorkade stärkelsebaserade rester (bärare - tallrikar i porslin).

Vatten klassas som hårt, medelhårt eller mjukt. Huvuddelen av Sveriges befolkning har ett vatten som klassas som mjukt på sin hemort. Laboratoriet har genomfört samtliga testmoment i mjukt vatten och vid en disktemperatur på 50 grader Celsius.

De redovisade resultaten, som ligger till grund för betygsättningen, är medelvärdet av resultatet från fem diskar per diskmedel och matrest/fläck.

Resultaten från de olika delmomenten i testet har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.