En av fyra Gunneboskruvar biter inte

En av fyra Gunneboskruvar biter inte

Laboratorietest

Hecos trallskruv ska vara ”rostfria”. Men skruvarna klarade inte Testfaktas korrosionstest. Testfaktas laboratorietest avslöjar också att var fjärde skruv från Gunnebo måste kasseras.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 10 Jun, 2011
Läs senare

Varje år handlar svenska folket tonvis med trallskruv till altaner, bryggor och andra byggen. Fabrikaten är många, men skiljer de sig åt i kvalitet och rostskydd? Testfakta gav SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i uppdrag att jämföra åtta olika märken. Trallskruvars rostskydd är indelade i olika klasser. C1 eller C2 på förpackningen betyder att skruven har ett lågt rostskydd medan C4 innebär att den ska klara mycket aggressiva miljöer. Av de testade skruvarna är tre C4-klassade, två C3-klassade medan en saknar information.

– För inomhusmiljöer räcker C1 eller C2. Men för ett altandäck bör skruven vara minst C3-klassad. Bor man i kustnära området med mycket luftföroreningar kan det behövas en C4-klassad skruv, säger Adeline Flogård, testledare på SP som undersökt skruvarnas korrosionsskydd
Testfakta lät även testa två så kallade syrafasta skruvar som referens. De saknar märkning eftersom de ska vara helt rostfria.

[PDF]

För att testa rostskyddet utsattes skruvarna för regelbundna perioder av saltdimma, fukt och torka under nästan fyra månader.
En gång i veckan undersökte laboratoriet om skruvarna hade rostat.
– Testet simulerar väl hur det ser ut i verkligheten. Varje vecka i korrosionskammaren motsvarar ungefär ett år i en aggressiv miljö.

När Testfakta gjorde ett liknande test 2007 levde flera skruvar inte levde upp till det rostskydd som utlovades på förpackningen. Men denna gång blev resultatet bättre – åtminstone för standardskruvarna.
– Alla icke rostfria skruvar klarar sin klassning. C4-skruvarna har något bättre rostskydd än övriga, men det skiljer inte särskilt mycket. Till exempel VSB Turbo skulle nästan kunna betecknas som en C4-skruv trots att den bara har C3-klassning. 
Däremot hade en av de rostfria skruvarna, Heco, tydliga rostangrepp efter femton veckors exponering.
– Det är förvånande. Själva testmetoden vi använder är i och för sig inte ämnad för rostfritt stål men en syrafast skruv borde klara den här miljön utan att rosta, säger Adeline Flogård.

Förutom rost utsätts trallskruv även för annan påfrestning. Det kan till exempel uppstå rörelser i ett trädäck vid fukt- och temperaturskillnader. Därför måste skruven ha ett böjmotstånd, så att den inte böjs eller går av. Skruvarna i testet skiljde sig inte nämnvärt åt i böjmotstånd. Mer utslagsgivande var vridtåligheten.
– Vridtålighet har med själva nedskruvningen att göra. Är skruven för klen finns det risk att den går av om man skruvar i hårdare trä som lärk eller teak, eller om man råkar komma åt en kvist, säger Per-Arne Thuresson på SP som ledde denna del av testet. 

Överlägsen vridtålighet har Essve, en skruv som också är klart grövre än övriga.
– Grovheten spelar stor roll här. När det gäller övriga standarskruvar ligger Clas Ohlson och Gunnebo lite lägre i vridtålighet. Klart sämst är de rostfria skruvarna som troligtvis är gjorda i ett material med sämre hållfasthetsegenskaper. Det finns dock inget som hindrar rostfritt stål att ha högre hållfasthet, säger Per-Arne Thuresson.

Slutligen undersökte laboratoriet hållfastheten i trallskruvarnas bitsspår. Varje skruv skruvades ned i hårt virke. Om nedskruvningen kunde ske utan släpp bedömdes skruven vara utan anmärkning. Här var det ett fabrikat som stack ut negativt. Var fjärde skruv från Gunnebo gick inte att skruva i på grund av att bitsen inte gick i helt.
– I vissa fall var det bara att kassera skruven. Bitsen gick helt enkelt inte att få ner. I andra fall gick bitsen i men började spinna. Troligtvis handlar det om att man har lagt på för mycket ytbeläggning, säger Per-Arne Thuresson.

 

Fakta

Trallskruvarna har köpts in på större byggmarknader och teknikvaruhus i Stockholmsregionen under december månad 2010. Sex av skruvarna i testet är standardskruvar av kolstål, belagda med olika typer av rostskyddande ytbehandling. Två är syrafasta skruvar i rostfritt stål, vilket var det enda alternativet hos två av teknikvaruhusen vid inköpstillfället.

Följande trallskruvar har testats:
- Biltema 87-0227
- Clas Ohlson 40-7336
- Essve Torpedo Max
- Grabber TU
- Gunnebo Fastening Trallskruv
- Heco TFT
- TT TT45U
- VSB Turbo

Korrosionsklasser
Trallskruvars korrosionsskydd är indelade i olika klasser.

C1: Uppvärmda utrymmen inomhus med torr luft och obetydliga mängder föroreningar.

C2: Icke uppvärmda utrymmen inomhus eller lantliga miljöer med låga halter luftföroreningar.

C3: Kustnära områden med lägre salthalt eller områden med medelhöga halter luftföroreningar (lättare stadsmiljö).

 C4: Kustnära områden med medelhög salthalt eller områden högre halter av luftföroreningar (tyngre stadsmiljö).

Korrosionsklassningen innebär att skruvarna skall ha en livslängd på minst 15 år om de används i den miljö de är avsedda för. Av de testade skruvarna är tre C4-klassade, två C3-klassade medan en saknar information (se tabellen). De två syrafasta skruvarna är inte korrosionsklassade på samma sätt eftersom de är rostfria.

Korrosionstestet
Testet är utfört enligt ISO 11997-1. 20 skruvar av varje fabrikat har exponerats under 15 veckor i en så kallad korrosionskammare där skruvarna utsätts för omväxlande saltdimma, fukt och upptorkning. Skruvarna har bedömts en gång per vecka.

Böjmotstånd
Tio skruvar av varje fabrikat fästes i spetsen. Därefter böjdes skruven och kraften som krävs för att böja eller bryta skruven noterades i Newtonmeter (Nm). Resultatet för varje fabrikat är ett medeltal av alla tio skruvar.

Vridtålighet
Tio skruvar av varje fabrikat fästes i dess gängade ända i ett skruvstycke. Därefter vreds skruven medsols tills gick av. Kraften som krävdes noterades i Newtonmeter (Nm). Resultatet för varje fabrikat är ett medeltal av alla tio skruvar.

Hållfasthet bitsspår
Trallskruvarna skruvades ned i hårt virke. Om nedskruvningen kunde ske utan att bitset släppte bedömdes skruven vara utan anmärkning. Om bitsen släppte fästet eller om andra problem uppstod noterades detta.

Betygsättning
Trallskruvarna har betygsatts i en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. De olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg. Viktningen har gjorts enligt följande: Korrosionsmotstånd 50 procent, böjmotstånd och vridtålighet 35 procent och kvalitet/hållbarhet på bitsspåren 15 procent.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.