Hyra, låna och byta – nya shoppingtrenden

Hyra, låna och byta – nya shoppingtrenden

Uttrycket ”den som har flest prylar när han dör vinner” gäller inte längre. Allt fler hyr och lånar i stället för att köpa nytt.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 14 Apr, 2011
Läs senare

När leksaksbiblioteket Retoy, i Hammarby sjöstad i Stockholm, slår upp dörrarna för första gången ringlar köerna långa med nyfikna barnfamiljer. Mngåa har med sig påsar med lego, dockor, bilar och gamla gosedjur som barnen har växt ifrån.
– Vi kommer att ha sådana här leksaksbytarbasarer med jämna mellanrum där man byter leksaker med varandra. Men framförallt ska vi låna ut hållbara och rättvist framställda leksaker på samma sätt som andra bibliotek lånar ut böcker, säger en av Retoys grundare, Soledad Piñero Misa.

Hela konceptet Retoy har en uttalad pedagogisk idé om medveten konsumtion och återanvändning. Enligt Soledad Piñero Misa är vi fast i ett köpbeteendemönster som inte är hållbart på sikt. Retoy ska inom kort öppna på fler ställen i Stockholm och målet är att nå ut till andra delar av landet.
– Barnen behöver ett konkret verktyg för att ta in kunskap om miljö och hållbar utveckling. Och via barnen kan vi även få med oss föräldrarna, säger hon.   

Liknande tankegångar ligger även bakom Stora klädbytardagen som gick av stapeln förra helgen på 46 orter runtom i landet. En av arrangörerna var lanegarderoben.se – ett slags klädbibliotek där man betalar för att bli medlem och sedan kan låna upp till tre plagg i tre veckor.

Att låna, byta och hyra i stället för att köpa nytt är en ökande trend. Och det är inte bara miljö- och hållbarhetstänk som driver på utvecklingen. Plånboken mår självklart  också bra. David Ekenvi är vd på sajten hyrahyra.se, som kallar sig för Blockets motsvarighet på hyrfronten.
– Allt fler inser att det inte är nödvändigt att köpa eller äga saker, det är både billigare och mer miljövänligt att hyra, säger han.

På Hyrahyra lägger både privatpersoner och företag upp annonser om allt från fritidshus, trädgårdsredskap och möbler till badtunnor, rökmaskiner och stå upp-komiker. Enligt David Ekenvi har det till och med hyrts ut vita duvor till bröllop via sajten. Sidan har i dag över 150.000 unika besökare i månaden och antalet ökar hela tiden.
– Man kan dessutom tjäna en hacka på att hyra ut sådant som annars står och skräpar i någon skrubb. För många är uthyrning av till exempel ett fritidshus också en finansiering av själva huset.

Och den som inte har pengar kan numera betala med en gentjänst i stället. Via sajten rostigspik.se byter privatpersoner runtom i landet tjänster och prylar med varandra. En person i Sundsvall skriver till exempel att hon kan arrangera bröllop eller liknande evenemang mot att hon får garageuppfarten stenlagd. En annan söker en hundvakt och vill betala med att vattna blommorna eller gå och handla. 

Christoffer Pihl forskar vid Centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan i Göteborg.
– Hyr- och lånetrenden är väldigt spännande och gör att produkter får längre livslängd. Lånegarderoben till exempel är ett helt nytt sätt att konsumera kläder på som vi inte har sett tidigare.

Uthyrning av exempelvis högtidskläder och stugor är däremot inte lika nytt.
– Den stora skillnaden här är tillgängligheten. Digitaliseringen och internet har gjort att vi slipper mellanhänder. Dessutom börjar det appliceras på nya marknader.

Fakta

Skatteregler vid uthyrning och byte av tjänst

Uthyrning:
När du som privatperson hyr ut exempelvis en fritidsbåt eller en trädgårdsmaskin måste du betala skatt för inkomst av kapital från första kronan – 30 procent. Här finns inget lägsta belopp. Däremot kan du göra avdrag för uthyrningskostnader. Det kan till exempel röra sig om fraktkostnader eller underhåll.

För uthyrning av privatbostäder gäller särskilda avdragsregler. Den som hyr ut sommarstugan får göra ett avdrag med 12.000 kronor om året (höjs till 18.000 2012). Dessutom får man göra avdrag för 20 procent av hyran. Om du har hyresintäkter på 40.000 kronor kan du alltså totalt göra avdrag för 20.000 kronor i år.

 

Byte av tjänst:
De som byter tjänster med varandra måste båda redovisa detta som inkomst av tjänst. Får du garageuppfarten stenlagd av en granne måste du uppskatta värdet av denna och betala skatt som vanligt.

Mycket små tjänster grannar emellan är dock inget skattemyndigheten lägger sig i.

Källa: Björne Sjökvist, skattedirektör, skatteverket

Skriv alltid avtal när du hyr

Det finns ingen konsumentlagstiftning som reglerar hyra av lös sak. Därför är det extra viktigt att alltid skriva ett avtal med uthyraren så att man i efterhand kan se vad som överenskommits. Ett sådant avtal blir avgörande för utgången i exempelvis en tvist i Allmänna reklamationsnämnden.

Avtalet bör innehålla följande:

- Vilka som är parterna – det vill säga du själv och den som hyr ut.

- Hyrestiden

- Kostnaden

- Ansvar för skador – utgångspunkten är att uthyraren ansvarar för alla uppkomna fel så länge inte den som hyr varit oaktsam. Detta bör dock tydligt framgå i avtalet.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.