Falska löften om barnhörlurar

Falska löften om barnhörlurar

Foto: Shutterstock
Foto: Rikard Kihlström
Laboratorietest

Många hörlurar för barn utlovar en begränsad maxvolym för att skydda barnens hörsel. Men det är inte alltid löftet på förpackningen stämmer – om hörlurarna kopplas till en dator kan gränsen överskridas, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 5 Nov, 2018
Läs senare

Många barn ägnar mycket tid åt spel, film och musik – ofta med hörlurar på. För föräldrar som månar om barnens hörsel finns ett stort utbud av hörlurar som begränsar volymen. ”Audio safe, 85 dB”, brukar det stå på förpackningen. Men det är inte alltid löftena stämmer.

Testfakta har testat ljudkvalitet, hållbarhet och utlovad volymbegränsning på tio olika hörlurar för barn – fyra av dem är trådlösa och sex med sladd.

[PDF]

Testet visar att om hörlurarna kopplas till en smartphone eller surfplatta klarar alla att hålla sig under den maxvolym som uppges på förpackningen. Men ansluts lurarna till en dator är det flera som kommer upp i betydligt högre nivå. I Kjell och Companys hörlurar Roxcore som utlovar max 84 dB uppgick volymen till nära 89 dB. Det kan låta som en liten skillnad, men en ökning med tre decibel innebär att ljudnivån fördubblas.

– Produkten är gjord med utgångspunkt att den ska användas till telefoner och surfplattor, men vi borde ha varit tydligare med det, säger Erik Broddesson, inköpschef på Kjell och company.

Efter samtalet med Testfakta har företaget förtydligat informationen om produkten på webben, och säger att de även kommer se över vad som skrivs på förpackningarna.

Förklaringen till att den utlovade decibelgränsen överskrids är att volymen i hörlurarna beror på vilken spänning, även kallad utsignal, som enheten man lyssnar på har i hörlursuttaget. Detta problem finns inte med de trådlösa hörlurarna som testats, eftersom ljudöverföringen där går till på ett annat sätt. 

Två av lurarna har ingen fast utlovad maxvolym, utan ger användaren möjlighet att själv välja volymläge. Shopkins-lurarna som säljs på BR/Toys R us har en liten switch på ena luren som kan ställas in på high, medium eller low. Testet visar att man på högsta läget kan komma upp i hela 96,6 dB om man lyssnar på ljud från en dator. 

Bäst betyg i testet får JBL:s hörlurar med sladd, som tillsammans med de trådlösa lurarna från samma märke har klart bäst hörbarhet. Eftersom bra hörbarhet minskar risken för att man ska vilja vrida upp volymen blir betyget högt trots att även dessa hörlurar överskrider den utlovade volymbegränsningen 85 dB vid lyssning i dator. Om begränsningen skriver JBL också i finstilt på förpackningen att prestandan kan variera på olika enheter – vilket åtminstone ger en liten indikation till konsumenterna. 

Sämst betyg får Roxcore och Buddyphones som börjar glappa i kontakten vid hörlurspluggen när laboratoriet testar rycktåligheten i sladden.

Trots att volymen i flera hörlurar kan överstiga 85 dB uppfyller alla lurar i testet EU:s standard, som är anpassad till ljudspelare med lägre utsignal. Men informationen om vilken ljudspelare som ska användas med hörlurarna måste vara tydlig, menar Per-Olov Sjöö som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket.

– Konsumenten måste få veta vilka förutsättningar som ska gälla, annars kan ju den utlovade maxvolymen överskridas vilket kan leda till hörselskador, säger han.

Är ljudnivåerna farliga? – så säger experten

Frågan om de ljudnivåer som uppmättes i testet kan vara skadliga för barnen som lyssnar är inte helt lätt att besvara. Stig Arlinger är Professor Emeritus i Audiologi och har bland annat forskat om tinnitus och hörselskador. Han förklarar att man måste se på ljudnivån i kombination med hur lång tid barnet exponeras när man bedömer risk för hörselskador. 

Stig Arlinger, professor I audiologi– En halvering av exponeringstiden gör att man kan tillåta tre decibel högre ljudnivå för samma risk. Det innebär att en halvtimma i 97 dB medför samma risk som åtta timmar i 85 dB.

Stig Arlinger drar en parallell till vatten:
– Om man spolar vatten med högt tryck i en hink blir den fort full och rinner över, men spolar man med lägre tryck kan man spola längre tid innan det rinner över och hinken har fått för mycket.

Ett bra föräldraråd kan vara att dels lyssna och bedöma hur starkt ljudet kan bli i de aktuella hörlurarna, dels hålla koll på hur länge barnet lyssnar.
– Att se till att barnet får ljudpauser och därmed låter öronens känsliga nervceller vila är viktigt, säger Stig Arlinger.

Fakta om testet

Testfakta lät det tyska laboratoriet PZT jämföra tio hörlurar för barn (sex med sladd och fyra trådlösa). Alla testade hörlurar lovar skydd mot för höga ljudnivåer alternativt en möjlighet för föräldrar att reglera ljudvolymen med hjälp av olika volymlägen.  

Maximal ljudnivå 
Laboratoriet uppmätte maximal ljudnivå som hörlurarna avger enligt standarden EN 50332. 
Hörlurarna ljudnivå mättes med två volttal: 150 mV (motsvarar Samsung Galaxy Mini) och 500 mV (motsvarar Acer Travel Mate P256). Spänningen i hörlursuttag på andra apparater kan variera. De trådlösa hörlurarna mättes med en effektiv simulerad ljudsignal på -10dBFS. Denna ljudsignal gäller med små variationer för alla typer av ljudkällor.
Den maximala ljudnivån har inte viktats in i betyget.
Hörbarhet 
Tre exporter på laboratoriet utvärderade hur bra det gick att uppfatta sångtexter och berättelser i hörlurarna på en skala mellan 1 och 5. Experterna fick också utvärdera hur väl hörlurarna isolerar från störande ljud utifrån. 

Hållbarhet 
Laboratoriet tappade hörlurarna i golvet med sin svagaste sida mot marken: 3 gånger från 1 meters höjd och 3 gånger från 1,5 meters höjd. Alla hörlurar klarade detta moment utan att skadas. 

Sladdarnas båda ändar rycktestades upp till 1000 gånger genom att tappas 30 cm med en 250 grams vikt fäst i sladden. Efter 100, 200, 500 and 1000 gånger undersökte laboratoriet om sladden fortfarande fungerade.

Komfort 
En testpanel på tre personer utvärderade hur sköna hörlurarna var att ha på sig på en skala mellan 1 och 5. 

Hantering 
Laboratoriet utvärderade hur lätta hörlurarna är att packa samt deras utformning över lag på en skala mellan 1 och 5. De utvärderade också hur lätt det är att hantera uppkopplingen på de trådlösa hörlurarna.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.