Se upp för kortbedragarna!

Se upp för kortbedragarna!

Håll hårt i kort och koder. Nu varnar polisen för att bedragarnas knep är mer förrädiska än någonsin. Varje år lyckas de skimma svenskarna på hundratals miljoner kronor. Men det finns sätt att skydda sig.

Martin Hansson Publicerad: 4 Nov, 2008
Läs senare

Mellan 250 och 300 miljoner kronor. Så mycket pengar kommer kortbedragarna över varje år i Sverige genom skimning, skriver Aftonbladet. Skimning innebär att ditt betalkort och din kod kopieras genom utrustning som placeras på uttagsautomaten. Det rör sig om attrapper i kortinsticket, kamerautrustning och falska knappsatser. Enligt polisen blir tekniken allt smartare och svårare att försvara sig mot.
 – Nu för tiden är det i princip omöjligt att se om en uttagsautomat har en attrapp. Vissa är bara några millimeter tjocka, säger Magnus Fornell, chef för skimningsroteln i Malmö, till tidningen.       

Det bästa sättet att klara sig från skimning är att undvika att lämna ifrån sig betalkortet och att i så stor utsträckning som möjligt använda kortets chip i stället för magnetremsan. På polisen hoppas man nu att vi, precis som i Finland, får uttagsautomater för chip samt att fler affärer börjar använda tekniken.      

Så skyddar du dig mot skimning:
* Kontrollera uttagsautomaten noggrant innan du stoppar in kortet. Ser du några lösa delar så prova att dra i dem.  
* Håll handen för när du trycker in koden.
* Låt aldrig någon hjälpa dig med uttagsautomaten.
* Håll koll på dina kontoutdrag. Upptäcker du ett uttag som du inte känner igen ska du kontakta din bank.   
* Använd chipet i stället för magnetremsan om möjligheten finns.
källa: Aftonbladet

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus får håret på fall

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Byggmax Wiksbo Plantjord Eko

Byggmax Wiksbo plantjord Eko har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar. Resultatet visar att jorden har bra odlingsegenskaper för samtliga testade grödor och uppfyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Laboratorietest

Snart 500 000 elcyklar - men bromsarna fortfarande frågetecken

Elcykel-boomen fortsätter även i år. Trots leveransproblem är var femte nyinköpt cykel eldriven. Enligt branschens beräkningar finns det snart 500 000 elcyklar i Sverige.

Laboratorietest

Torsk på omega 3 i fiskpinnar

Frityroljan är viktigare än fisken för tillskott av omega 3 från fiskpinnen. Testfaktas laboratorietester visade fyra gånger så höga halter omega 3 hos de fiskpinnar som friterats i rapsolja.

 

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande.

Laboratorietest

Barlinek parkettgolv 3-stav ek

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax AB genomfört ett laboratorietest av Byggmax parkettgolv från Barlinek. Golvet testades tillsammans med två likvärdiga produkter.

Laboratorietest

Billigare med effektivt maskindiskmedel

Diskmaskinens fyra timmar är billigare än att diska för hand. Men då ska maskindiskmedlet också göra rent på första disken.

Laboratorietest

Små skillnader på batterier för elverktyg

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest

Byxblöjorna som håller tätt hela natten

Byxblöjor har blivit allt vanligare för småbarnsföräldrar. Under årens lopp har byxblöjor förbättrats för att ge bra skydd mot läckage inte bara på dagen utan även på natten.
-Skillnaderna ligger snarare i passformen för ditt barn, förklarar Cedric Schoorens, testledare på laboratoriet SGS France som utförde testerna.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.