Så blir du en resenär med full koll

Så blir du en resenär med full koll

Istället för att namedroppa alla platser du besökt - imponera på resesällskapet med att ha koll på alla era rättigheter. Garanterat uppskattat när resan krånglar.

Susanne Ståhl Publicerad: 14 Maj, 2007
Läs senare

Oavsett om du helgreser, långreser eller charterreser så lönar det sig att veta vad som gäller när något går fel. Kanske inte det man helst tänker på när planerar sin weekend i Milano eller solsemestern till Thailand, men med Testfaktas tips på fickan slipper du hålla allt i huvudet.

Vem ersätter förlorat, skadat eller försenat bagage?
Det är arrangören av resan som ansvarar för ditt bagage under den tid han har hand om det. Ersättningens storlek beror på omständigheterna. Skadas det till exempel under en flygresa är arrangören skyldig att ersätta skadorna enligt luftfartslagen, vilket betyder upp till cirka 10.000 kronor per passagerare.

Vad får jag för ersättning vid inställt eller försenat flyg?
EUs regler ger dig alltid rätt till bland annat mat, dryck och övernattning på hotell vid behov. Flygbolaget ska bland annat erbjuda måltider och förfriskningar i proportion till väntetiden, hotellrum för övernattning och transport mellan inkvarteringen och flygplatsen. Du har också rätt till assistans samt möjlighet att till exempel kontakta anhöriga.
Som resenär kan du utöver det få andra kostnader till följd av ett inställt flyg. Det kan till exempel vara utgifter du har haft för kläder som du tvingats köpa, inkomstbortfall då du inte kunna arbeta som planerat med mera. Spara alltid kvitton och eventuella intyg.
Reglerna gäller alla flygningar inom EU, även charter och paketresor.Resor
från EU till tredjeland, och i vissa fall resor från tredjeland till EU, omfattas också. Undantaget är om flygbolaget kan visa att "denne och dennes anställda eller uppdragstagare" har gjort allt det kunnat för att undvika skadorna, eller att flygbolaget kan visa att det omöjligt kunde göra något.

När flygresan ställs in
Berörda passagerare har rätt till ersättning:

  • 250 euro för alla flygningar på högst 1500 kilometer
  • 400 euro för alla flygningar inom EU på längre än 1500 kilometer och för alla övriga flygningar på mellan 1500 och 3500 kilometer
  • 600 euro för alla flygningar som inte omfattas av föregående punkter.

I vissa fall, till exempel när du fått resan ombokad, har du bara rätt till hälften av kompensationen. Detta kan även gälla beroende på när du fått besked om ombokningen.

Hur definieras en försening?
  • två timmar vid alla flygningar på högst 1 500 kilometer
  • tre timmar vid alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och vid alla övriga flygningar på mellan 1 500 och 3 500 kilometer, eller
  • fyra timmar vid alla flygningar som inte omfattas av föregående punkter.
Vid förseningar på fem timmar eller mer måste flygbolaget även erbjuda passagerarna pengarna tillbaka för biljetten (och i vissa fall fri returresa till avgångsorten).

Får avgångstiden ändras från morgon - till kvällsflyg?
Ja, men du har rätt att avboka och få pengarna tillbaka om förändringen innebär väsentliga olägenheter för dig.

Får arrangören byta redan bokat hotell?
Ja och nej. Ändrar arrangören på väsentliga delar i resan, har du rätt att avboka och få pengarna tillbaka. Men om det nya hotellet är likvärdigt och har ett motsvarande läge, får du med all sannolikhet godta ändringen. 

Hotellet beskrevs som lugnt i katalogen, men på granntomten fanns en bullrig byggarbetsplats. Dessutom var hotellrummet inte alls som i katalogen. Kan jag få kompensation?
Ja. Uppgifterna i katalogen är bindande för arrangören. Reklamera alltid eventuella fel på resmålet. Arrangören måste få möjlighet att rätta till felet på plats.

Källa: Konsumentverket

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.