Så mycket smakförstärkare döljer sig i maten

Så mycket smakförstärkare döljer sig i maten

Bild på ett barn som äter soppa.
EU oroar sig för att vi får i oss för mycket glutamat. Livsmedel som innehåller jästextrakt verkar däremot inte vara något problem, visar Testfaktas test. Foto: Shutterstock.
Laboratorietest

EU bekymrar sig över medborgarnas intag av livsmedelstillsatsen glutamat. En oro har varit att ämnet döljs i ingredienser som jästextrakt. Men Testfaktas analys tyder på att detta inte bidrar i någon större utsträckning.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 15 Okt, 2018
Läs senare

Smakförstärkaren glutamat och dess eventuella hälsorisker har debatterats under många år. Men myndigheterna har inte funnit stöd för att sätta någon begränsning för hur mycket man kan äta – fram tills nyligen. Förra året gjorde den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa en ny riskvärdering av glutamat som resulterade i nya rekommendationer om vad som är ett acceptabelt dagligt intag: 30 milligram per kilo kroppsvikt och dag.

– Det finns studier på djur som visar att ämnena i höga doser kan påverka hjärnans och nervsystemets utveckling. Den nya rekommendationen är satt utifrån dessa studier, med väldigt stor säkerhetsmarginal, säger Agneta Oskarsson, professor emerita i livsmedelstoxikologi vid SLU och en av deltagarna i expertpanelen. 

I studier har även andra effekter observerats hos människor, till exempel huvudvärk och ökat blodtryck. 

Glutamat är saltformen av ämnet glutaminsyra, som är en aminosyra. Den finns naturligt i många livsmedel och kan uppträda i flera former: både bunden i matens proteiner och fri. Det är den fria glutaminsyran som kan vara skadlig i för höga doser eftersom den tas upp i blodet mycket snabbare. 


Frågan är hur mycket fri glutaminsyra olika livsmedel innehåller? När tillsatsen glutamat används i ett livsmedel måste det skrivas ut i ingrediensförteckningen. Men för att boosta smaken är det också vanligt att livsmedelstillverkare istället för glutamat - som många konsumenter är misstänksamma mot - adderar jästextrakt eller andra ingredienser som naturligt har ett högt glutaminsyrainnehåll. 

[PDF]

Bland annat svenska Livsmedelsverket har pekat på att till exempel jästextrakt innehåller glutaminsyra, vilket gör det extra svårt för konsumenten att veta hur mycket det egentligen finns i maten.

För att ta reda på hur det förhåller sig har Testfakta låtit analysera ett antal produkter - chips, färdiglagade köttbullar, soppa och buljong, både med och utan tillsatt glutamat eller jästextrakt. 

Resultaten tyder på att det framför allt är tillsatt glutamat - inte jästextrakt - som är problemet. 

För ett barn på 25 kilo räcker det med att äta drygt två portioner av Knorrs köttsoppa med tillsatt glutamat för att hamna över acceptabelt dagligt intag, ADI. Den andra köttsoppan från Findus utan glutamat, men med jästextrakt, kräver nästan 18 portioner.

 De övriga analyserade livsmedlen med jästextrakt bidrar inte heller med några högre nivåer – det skulle krävas att man åt mycket stora mängder för att överstiga acceptabelt dagsintag. 

Svenska Livsmedelsverket vill ändå inte avfärda jästextrakt som problem utifrån Testfaktas resultat.

– Det känns lite vanskligt med tanke på att ni endast tittat på några få livsmedel.  
Alla glutaminkällor kan innebära ett problem och öka risken för att intaget överskrider ADI, säger Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedelsverket.

Efsas expertpanel har föreslagit att tillsatsen glutamat ska begränsas i vissa livsmedel, däribland soppor. Frågan diskuteras i EU-kommissionen. 

Vad har Livsmedelsverket för råd till konsumenter?

– Vi har idag inga råd om att undvika glutamat. Men detta kan komma att ändras beroende på utfallet av diskussionerna i Kommissionen, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

Fri och bunden glutaminsyra

Glutamat är saltformen av ämnet glutaminsyra. Glutaminsyra är en aminosyra som finns naturligt i många livsmedel. Men när det förekommer naturligt är ämnet till stor del bundet i matens proteiner och måste smältas i våra magar innan den kan tas upp i blodet. När glutaminsyra och glutamat används som tillsats för att höja smaken handlar det om fri glutaminsyra, som direkt kan tas upp i blodet.  
Koncentrationen i blodet kan då öka snabbt och nå hjärnan i koncentrationer som är högre än normalt.

Så sattes ADI

I djurstudier har forskare kunnat konstatera att hjärnan och nervsystemets utveckling påverkas negativt vid mycket höga doser glutamat. ADI-värdet baseras på den högsta nivå där man i studierna inte kunnat se någon påverkan (en så kallad No Observed Adverse Effect Level, NOAEL) vid 3,200 mg/kg kroppsvikt och dag. Detta värde divideras sedan med osäkerhetsfaktorn 100, vilket ger ett ADI på 30 mg/kg kroppsvikt och dag. Andra effekter som observerats hos människor, till exempel huvudvärk och ökat blodtryck, har uppträtt vid halter över ADI-nivån.

Ovanligt höga halter i ekobuljongen

Biofoods grönsaksbuljong som enligt ingredienslistan är fri från både jästextrakt och tillsatt glutamat innehåller ovanligt höga halter fri glutaminsyra. Enligt laboratoriet brukar man bara se sådana nivåer i produkter med tillsatt glutamat. Omtester har gjorts som visar samma svar. Testfakta har kontaktat Biofood som svarar att de kontaktat sin leverantör och är helt säkra på att inget tillsatt glutamat finns i produkten, utan hänvisar förekomsten till naturliga ingredienser som lök, svamp, med mera.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.