Se upp med datorns "world wide- garanti"

Se upp med datorns "world wide- garanti"

Har du köpt en dator utomlands med world wide-garanti och tror att den ska kunna repareras här hemma? Då är det bäst att du dubbelkollar. Trots garanti är det inte säkert att du får hjälp.

Susanne Ståhl Publicerad: 16 jul, 2007
Läs senare
mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/7/13/15719.jpg"/>
Stefan Eriksson är besviken på HP:s hantering av sonens datorgaranti.
Stefan Eriksson trodde att de hade gjort allting rätt. Sonen studerade i Bangkok och behövde en dator. Han köpte en bärbar av märket HP på plats, men försäkrade sig om att det ingick en world wide-garanti och kontrollerade så att han handlade i en auktoriserad HP-butik. World wide-garantin innebär att datorn ska kunna repareras i länder där HP har serviceavdelningar. Tio månader senare står datorn hemma i Ljungskile och är i princip obrukbar.
– Det går inte att skriva med den, bara B och N och det blir det inte många ord av, säger Stefan Eriksson.
Han har varit i kontakt med HP:s support i Sverige ett antal gånger. Garantin gäller, men det hjälper inte eftersom det saknas reservdelar. HP är ett företag som finns över hela världen men som delat in den i olika regioner. Europa är en region, Asien en annan. De olika regionerna utbyter inte reservdelar och köper man en modell som inte säljs hemma går det inte att få tag på reservdelar.
– Att man inte upplyser om det! Det här är ett av världens största företag och det är väldigt konstigt att man inte kan få tag på delar, menar Stefan Eriksson.
Testfakta.se ringer upp HP:s svenska produktchef Staffan Sjöberg för att få en förklaring. Han bekräftar det Stefan Eriksson redan vet.
– En förutsättning för att få datorn servad i en annan region är att den är av samma datorserie som finns i den regionen.
Då lägger ni ett stort ansvar på kunden att ta reda på vilka datorer som säljs var?
– Ja, det kan man väl säga. Men det handlar om lagerhållning och transport, skulle vi ha lagerhållning för alla reservdelar över allt skulle datorerna bli dyrare och det tror jag inte kunderna är intresserade av, menar Staffan Sjöberg.
Så Stefan Erikssons dator blir obrukbar?
– Ja, om han inte har möjlighet att reparera den där den inköpt.
En resa till Thailand tycker dock Stefan Eriksson skulle bli en lite väl dyr reparationskostnad.
– Den är alltså skrot... säger han.
Efter att Testfakta.se varit i kontakt med HP erbjuder företaget dock Stefan Eriksson en ersättningsdator, men det är en "oortodox lösning" meddelar företaget.
Vilken garanti lämnar andra datorföretag?
Fijitsu-Siemens lämnar två års garanti. World-wide garanti finns för vissa datorer och har du en sådan ska datorn kunna servas överallt, det finns ingen indelning i olika regioner.
Apples service sträcker sig över hela världen, men garantin gäller enligt konsumentköplagen i det land du köpt datorn. Enligt uppgift från kundtjänst ska man kunna få reservdelar till det land där man bor och få den servad där.
Sony har ingen world-wide garani, men en så kallad Europa-garanti som gäller i ett år. Det betyder att du kan få datorn servad i alla EU-länder. Köper du en dator i till exempel USA kan du däremot inte räkna med service.

Spara alltid kvitto och andra papper som kan styrka din rätt till garanti. Var noga med att ta reda på exakt vilka villkor som gäller för ditt köp.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Te i påse – stora skillnader i kvalitet och pris

Svart te har högre koffeinhalt än många andra teer, och den uppiggande effekten är en av anledningarna till att det gör sig extra bra på morgonen. Men se till att välja rätt – det är stor skillnad på både smak och kvalitet, och priset varierar enormt.

Laboratorietest

Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Tunn, torr och läckagefri ­är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.