Äga, dela eller hyra bil – så mycket kostar det

Äga, dela eller hyra bil – så mycket kostar det

Det är inte alltid smidigast att äga sin egen bil. Foto: Shutterstock

Att äga bil är dyrt och många funderar på att nyttja delningstjänster i stället. Men hur mycket delad bil eller hyrbil kan man egentligen köpa för de pengar man ”sparar” på att inte äga bil? En hel del, visar vår uträkning.

Martin Nyhlin Publicerad: 12 Mar, 2018
Läs senare

Trött på att skotta fram bilen när det snöar eller leta parkering på gatan? Tycker du att bilen är ett slukhål för din ekonomi eller vill du vara modern och en del av den nya delningsekonomin? Skälen till att inte äga bil är många, men man behöver inte hata bilen för det.

Testfakta har med hjälp av Konsumentverkets sajt Bilsvar tagit fram kostnader för att äga och köra tre bilar av olika årsmodeller. Därefter har vi jämfört med vad man kan få i form av bildelning, hyrbil och taxi för samma pengar. 

Förra årets mest sålda bil Volvo XC60 kostar cirka 6500 i månaden att äga om den köps ny. Månadskostnaden för en Volvo XC60 från 2016 är 4 500 kronor. Att skillnaden är så stor beror på att värdeminskningen är som störst under bilens första år. En Volvo V70 från 2007 kostar 3 000 kronor i månaden.

– Många har svårt att förstå hur mycket en ny bil kostar. Värdeminskningen märks först när man säljer bilen, säger Torbjörn Noaksson på Konsumentverket som ansvarar för sajten Bilsvar.


För pengarna du lägger på en ny Volvo XC60 kan man som jämförelse disponera samma bilmodell under fyra semesterveckor plus fyra kortare resor per vecka med Sveriges största bilpool Sunfleet, eller hyra en stor premiumbil fyra veckor och 22 helger på Circle K. Man skulle också kunna lägga pengarna på att göra fyra taxiresor i veckan.

Pengarna man sparar in på att inte äga en tio år gammal bil räcker också långt - till exempel till fyra semesterveckor och nio längre helgresor med bilpool. Här får du dessutom nöjet att köra en nästan ny bil i stället för din tio år gamla. 


Föreningen Gröna bilister har lanserat begreppet ”mobilist” - för den som gillar bilar, men kanske nödvändigtvis inte vill äga en.

– Bilen är fantastisk som individuellt fordon, men vi måste ifrågasätta om alla behöver äga varsin bil, säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson för Gröna bilister.

Forskning visar bland annat att 30 procent av körningen i Stockholm är för att leta parkeringsplats och att bilarna står parkerade 95 procent av tiden.

Gröna bilister vill att de bilar som finns används mer effektivt genom delning, något som börjar bli fullt möjligt i större städer.

– Delar vi på bilarna och minskar antalet bilar på gatorna innebär det ju även att de som verkligen behöver ta bilen kommer fram bättre, säger Martin Prieto Beaulieu.

Marknaden för bildelningsmöjligheter växer nu med tjänster som Sunfleet, Bilpoolen.nu, Snappcar, Drive now, elfordonspoolen Move about och de 15-talet icke kommersiella bilpooler inom Bilpoolernas Riksförbund. Sunfleet ökade sitt medlemsantal från runt 50 000 till över 70 000 under 2017.
– Vi har medlemmar som använder bilarna spontant mitt i veckan ett par timmar för att handla, som har stående resor – till exempel till stallet, eller åker bort till landet en till två gånger i månaden. Vi har också de som gör en längre resa på sommaren, säger Sandra Ryberg, marknadschef på Sunfleet.

En effekt som påverkar både ekonomin och miljön är att de som är med i en bilpool ofta minskar sitt bilåkande och i stället använder flera olika transportsätt.
– Vi vet att våra medlemmar blir mer medvetna om hur mycket pengar de lägger på bilen. Vi tror inte att äga bil privat kommer att försvinna men för de som inte vill äga sin bil är vi ett smart val, säger Sandra Ryberg.

Så har vi räknat

Testfakta har jämfört hur mycket Bilpool, hyrbil eller taxi man får om man inte äger sin bil.

Äga bil
Vi har utgått från de två mest sålda bilarna 2017 och 2007. Kostnaderna är tagna från Konsumentverkets tjänst Bilsvar. Den Volvo XC60-modell som beräkningarna grundar sig på är en D4 Aut8 AWD Momentum. I priset ingår värdeminskning, reparationer, service, däck, försäkring och bränsle. Kostnaderna bygger på att du kör ca 1 500 mil om året. Parkering och eventuella trängselskatter är inte inräknade.

Bilpool
Priserna gäller hos Sunfleet med en Volvo XC60 och inkluderar bränsle. Vi har räknat att man disponerar bilen under fyra hela semesterveckor och då kör cirka 600 mil. Utöver det har vi räknat på två olika alternativ:
1. Vardagsresor där man använder bilen i fyra timmar och kör fem mil.
2. Helgresor där man använder bilen fredag till söndag och kör 25 mil. 

 
Hyrbil
Priserna kommer från Circle K och gäller en stor premiumbil. Vi har räknat på tre sommarveckor och en vintervecka med en total körsträcka av 600 mil. Utöver det har vi räknat på helgresor där man använder bilen fredag till söndag. Bränslepriset kommer från sajten Bilsvar.

Taxi
Taxipriserna är beräknade på Taxi Göteborgs typresa för en bil som rymmer 4 personer (10 km lång och tar 15 minuter). Priserna gäller kväll och helg.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.