Konservburksdöden är här

Konservburksdöden är här

Matjessill i plastförpackning på midsommarbuffén? Produkten är redan här. Larmen om bisfenol A i metallburkar skyndar på omställningen till tetra och plast. – Konservburken är på väg ut, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.

Martin Hansson Publicerad: 19 Okt, 2012
Läs senare

När Ulf Peder Olrog på 1940-talet sjöng ”Kom och köp konserverad gröt” var det konservburkens storhetstid och burken stod för framtid, renhet och modernitet. I dag är knappast renhet det första man tänker på i samband med konserverad mat. Konservburken är svårare och mer resurskrävande att återvinna än till exempel kartongförpackningar – i vardagsmun kallad tetra. Och den senaste tiden har flera studier, däribland från Testfakta, visat att konserver utgör en stor källa till den hälsofarliga kemikalien bisfenol A. Frågan är om det är spiken i kistan för den en gång så populära förpackningen.

– Bisfenol-larmen har gjort det här till en hälsofråga och då blir arbetet med att fasa ut konservburkarna ännu viktigare, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.
– Samtidigt påbörjade vi det här redan för tio år sedan, främst på grund av miljöskäl, men även för att det är en ganska otrevlig förpackning att hantera för konsumenterna. Konservburken är helt klart på väg ut som förpackning, säger Åsa Domej, miljöchef på Axfood.

På Axfood har man analyserat bisfenolhalten i alla sina EMV-produkter som Hemköp, Willys och Eldorado. Målet är att helt få bort bisfenolet ur hela sortimentet, men även att fasa ut konservburken på sikt. Enligt Åsa Domeij har alla inköpare fått tydliga direktiv att man inte vill ha något Bisfenol alls i några livsmedelsförpackningar som säljs i Axfoods butiker.

– Vi vill lösa våra EMV-produkter innan vi går på märkesprodukterna. Men ju mer vi får i ordning vårt eget sortiment, desto större tryck blir det på övriga leverantörer. Dessutom har konsumenterna fått upp ögonen för det här vilket också sätter press, säger hon.

Även om alla inte har kommit lika långt som Axfood, verkar branschen som helhet vara medveten om problemen med bisfenol och konserver. Det visar en enkätundersökning som Testfakta gjort med ett antal leverantörer och återförsäljare av konserverad mat. De som svarat säger sig ta ämnet på största allvar och att man antingen försöker hitta bisfenol-fria konserver eller alternativa förpackningslösningar. I veckan föreslog regeringen dessutom ett totalförbud av bisfenol i livsmedelsförpackningar avsedda för barn under tre år, vilket lär skynda på utvecklingen.

När det gäller bönor, linser och tomater har många redan i dag gått över till kartongförpackning. Det finns även exempel på såser, soppor och kattmat som förpackas i kartong och håller i upp till två år i rumstemperatur.
– Här har till exempel Tetra Pak hittat ett sätt att sterilisera produkten genom att utsätta hela förpackningen för hög temperatur, säger Sören Östlund, professor i förpackningsteknologi vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

Lika lång hållbarhet som konservburken ger, går dock inte att få med kartong i dagsläget. Men det pågår mycket forskning inom förpackningsbranschen, enligt Sören Östlund. Samtidigt sitter många producenter fast i en produktionslinje med konservburkar.
– Självklart innebär det en kostsam investering för företag om de ska ställa om hela produktionen. Men det finns också mycket pengar att tjäna på att gå över till exempelvis kartongförpackningar. Materialet är mycket lättare än metall vilket sänker transportkostnaderna och dessutom är rektangulära förpackningar effektivare att packa på lastpallar, säger Sören Östlund.

Det finns även andra faktorer än ekonomiska som kan försena utvecklingen mot en industri helt fri från konserver. En sådan är konservativa konsumenter, tror Åsa Domeij på Axfood. Att köpa krossade tomater i pappkartong är en sak. Frågan är vad svenskarna tycker om att matjessillen eller sardinerna inte längre kommer i plåtburk.

– Det finns nog en rädsla hos producenterna att ändra på det som är riktigt traditionellt. Vi har just lanserat en matjessill i plastförpackning och är mycket nyfikna på hur det ska gå. Här vill nog många ställa fram sina plåtburkar på midsommarbordet, säger hon.

Axfood har även tittat på alternativa förpackningar till tonfisken. Men här har man tills vidare beslutat sig för att hålla fast vid den leverantör man har i dag och som använder sig av konservburkar.

– Tonfisken är en känslig produkt eftersom vissa arter är hotade. Axfood har i dag en ansvarsfull leverantör som erbjuder en miljömässigt säker produkt. Då tycker vi att det är bättre att behålla konservburken än att riskera att få en fulfiskad tonfisk i plast eller tetra. Så helt lätt är det inte, säger Åsa Domeij.

 

Fler nyheter

Laboratorietest

Svensk kräftskiva med bitter eftersmak

En handfull svenska kräftor. Fler kan du inte äta om du vill klara riktvärdet för mängden PFAS-kemikalier som en vuxen person maximalt bör få i sig under en vecka. Den svenska kräftan har väldigt höga PFAS-nivåer jämfört med den importerade, visar Testfaktas kräfttest.

Testfaktas långtidstest av elcyklar

I flera års tid har Testfakta testat elcyklar i laboratorium. Nu tar vi steget till att testa hur elcyklarna faktiskt klarar sig när de används över längre tid. Det här är vårt långtidstest av elcyklar.

Laboratorietest

Test av tandborsthuvuden – originalet mot kopiorna

Hur bra står sig kopiorna mot originalet från Oral-B? Testfakta Research har testat och jämfört tio kompatibla borsthuvuden på den nordiska marknaden. Alla är mer eller mindre identiska till utseendet men testet visar på stora skillnader i kvalitet, känsla och prestanda.

Laboratorietest

Varierande kvalitet i fristående resårmadrasser

En fristående resårmadrass kan läggas direkt på golvet eller i en sängram. En flexibel lösning som ger ergonomi i nivå med en klassisk resårsäng. Men långt ifrån alla fabrikat håller måttet, och priset är ingen garanti för kvalitet visar Testfaktas laboratorietest av sju vanliga modeller.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Smakar det, så kostar det - även hunden behöver näringsriktig mat

Ett bra foder kan kosta upp till 13 000 kronor per år, men dyrast är inte nödvändigtvis bäst. Däremot bör man undvika de billigaste alternativen om man vill ha ett foder med bra näringsinnehåll – det visar Testfaktas test av åtta vanliga foder för mer seniora hundar.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den lägre prisklassen

Med testerna redo i mobilen har sängkunderna oftast en klar åsikt om sitt sängköp.
— De yngre kunderna är speciellt medvetna om att sängköpet kan vara hemmets viktigaste, säger Agneta Winther som sålt sängar i över tio år.

 

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.