Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Bränna på burk. Foto: Rickard Kilström
Moussen sprayas på en appliceringshandske innan den appliceras på huden. Foto: Rickard Kilström
Mousseprodukterna skiljer sig åt både i konsistens och färg. Foto: Rickard Kilström
Panelen har använt en produkt på vardera ben. Foto: Rickard Kilström
Ett område täcks med plåster för att kunna bedöma effekten Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Publicerad: 4 Mar, 2024
Läs senare

Cancerlarm och regniga somrar har fått oss att köpa solbränna på flaska som aldrig förr, och utbudet i butikerna växer ständigt med nya märken och sorter. Allt fler svenskar verkar ha förstått att det är skadligt att sola för mycket men vill ändå ha en viss solbränna året om, och då är BUS en smart väg att gå.  

Brun utan sol-produkter innehåller Dihydroxyacetone, DHA, ett naturligt sockerämne som bland annat utvinns från sockerrör eller sockerbetor. När DHA kommer i kontakt med syret i luften och aminosyrorna på huden startar en reaktion som färgar det allra yttersta hudlagret som består av döda hudceller. Färgen varar vanligtvis i någon vecka och minskar i takt med att den tvättas bort och att det översta lagret av huden börjar förnya sig naturligt. För att behålla färgen måste man återapplicera produkt på huden. Viktigt att tänka på är dock att BUS-produkter inte innehåller någon solskyddsfaktor och att den artificiella solbrännan inte ger något ökat skydd mot solens UV-strålar, utan det är en rent kosmetisk produkt.  

[PDF]

Testfakta har låtit testa sju olika brun-utan-sol-produkter i mousseform. För att bedöma upplevelsen och solbränneeffekten genomfördes ett test med 35 deltagare som provade två produkter var med två appliceringar under testperioden. 

Det är framförallt mängden DHA i produkterna som styr hur brun huden blir vid en applicering, men nyans och färgstyrka påverkas också av den individuella huden. 

– Majoriteten av paneldeltagarna hade en ljusare hudton, något som gör det lättare att jämföra och bedöma effekten av de olika produkterna, säger Dr. Ines Sellami, Lab Manager på laboratoriet SGS Institut Fresenius.

Bäst i test enligt den BUS-vana panelen blev moussen från Bondi Sands, tätt följt av St Tropez. Båda ger en jämn och naturlig solbränna som sitter i länge. Både St Tropez och trean Tan Revel gav en något mörkare nyans som kan uppfattas som onaturlig på hud med ljusare pigment. Moussen från Cocoa Brown upplevdes ge en något morotsfärgad ton och färgen hade även en sämre hållbarhet, något som resulterade i ett lägre betyg på solbränneeffekten. I botten hamnade Ida Warg med en svag färg som inte satt kvar särskilt länge på huden och även gav ett något ojämnt resultat.  

Utöver att bidra med färgen så är det även DHA-innehållet som står för den speciella, lite unkna doften som många BUS-produkter har och som brukar kunna sitta kvar i huden ganska länge. Samtliga testade produkter fick en del negativa omdömen gällande doften, där framför allt Bondi Sands och parfymfria Bronza stod ut med kommentarer som ”mycket stark kokosdoft” respektive ”stark kemisk doft”.
Samtidigt fick flera produkter också positiva omdömen för doften, där Cocoa brown fick kommentarer som ”behaglig doft”. De parfymfria mousserna från Ida Warg och Estelle & Thild har bara en mycket svag doft av DHA, och kan därmed passa den som är doftkänslig. 

Merparten av produkterna kostar under 200 kr för 100 ml förutom St Tropez som kostar mer än dubbelt så mycket som den näst dyraste produkten, 416 kr för 100 ml. Testvinnaren Bondi Sands kostar 175 kr för 100 ml. Billigast var Cocoa Brown med 106 kr för 100 ml. 

Betygen har framför allt lagt störst vikt på solbränneeffekten. Är man nybörjare och testar BUS för första gången så kan det finnas en poäng i att testa någon av de mildare produkterna innan man lär sig hur man bäst applicerar produkten och går över till kraftigare och mer ihållande produkter. 

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har under januari månad 2024 genomfört ett jämförande laboratorietest av Brun utan Sol. Testet har utförts av det oberoende laboratoriet SGS Institut Fresenius i tyska Taunusstein.

Följande produkter har testats:

  • Estelle & Thild – self-tan bronzing mousse
  • Bronza – Bronzing Mousse Deep Bronze
  • St Tropez – Self Tan Bronzing Mousse
  • Bondi Sands – Liquid gold self-tanning foam
  • Ida Warg – Self-Tanning Mousse
  • Cocoa Brown – 1 hour Tan Dark
  • Tan Revel – Golden Brown Mousse

För jämförelse valdes enbart mousseprodukter.

Laboratorietestet

Laboratoriet har rekryterat en testpanel på 35 personer i åldrarna 20 till 64 år där majoriteten består av personer med ljusare, nordiskt pigment (enligt Fritz Patrick skalan). Alla deltagare är vana användare av brun utan sol. Paneldeltagarna har använt de olika brun utan sol-produkterna under en period på tre veckor och med två appliceringar.
Varje paneldeltagare har använt två olika produkter, en på vardera ben. Samtliga sju produkter har testats och utvärderats på tio olika ben. Produkturvalet skedde slumpmässigt.

Innan testet har paneldeltagarna vaxat eller rakat benen samt använt en ”peeling gel” för att avlägsna döda hudceller. Ett område på underbenen och ett på låren täcktes med plåster för att möjliggöra bedömning av solbränna-effekten.

En produkt applicerades på respektive ben med hjälp av en appliceringshandske. Hela benet från låret ner till fötterna behandlades.

Efter 24 timmar gjordes den första utvärderingen. Fem dagar senare gjordes en andra utvärdering och produkterna applicerades en andra gång. Efter ytterligare fem respektive 10 dagar utvärderades resultaten av produkterna igen.

Testprotokollet bestod av totalt 22 bedömningsmoment som besvarades under och efter testet. Förutom solbränna-effekten har panelen bedömt hur enkel moussen är att applicera, hur snabbt den absorberas av huden, hur produkten känns på huden, om den färgar av sig på textilier och hur starkt den luktar.

Tolkning och betygsättning

Resultatet från testet har tolkats och betygsatts i samråd med laboratoriet. Medelvärdet av paneldeltagarnas bedömningar har räknats om till Testfaktas tio-gradiga betygsskala. I totalbetyget har testets olika delmoment givits följande vikt:

Applicering och känsla på huden 20%
Solbränna-resultat (effekt, jämnhet och naturlighet) 80%

Fakta om DHA i BUS: 

Brun utan sol-produkter innehåller den aktiva ingrediensen Dihydroxyacetone, DHA, som gör huden brun. Enligt Sofia Bodare på Läkemedelsverket finns det inga specifika kända risker för människor av användning av DHA i de halter som vanligtvis används i BUS. 

– Kunskapen om effekterna av exponering för högre doser DHA hos människor är dock begränsad och därför går det inte att bedöma om det är säkert att till exempel använda brun utan sol-produkter med mycket hög DHA-halt. Det innebär mer än det tillåtna 10 % DHA, och speciellt om produkterna används regelbundet. 

Enligt Europeiska kemikaliemyndighetens databas finns inte heller några kända negativa effekter på miljön gällande DHA.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.