Bästa och sämsta tv-köpet inför fotbolls-VM

Bästa och sämsta tv-köpet inför fotbolls-VM

Inför stora fotbollsevenemang brukar försäljningen av tv apparater öka markant. Årets VM spås inte bli något undantag. Men det är stora skillnader på kvalitet bland modellerna, visar Testfaktas test. Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Har du tänkt skaffa ny tv inför sommarens sportevenemang eller Allsång på Skansen? Då bör du läsa Testfaktas test först. En apparat klarar inte kameravridningar utan börjar hacka.

– Att titta på fotboll i den vore outhärdligt, säger laboratoriets expert.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 1 Jun, 2018
Läs senare

En Led-tv med 4K-upplösning kan vara ett bra val för den som vill ha en tv med bra bildkvalitet, utan att det behöver kosta skjortan. Men se upp med vilket märke du väljer – även om apparaterna har samma tekniska specifikationer kan de vara av helt olika kvalitet.

Testfakta har testat sju olika märken på Eurofins Digitals laboratorium i Linköping. Fokus för testet låg på bildkvalitet, och laboratoriet gjorde tekniska mätningar av till exempel färgåtergivning, vitbalans och färgbalans. En expertpanel fick också göra en visuell bedömning av bilden och bedöma användarvänligheten i menyer och fjärrkontroll och även ljudet i de inbyggda högtalarna.

[PDF]

Högst totalbetyg får tv:n från Samsung. När det gäller bildkvalitet slutar Samsung och LG på samma betyg. Samsungs tv klarar de tekniska mätningarna bäst, medan LG är panelens favorit.

– Allt går inte att mäta, till exempel inte rörelse. Därför behövs båda deltesterna, säger Jerker Vingren, testledare på Eurofins Digital.

Sämst betyg i testet får tv:n från TCL som har stora problem med att bilden hackar vid panoreringar.

– Att titta på något i den tv:n där kameran rör sig mycket, till exempel fotboll, skulle bli outhärdligt, säger Jerker Vingren.

Skillnaderna i bildkvalitet syns även tydligt på laboratoriets grafer över uppmätt färg- och vitbalans. Medan de bättre apparaterna klarar att hålla en jämn balans mellan färgerna, så spretar framför allt TCL och Andersson enormt.

– För tittaren innebär det att det man får se på skärmen inte stämmer med det som filmats. I de här fallen blir bilden mycket blåare än den egentligen är, och de röda tonerna försvinner. Det ser inte naturligt ut, säger Jerker Vingren.

Att tv:n är 4K är ett mått på upplösningen – den har 3840 gånger 2160 pixlar, och därför potential att återge väldigt fina detaljer och färgskiftningar, särskilt om det man tittar på också har så hög upplösning. Men antalet pixlar är bara en ingrediens i receptet för bra bildkvalitet. Tv:n består av flera olika komponenter som måste fungera tillsammans för att bilden ska bli bra. Dessutom har det mesta film- och tv material fortfarande inte så hög upplösning som 4K, och det är något som apparaterna hanterar olika bra.

Testpanelen tittade på samma klipp i två olika upplösningar. På Philips tv:n blev hudtonerna onaturliga i klippet med lägre upplösning (vanlig HD-kvalitet). Något som testjumbon från TCL faktiskt är bra på är att den har försetts med enkla lättnavigerade menyer. Det har de flesta andra apparater misslyckats med. Menyerna är på många håll inkonsekventa och svåra att hitta i.

– Det verkar inte vara något som tillverkarna prioriterat. Använder man en digitalbox spelar det ingen roll, då är det boxens menysystem man ser. Men för andra användare är apparaternas egna menysystem viktiga för hur smidig tv:n är att använda, säger Jerker Vingren.

Bra att veta när du väljer tv

• Var och när tittar du?

Hur ser rummet ut? Är det ljust eller mörkt? Kommer du titta mycket i dagsljus? Är det ljust där du tittar är det viktigt att kunna få upp ljusstyrkan i skärmen, annars kommer du inte se bilden. Undersök hur lätt det är att ställa in ljusstyrka och öka kontrasterna manuellt. Vissa apparater har ett förinställt läge för dags-tv.

Fjärrkontrollen.

Fjärrkontrollen kan vara en viktig del av hur väl man trivs med sin tv. Idag skiljer de sig mycket åt – vissa pekar man med i luften framför skärmen, andra har ett helt litet tangentbord på baksidan. Det kan vara en bra idé att be att få titta och känna på fjärrkontrollen i butiken.

• Ställa in bilden själv?

Vissa inställningar går att göra själv för att förbättra bildkvaliteten. Ett första, enkelt steg är att växla förinställning. Laboratoriet mätte bildkvaliteten i alla apparaternas förinställda lägen (bio, naturlig, standard osv.) Alla hade bäst färgåtergivning i bio-läge eller motsvarande.

Flera stora återförsäljare erbjuder också att göra kalibrering av tv:n åt dig.

– Jag är lite skeptisk till det. Det är en omfattande och kostsam procedur och jag är tveksam till vad återförsäljarna kan göra för det priset och den korta tid som det faktiskt tar när de genomför kalibreringen i affären, säger Jerker Vingren.

• Operativsystem och appar

De flesta tv-apparater idag är så kallade smart-tv, det vill säga tv:n har en inbyggd dator med internetuppkoppling, och du använder olika appar för att titta på det du vill se. Precis som datorer har tv-apparaterna olika operativsystem. Ett problem som varit med smart-tv är att vissa appar inte funkat i vissa apparater (med vissa operativsystem) efter några år, när apparna uppdaterats. Vad man ska välja för tv och operativsystem för att inte få problem längre fram är lite av en gissningslek. Vissa förespråkar android-tv eftersom Android är en del av Google som är en stor och viktig aktör i app-sammanhang.

Många väljer att köpa en extern enhet som styr uppkoppling och appar, så kallad Chromecast eller Apple-tv, istället för att använda tv:s inbygg

Liten tv-ordlista

Smart-tv

En tv med inbyggd dator och internetuppkoppling. Du tittar på det du vill se när du vill se det med hjälp av olika appar.

4K

4K syftar på tv-skärmarnas upplösning som är nära 4 000 pixlar i bredd 3840x2160 pixlar för att vara exakt.

UHD

Ultra High Definition.  Samma som 4 K.

Led

Ljuskällan i tv:n är små Led-lysdioder. Det som idag brukar kallas Led-tv är egentligen led+lcd.

Lcd

Liquid chrystal display. Ett tunt lager av kristaller som flyter omkring och släpper igenom olika mycket ljus. Ljuskällan bakom lcd- lagret är idag ledlampor.

Oled

Med Led-tekniken är det svårt att få fram det svarta i bilden. Oled är en utveckling som betyder att varje pixel utgörs av en eller flera lampor. Enskilda pixlar kan därför stängas av för att ge bättre svärta och bättre kontrast.

Qled

Ytterligare en ny variant led-teknik som Samsung anammat.

Apple-tv eller Chromecast eller liknande mediaenhet

Små dator-dosor med internet som du kopplar ihop med din tv för att få samma funktionalitet som en smart-tv.

Fakta om testet

Testfakta har låtit Eurofins Digital testa sju olika tv-apparater av 2018 års modeller, 55 tum stora med 4K-upplösning och ett maxpris på 16 000 kronor.

Bildkvalitet – teknisk mätning av färgåtergivning och färg- och vitbalans
Mätutrustningen skickar in ett särskilt program i tv:n som sedan visas på skärmen. En särskild kamera filmar av tv-skärmen, och mäter sedan hur väl det som visades upp på apparatens skärm stämmer med originalet.

Paneltest – bild- och ljudkvalitet 
Tre personer från Eurofins Digital tittade på olika filmsekvenser på skärmarna. Samma filmsekvenser visades samtidigt på en Oled-skärm som användes som referens. Panelen bedömde också hur apparaterna klarade filmer med lägre upplösning. Samma filmsekvens visades både i UHD och HD.

Dessutom bedömdes ljudet i apparaternas inbyggda högtalare,

Vid bedömning av bild- och ljudkvalitet hade tv-apparaterna förinställningen bio/film eller motsvarande.

Paneltest – menyer och fjärrkontroll.
Panelen bedömde hur tydliga och lättmanövrerade menyerna var, samt kvalitet och användarvänlighet på den medföljande fjärrkontrollen.

Installation
Laboratoriet bedömde hur lätt det var att installera tv-apparaterna, till exempel göra kanalsökningar, installera internet med mera.

Strömförbrukning
Laboratoriet mätte tv-apparaternas strömförbrukning i standby-läge och påslagna. Mätningen gjordes under en timme.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.