Bästa locktången ger bra lockar som håller länge

Bästa locktången ger bra lockar som håller länge

Tre erfarna frisörer med frisörlicens testade sex olika locktänger på hårmodeller med olika hårkvalitet. Foto: Rickard Kilström
Håret på varje modells huvud delades upp i sex delar. De sex locktängerna testades på var sin del och lockarna bedömdes efteråt. Foto: Rickard Kilström
Frisörerna gjorde testet som ett blindtest – de sex locktängerna maskerades. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Det skiljer rejält i pris mellan olika locktänger – men är det någon skillnad i kvalitet och prestanda? Tre certifierade frisörer, sex hårmodeller och ett tyskt laboratorium har testat och utvärderat.

Laboratorietest
Ola Jacobsen Publicerad: 23 Dec, 2019
Läs senare

Det finns väl knappast något vackrare hår än det med härligt svallande lockar. Särskilt om man frågar dem som inte har det naturligt. Och det är där locktången kommer in i bilden. 

Genom att snurra upp håret runt en varm spole kan håret tillfälligt lockas på önskat vis. Men det finns många olika locktänger att välja på. Därför har Testfakta låtit en panel av frisörer och det tyska laboratoriet PZT testa sex olika locktänger med klapp, för att se vilken som är bäst och vad som skiljer dem åt. Och testet visar på stora skillnader. 

Tre certifierade frisörer testade locktängerna på modeller med olika hårkvalitet. 

Locktängerna testades på både tvättat och otvättat hår. Frisörerna använde värmeskydd i håren för att skydda det mot värmen från locktången.

Modellens hår delades upp i sex olika delar, och de testade locktängerna användes på var sin hårdel. Frisörerna bedömde både hur locktängerna var att använda och kvaliteten på lockarna som de åstadkom.

[PDF]

Lockarna från GHD:s tång får högst betyg från både frisörer och modeller. Dessutom höll de längre än lockarna från de andra tängerna. OBH Nordicas tång gav också fina lockar som framförallt modellerna var väldigt nöjda med.

Curve Tong Classic Curl från GHD får även bäst resultat när det gäller hanterbarhet. Tången har lång sladd och är inte särskilt tung. Sämst hanterbarhet har HH Simonsen Rod VS7 Curls, som frisörerna uppfattade som klumpig och tung. Simonsen var dock något större i diameter än de övriga tängerna, vilket också ger större lockar. 

I laboratoriet undersöktes locktängernas elektriska och mekaniska säkerhet. Här testades också bland annat hur lång tid det tog för tången att nå arbetstemperaturen 160 grader, vilket varierade stort mellan de olika tängerna. Den som har bråttom att komma igång bör studera tabellen noga innan köp. Den snabbaste tången tog bara hälften så lång tid jämfört med den långsammaste.

Vid användandet av Philips locktång hade håret en tendens att fastna vid toppen på grund av hur den är konstruerad. OBH Nordicas topp var däremot, enligt frisörerna, extra greppvänlig och enkel att arbeta med.

Enligt frisörerna var tängernas topp generellt smidiga att hålla i och blev heller inte för varma. Däremot tyckte både frisörer och modeller att man lätt kunde bränna sig på stativet till OBH Nordicas locktång, som inte är isolerat. Stativet har en tendens att falla ner mot den varma rullen när man arbetar med tången.

Locktängerna har ett roterande fäste för sladden så att man ska kunna snurra upp håret på rullen. För att testa fästets hållbarhet släpptes locktängerna från en viss höjd och fångades upp i sin egen sladd. 

– Efter att ha släppt dem i sladden 1 000 gånger undersökte vi både fästet och de elektriska komponenterna och alla hade klarat testet utan några skador, säger Lars Ahlrichs, Testingenjör på PZT. 

Därefter utsattes locktängerna för ett krävande fallprov där de släpptes från en meters höjd från fyra olika vinklar mot ett kakelgolv. Även det här testet klarade alla locktänger bra. 

Bäst i test är Curve Tong Classic Curl från GHD, som är lätt och smidig att använda och ger bra lockar. Sämst är HH Simonsen Rod VS7 Curls, som ger mindre bra lockar och bedöms som tung, klumpig och svår att hantera av frisörerna.

Fakta om testet

De testade locktängerna har en diameter på minst 25 mm, kostar under 2 000 kronor och säljs på den svenska marknaden, både i detaljhandeln och i näthandeln.

Följande fabrikat ingår i testet: 

  • OBH Nordica 3110 Tools Touch Björn Axén
  • Babyliss Pro 180 Sublim touch 325E
  • Philips Style Care sublime ends BHB86400
  • Remington Pro Soft Curl C16525
  • GHD Classic Curl Tong
  • HH Simonsen Rod VS7

Laboratoriet PZT i Tyskland har testat följande: 

Säkerhet och hållbarhet

  • Elsäkerhet
  • Mekanisk hållbarhet
  • Locktängerna släpptes i sin sladd och tappades mot kaklat golv från fyra sidor (handtaget, toppen och två långsidor)

Temperatur

  • Tid till uppvärmd (160°C)
  • Maximal uppmätt temperatur på rullen
  • Temperatur när locktången signalerar ”klar för användning”
  • Tid till automatisk avstängning
  • Handtagets temperatur vid användning
  • Reglage för inställning av temperaturen

En panel av certifierade frisörer har testat de olika locktängerna på totalt sex olika modeller med olika hårkvalitet. Locktängernas anonymiserades (namn och logotyper maskerades) innan testet.

Tängerna testades på både otvättat hår och tvättat hår. Modellernas hår delades upp i sex olika delar, där de olika locktängerna användes på var sin hårdel.

Lockarna, liksom användarvänligheten bedömdes av både frisörerna och modellerna, som även testade locktängerna på sig själva.

Kriterier för bedömning: 

  • Hur är locktången att använda?
  • Håller locktången värmen på en jämn nivå?
  • Är det lätt att bränna sig på locktången? 
  • Hur känns locktången i handen?
  • Hur bra blir lockarna?
  • Hur bra håller lockarna för att borstas? 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.