Svårt att följa nya sockerråd

Svårt att följa nya sockerråd

Två skivor mörkt bröd och en tallrik fruktyoghurt. Det räcker för att komma upp i en sockerhalt som överstiger WHO:s önskemål om hur mycket socker vi borde äta per dag. – Största ansvaret för att minska på sockret ligger på Livsmedelsverket, menar forskare.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 14 Mar, 2014
Läs senare

I förra veckan kom nyheten om att Världshälsoorganisationen WHO gärna skulle se en halvering av sockerkonsumtionen till max fem procent av vårt energiintag. Det motsvarar mellan fem och sju teskedar socker om dagen för en vuxen person.

– En sådan sänkning är mycket vettig. Flera studier i både Sverige och utomlands har visat på kopplingen mellan socker och ökad dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Fem teskedar socker är ungefär vad som finns i en Marsbar eller en halv burk Coca Cola. Men att avstå från godis och läsk är en sak. Problemet är att flera av våra vanligaste basvaror är så pass söta, visar Testfaktas genomgång.
Många bröd innehåller till exempel mer än en tesked socker per skiva, en tallrik fruktyoghurt fem till åtta teskedar och två deciliter fruktmüsli fyra till sex teskedar. Det innebär att du kan ha täckt eller till och med överstigit ditt sockerbehov redan vid frukost.


– Det här är ett jätteproblem. Det värsta är att saker som anses nyttiga som bröd, flingor, juice och yoghurt ofta är de värsta sockerbovarna. Brödföretagen brukar hävda att sockret behövs vid jäsningsprocessen, men det finns ju bröd utan tillsatt socker, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.


Hon tycker att livsmedelsföretagen har ett visst ansvar, men att det största ansvaret ligger hos myndigheter som Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har redan nu sagt att man inte kommer följa WHO:s förslag utan att de gamla rekommendationerna ligger fast. 

– Det var ganska väntat. Tyvärr har de av tradition koncentrerat sig mer på fettet än sockret. Men om man från myndighetshåll kan öka medvetenheten hos befolkningen skulle detta i sin tur sätta press på företagen.

Ett sätt kan vara att införa en tydligare sockermärkning av livsmedel. Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson vill företagen gärna dölja halterna genom att i stället skriva ”sockerarter” eller använda konstiga beteckningar som ”maltos” eller ”dextros”.


– Detta är ju också socker. Allt socker som är processat, det vill säga inte det socker som kommer från färsk frukt och grönsaker, absorberas fortare av kroppen och ger en högre glykosproduktion i blodet.



Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket, håller med om att många frukost- och mellanmålsprodukter är onödigt söta. Hon framhåller nyckelhålsmärkningen som en bra vägledning för konsumenterna. Och just nu ser man över kriterierna för bland annat socker i märkningen.


– I vårt förslag, som är ute på remiss, får smaksatt yoghurt inte längre märkas med nyckelhålet och vi har även sänkt sockerhalten för flingor med 30 procent, säger hon.


– Vi kommer även att uppdatera våra generella kostråd och då är det mycket möjligt att det kommer med en skrivelse om socker. 


I snitt ligger svenskarnas sockerkonsumtion ungefär i linje med de rekommendationer Livsmedelsverket har i dag. Men fyra av tio äter för mycket socker och intaget varierar enormt inom befolkningen. 

– Det viktigaste för oss är att fokusera på den delen av befolkningen med högt sockerintag där det finns stora hälsorisker.


– Vi borde bland annat utreda möjligheterna med en sockerskatt. Det föreslog vi för regeringen redan 2005, men tyvärr har inget hänt, säger hon.

Fotnot: Ingress och inledning på artikeln har ändrats 24 mars 2014. Tidigare framgick det inte tillräckligt tydligt att ett sockerintag på fem procent av energiintaget är ett önskemål från WHO och inte nya rekommendationer.

 

Fakta

Frukostens sockerfällor

Uträkningarna av antalet teskedar socker i livsmedlen bygger på professor Charlotte Erlanson-Albertsson definition av vad som bör räknas som hälsofarligt socker. WHO och Livsmedelsverket räknar inte in det socker som finns naturligt i exempelvis mjöl.

Bröd

Många av våra vanligaste matbröd har en sockerhalt på över 10 procent. Varje brödskiva kan innehålla en till en och en halv tesked socker.

Fruktyoghurt

Innehåller ofta mellan 8 och 13 procent socker. En portion (ca 3 dl) ger mellan fem och åtta teskedar socker.  


Fruktmüsli

Fruktmüsli kan innehålla upp till 27 procent socker. Det innebär att två deciliter ger 6 teskedar socker.

Flingor

Värstingarna (till exempel kalaspuffar och Frosties) ger en sockerhalt på mellan 40 och 45 procent. Men även flingor som havrefras och cornflakes innehåller 10 procent socker.  

Nyponsoppa och blåbärssoppa

Innehåller cirka 10 procent socker. Ett glas (2 dl) ger 4-6

Så minskar du sockret vid frukost

- Köp osötad yoghurt och lägg i färsk frukt och bär för att få en söt smak

- Blanda din egen müsli

- Titta noga på brödförpackningarna och välj bröd med lite sockerinnehåll.

- Pressa din egen juice från färsk frukt


- Tycker du ditt kaffe eller te är för beskt? Gör det svagare eller blanda med kryddor som kanel eller kardemumma.

Nya rön kring riskerna med socker

Tidigare har man framförallt kopplat ihop socker med ökad risk för fetma vilket i sin tur ökar risken för en mängd sjukdomar. Men nyligen kunde amerikanska forskare presentera en stor studie som visar på en tydlig koppling socker och hjärtdödlighet oberoende av kroppsvikt.

I studien deltog 10 000 personer under nästan femton år. Forskarna vid amerikanska smittskyddsinstitutet, CDC, kunde bland annat konstatera att den som får 17 procent av energin från socker löper 38 procent större risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar än de som åt åtta procent.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.