Garanti på sängar

Garanti på sängar

Många sängtillverkare erbjuder långa garantier, ibland för en hel livstid. Men lusläs garantibeviset innan du slår till. Om sängen går sönder efter tre år handlar allt om vad som står i det. 

Martina Frisk/Testfakta Publicerad: 21 Jun, 2009
Läs senare

Under de första tre åren av din nyinköpta sängs liv är du skyddad av konsumentlagstiftning om sängen går sönder. Då kan du reklamera den, så länge felet anses vara tillverkarens. Men dina möjligheter att få ersättning avtar med tiden.
– De första sex månaderna anses felet nästan alltid bero på tillverkaren. Då är det lättare att reklamera. Sedan vänder det och bevisbördan ligger på konsumenten, som då ska bevisa att felet beror på tillverkaren, säger Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket.
– Då är det ju svårare att klaga på att sängöverdraget har gått sönder än att stommen har havererat.
    Efter tre år har man inte längre lagstadgat skydd om fjädrarna börjar ge vika, ribborna bryts eller om det blir hål i madrassen. Ofta ger dock tillverkarna sängköparna ett längre skydd i form av en garanti. Men det är inget företagen måste göra, utan ett helt frivilligt åtagande.
Hur långa garantierna är skiljer sig från tillverkare till tillverkare. Ekens lämnar exempelvis en 25 års-garanti för flera av sina sängar, likaså Ikea för de flesta av sina modeller. Mio, däremot, har 5 eller 15 års garanti beroende på vilken säng man köper.
    Men garantin gäller inte alltid. Peter Gustavsson rekommenderar alla sängköpare att noggrant läsa garantibeviset för att verkligen försäkra sig om vilka villkor tillverkaren har.
Ikeas 25 år långa garanti gäller exempelvis inte för de elektriska motorerna i de eldrivna sängarna, utan för dem är det fem års garanti.
Om man köper en säng från Dux har man 20 års garanti för träram och fjädring. Men för att man ska få ersättning måste ärendet godkännas av personal på Dux huvudkontor. Och även om man får ett okej innebär det inte att man får hela köpesumman tillbaka om exempelvis fjädringen går sönder efter 19 år. Här använder sig företaget av tjugondelsprincipen. Det innebär att man de första fem åren får en ny säng om ram eller fjädring går sönder. Därefter får man endast ett fördelaktigare pris. Till exempel: Om ramen pajar efter 15 år står konsumenten för femton tjugondelar av priset på den nya Dux-sängen, Dux betalar fem tjugondelar. Efter tio år delar konsument och företag fifty-fifty.
    Men det är inte alltid som garantin gäller. Många tillverkare skulle förmodligen inte ge ersättning om sängen går sönder efter tio år för att barnen därhemma har hoppat sönder fjädringen. Reklamationerna avgörs från fall till fall och det står inte alltid uttalat vad som gäller vid olika scenarion.
Och blir man oense, ja då är det en avtalstvist mellan konsument och företag. Något som kan bli en dyr affär för konsumenten.
– Säljaren är bunden att följa garantin, den är en del av köpeavtalet och alltså en lagstadgad rätt. Om man blir oense och vill tvista om den får man som konsument gå till domstol, säger Peter Gustavsson på Konsumentverket.

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.