Så mycket palmolja finns det i biodieseln

Så mycket palmolja finns det i biodieseln

Foto: Shutterstock

Den biodiesel du häller i tanken innehåller ofta palmolja eller restprodukter från palmoljeindustrin. I slutändan kan det leda till högre koldioxidutsläpp än när du tankar fossilt.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 26 Nov, 2018
Läs senare

Läs också: PFAD kan försvinna efter regeringsbeslut

För att minska koldioxidutsläppen från fordonsindustrin är drivmedelsbolagen tvingade att öka andelen förnybara råvaror i sina produkter. På många tankstationer kan man i dag välja mellan vanlig diesel och biodiesel där andelen förnybart är högre. Men är det verkligen alltid bättre för miljön att tanka med biodiesel?

Testfaktas jämförelse av innehållet i drivmedelsbolagens olika dieselprodukter visar att det förnybara innehållet i många fall innehåller palmolja eller rester från palmoljeindustrin (PFAD) – en kritiserad industri som bidrar till att regnskog skövlas och leder till stora koldioxidutsläpp när man dikar ut nya våtmarker för palmoljeplantagen. Enligt vissa beräkningar kan bränsle med hög andel PFAD eller palmolja i slutändan leda till större koldioxidutsläpp än fossil diesel.

– Drivmedelsbolagen säljer in de här produkterna som mer hållbara, men berättar inte om avigsidorna. Frågan är om man inte skulle kunna dra dem inför marknadsdomstolen, säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson för föreningen Gröna bilister.

De uppgifter som Testfakta har fått in från bolagen visar att andelen PFAD och palmolja varierar i de olika produkterna – från 77 procent PFAD av det förnybara innehållet i ST1:s Renewable Diesel ned till 14 procent i Cirkle K:s Miles Diesel Bio och inget alls i Preems produkter. ST1 Diesel och Shell Citydiesel har både PFAD och palmolja.

[PDF]

Enligt Erica Samuelsson, informationschef på ST1, skulle det vara svårt att uppfylla kraven på minskade utsläpp utan att använda dessa råvaror. Efterfrågan av biokomponenter är helt enkelt större än tillgången.

– All palmolja vi använder är dessutom certifierad och går att spåras till plantagen. Arbetet pågår för att göra även PFAD spårbart till plantagen, säger hon.

Magnus Nilsson, tidigare talesperson för trafikfrågor på Naturskyddsföreningen och numera fristående miljökonsult, kan förstå att drivmedelsbolagen har svårt att hitta bra alternativa råvaror till sin biodiesel. Men han menar att det i längden inte är försvarbart att använda palmolja och PFAD, även om den kommer från en certifierad odling.

– Problemet är att den palmolja drivmedelsbolagen nu köper upp, odlas på marker som tidigare nyttjats för palmolja till livsmedelsindustrin. Men livsmedelsindustrin vill fortfarande ha palmolja och för att tillgodose deras behov måste nya arealer odlingsmark dikas ut, vilket leder till stora koldioxidutsläpp. Det kallas för indirekt markanvändningspåverkan, säger han.

Hur ska man då tänka som vanlig bilist? Enligt Martin Prieto Beaulieu på Gröna Bilister är det inte en helt lätt fråga.

– Biodiesel på svensk tallolja är så klart ett bättre alternativ än biodiesel gjord på palmolja eller PFAD från Indonesien. Men vi måste inse att biodiesel inte är hela lösningen eftersom råvarorna inte räcker till. Vi behöver dels komplettera med andra drivmedel som biogas och el, och dels minska bränslebehovet i stort genom att effektivisera hela transportsektorn, säger han.

Kan det vara bättre att köra på fossil diesel än diesel som innehåller PFAD eller palmolja?

– Det är svårt att säga vad som är bäst för klimat och miljö – eller snarare vad som är minst dåligt. Men som palmoljeindustrin ser ut i dag är PFAD och palmolja inte hållbara råvaror. Därför skulle jag välja bort diesel med PFAD eller palmolja för att visa drivmedelsbolagen att vi konsumenter inte accepterar det.

Fakta om jämförelsen

Testfakta har jämfört innehållet i förnybar diesel hos de största drivmedelsbolagen.  All information om andelen PFAD och palmolja kommer från företagen själva och vi har bett om innehållet i dieselprodukter som företagen marknadsför till vanliga dieselbilsägare. Vi har valt att inte redovisa dieselpriserna i eftersom dessa kan skilja sig lokalt och över tid.

Fakta om reduktionsplikten

Reduktionsplikten infördes under den förra regeringen för att främja användningen av biodrivmedel. Alla drivmedelsleverantörer behöver minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel med 40 procent fram till 2030.

Fakta om palmolja

* Palmolja är ett vegetabiliskt fett tillverkat från oljepalmen. Palmolja kan användas både som livsmedel och som råvara för bränslen. De största exportörerna av palmolja är Indonesien och Malaysia.
* Som råvara är palmolja extremt produktiv. På bara ett hektar kan man producera enorma mängder palmolja. Exempelvis raps kräver helt andra arealer för samma mängd energi.  
* Problemet är att efterfrågan överstiger tillgången vilket leder till att nya våtmarker dikas ut med stora koldioxidutsläpp som följd. Dessutom hotas ekosystemen och olika djur- och växtarter när regnskogen skövlas. * För att palmolja ska få användas i drivmedel inom EU och Sverige måste den vara certifierad och spårbar. 

Fakta om PFAD

* PFAD (Palm Fatty Acid Distillate) är en restprodukt från palmoljeindustrin som kan användas i bränsle.
* Eftersom PFAD är klassat som restprodukt har man hittills inte behövt räkna in koldioxidutsläpp från själva odlingen, vilket gjort råvaran väldigt attraktiv att använda. Dessutom har det inte funnits samma spårbarhetskrav som för palmolja.
* PFAD har skattemässigt klassats som avfall och därför fått skattelättnader vilket gjort den billig för industrin att använda.
* Regeringen har beslutat om en omklassificering av PFAD från restprodukt till biprodukt. Det innebär i praktiken att råvaran får samma spårbarhetskrav som palmolja och att den blir mindre ekonomiskt fördelaktig att använda. Beslutet börjar gälla från och med 1 juli 2019.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.