Wifi-högtalare - stora skillnader i ljudkvalitet

Wifi-högtalare - stora skillnader i ljudkvalitet

Med wifi-uppkoppling blir uppspelningen mer robust och går också att samordna med flera högtalare, till skillnad från en bluetooth-högtalare som fungerar som en högtalare till telefonens ljud. Foto: Ola Jacobsen
Sju trådlösa högtalare ingick i Testfaktas användartest. Ljudkvaliteten, handhavande och högtalarnas övriga funktioner bedömdes. Foto: Ola Jacobsen

Allt fler upptäcker fördelarna med uppkopplade högtalare. Testfakta har undersökt sju av de vanligaste för mellan 1 000 och 4000 kronor - och hittat både flera guldkorn och ett riktigt bottennapp. 

Ola Jacobsen Publicerad: 9 Mar, 2020
Läs senare

Platt och burkigt, eller välbalanserat och fylligt. Skillnaderna i ljudkvalitet är stora när Testfakta testar uppkopplade högtalare. Även priserna skiljer sig, och de återspeglar inte alltid hur högtalaren låter. 

En uppkopplad högtalare kopplas till internet via ditt hemma-wifi. På det sättet är den inte beroende av någon särskild mobiltelefon för att kunna spela musik, radio eller poddar. Man kan också koppla ihop flera högtalare och spela samma sak i hela lägenheten. 

[PDF]

Bäst ljudkvalitet av de sju högtalarna har den röststyrda Citation One från Harman Kardon. Ljudet är välbalanserat och fylligt, basen är omfångsrik utan att ta över. Audio Pro Addon C5 låter nästan lika bra som Citation One och har flera bra knappar som gör den lätt att använda, även om den saknar röststyrning. 

Några av högtalarna har extrafunktioner som sticker ut. Ikea Symfonisk E1776 använder till exempel högtalaren som lampfot. Högtalaren är ett samarbete mellan möbelgiganten och Sonos, en av de största aktörerna inom uppkopplade högtalare. Allra mest uppkopplat blir det om man dessutom kombinerar Symfonisk med någon av Ikeas smarta ljuskällor, så att även lampdelen kontrolleras och programmeras via en app. 

Google Nest Hub är en annan udda fågel, som i första hand är avsedd som en kontrollenhet för ditt smarta hem, med både röststyrning och en 7-tums pekskärm. Högtalaren är egentligen för klen för musik, men den funkar okej på låg volym och bra för pratradio och poddar. 

Den största och dyraste högtalaren, Marshall Stanmore II Voice, låter allra sämst, med undantag för de riktigt små högtalarna. Högtalaren har alla yttre förutsättningar för att låta bra, men misslyckas ändå. Ljudet är helt okej om man inte spelar så högt, men om man drar på, och det vill man ju gärna göra med den här rockiga rackarn, så låter det bara platt och trasigt.

Mest flexibel är den vattentäta högtalaren Link 10 från JBL. Den är betydligt mindre än de övriga, men låter förvånansvärt bra för sin storlek. Att den både kan drivas med sladd och har ett inbyggt batteri för fem timmars poppande gör den till en given följeslagare på allsköns äventyr.

Vad är det för skillnad mellan wifi- och bluetooth-högtalare?

En wifi-högtalare är en trådlöst uppkopplad högtalare som har en egen internetuppkoppling via wifi. Genom den kan högtalaren strömma musik, radioprogram och poddar från Spotify och andra tjänster. Telefonen används som en fjärrkontroll för att välja vad högtalaren ska spela.

En bluetooth-högtalare spelar upp det som telefonen spelar – en högtalare till telefonens ljud. Uppspelningen kan avbrytas om mobiltelefonen hamnar för långt från högtalaren eller om det ringer. 

Med wifi-uppkoppling blir uppspelningen mer robust och går också att samordna med flera högtalare. Till exempel kan man spela samma musik i flera olika rum, gruppera två högtalare i ett stereopar, eller flera olika sorters högtalare i ett hemmabiosystem.

Flera av högtalarna i testet har både bluetooth och wifi och kan användas på båda sätten. 

Röststyrning

De röststyrda högtalarna aktiveras genom att man säger ”Hej Google.” För att vara redo att uppfatta kommandot så lyssnar högtalaren hela tiden på vad som sägs i rummet, precis på samma sätt som en mobiltelefon gör som har röststyrning aktiverad. 

Medan vissa röststyrningsleverantörer hävdar att dina konversationer bara analyseras lokalt och inte kan avlyssnas av någon annan, finns exempel på hur privata konversationer har skickats till rösttyrningsleverantörer och lyssnats på av deras anställda, eller tredje part, i syfte att utveckla produkten.

Läs noga villkoren när du aktiverar tjänster som innefattar röststyrning, så att du inte lämnar ifrån dig mer av ditt privatliv än vad du känner dig bekväm med. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.