Test av sju kameradrönare – se själv hur stora skillnader det är

Test av sju kameradrönare – se själv hur stora skillnader det är

Foto: Ola Jacobsen

Det är stora skillnader mellan olika kameradrönare, både när det gäller bildkvalitet och flygsäkerhet. Det visar Testfaktas test av sju kameradrönare under 10 000 kronor.
– Testets sämsta drönare är inte bara dålig, den är farlig, säger Testfaktas expert.

Ola Jacobsen Publicerad: 10 Sep, 2018
Läs senare

Drömmer du om att kunna se världen ur ett fågelperspektiv? Testfakta har med hjälp av den professionella drönaroperatören Katrin Magnusson testat sju fotodrönare mellan 1 000 och 10 000 kronor för att ta reda på vad man får för pengarna. Testet visar att det finns prisvärda alternativ. Men i den lägre prisklassen gäller det att se upp. Cheerson Leopard CX-35 FPV från Teknikmagasinet är inte bara dålig, utan rentav farlig.
– Den var svår att starta över huvud taget, det tog mig över 30 minuter att få den i luften första gången. Och när den väl lyfte så bara drog den iväg helt okontrollerat. Filmkvaliteten är också usel, men den är väldigt gullig med sina lysande blå ögon, säger Katrin Magnusson.

[PDF]

Marknaden för lite mer påkostade drönare domineras helt av varumärket DJI. Vi har därför valt att testa flera av företagets modeller, för att se hur de står sig mot konkurrenterna och mot varandra.

Bäst i test är DJI Mavic Pro som är lättmanövrerad och har bra bildkvalitet. Den går också att fälla ihop på ett smart sätt så att den blir liten vid transport. DJI Mavic Air har liknande egenskaper men i ett mindre format. Den största skillnaden mellan de två är flygtiden, som är längre hos Mavic Pro.

Men testets stora överraskning står Typhoon H från Yuneec för.
– Med sina avancerade funktioner och stora kamera är det väldigt mycket fotodrönare för 8 000 kronor. Däremot håller den inte sin position lika bra som vissa av de andra, så den kräver lite mer av operatören, säger Katrin Magnusson.

När det gäller drönare för foto och video är flygstabilitet extra viktigt. Dels ger det bättre bilder och filmer, men en stabil drönare gör också operatören tryggare.
– Det i sin tur gör att man vågar flyga närmare saker, ut över vatten eller göra svårare manövrar. En operatör som litar på sin drönare kan göra mycket snyggare filmer, säger Katrin Magnusson.

De mer påkostade drönarna har alla kameran upphängd i en så kallad gimbal. Det är en anordning som håller kameran stilla även när drönaren gungar hit och dit.

Flygtid är en annan viktig aspekt. Detta testades genom att vi flög drönarna enligt ett mönster på några meters höjd. Om det blåser hårdare eller om det är kallt ute kan flygtiden vara kortare än den som vi har mätt upp i testet.

Alla drönare i testet säljs med ett batteri.
– I praktiken är det för lite, om du inte redan nu vet att du bara kommer att flyga korta stunder. När man väl har tagit sig till en plats för att flyga är det tråkigt att begränsas till ett batteris flygtid, säger Katrin Magnusson.
De flesta tillverkare erbjuder också ett så kallat ”fly more”-kit. Det innehåller till exempel tre extra batterier, en billaddare, extra rotorblad och en transportväska för alltihop.
– För den som har en viss budget kan det vara värt att köpa en billigare drönare och ett paket med extra batterier istället för en dyrare maskin med bara ett batteri, säger Katrin Magnusson.

 

Fakta om testet

Testfakta har tillsammans med drönaroperatören Katrin Magnusson testat sju fotodrönare i prisklassen 1 000 kronor upp till 10 000 kronor. Drönarna flögs på samma plats och i samma vindförhållanden. I testet har vi bedömt drönarnas flyg- och hanteringsegenskaper.

Flygtiden uppmättes genom att drönarna fick flyga enligt ett särskilt mönster på några meters höjd till dess att batteriet tog slut. Stillbilder och video har analyserats efteråt av en fotograf.

 

Att tänka på innan du lyfter

Att fotografera och filma från luften har blivit mer lättillgängligt – men också mer ifrågasatt. De små flygfarkosterna kan både upplevas som kränkande av människor och utgöra direkt fara för flygtrafiken. Dessutom kan man råka avslöja försvarshemligheter utan att veta om det.
Därför behöver man inför varje flygning kontrollera vilka eventuella flygbegränsningar som gäller för det område man planerar att flyga i. Det kan handla om begränsad höjd eller rent av flygförbud.

På mindronare.se finns länkar till Luftfartsverkets och Naturvårdsverkets tjänster för drönarpiloter. Även Transportstyrelsen har en överskådlig sida med många bra tips: transportstyrelsen.se/dronare

Ansök om tillstånd för spridning
För att få publicera bilder och video som du fotograferat med drönare behöver du ansöka om ett så kallat spridningstillstånd från Lantmäteriet.
•    Spridningstillstånd behövs innan du delar, laddar upp, sprider eller säljer bilder, video eller annat material som på något sätt avbildar Sveriges landområden från luften.
•    Spridningstillståndet är kostnadsfritt.
•    Spridningstillstånd behövs ej på: allmänna platser så som gator, vägar, torg, parker, allmänna tillställningar och andra platser som i detaljplan redovisas som allmän plats.
•    Spridningstillstånd behövs heller inte på: Egen skogsmark och bostadsbyggnader med tillhörande tomtmark och anläggningar.
•    Läs mer här: https://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Rattsinformation/spridningstillstand/

För mer info, kolla där här länkarna
• Mindrönare.se
• Luftfartsverkets hemsida med alla regler, lfv.se
• Naturvårdsverkets kartor över naturreservat och fågelområden.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.