Hitta rätt bland vårens löparskor

Hitta rätt bland vårens löparskor

Laboratorietest

Tillverkarna av joggingskor har för bråttom när de uppdaterar sina modeller. Favoriten från ett år kan ha försämrats till nästa.– Hittar du en modell som du är riktigt nöjd med – köp fem par om du har möjlighet, hävdar joggingprofessorn Ewald Hennig som testat tio av vårens nya modeller på uppdrag av Testfakta.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 24 Apr, 2010
Läs senare

Funderar du på att hoppa på joggingtrenden i vår? Bra skor är den enda nödvändiga investeringen. Det gäller för såväl proffset som nybörjaren. Fel löparskor är en av de vanligaste orsakerna till skador och överansträngningar för en joggare.
– Det är särskilt viktigt för nybörjare och personer som inte springer så ofta. De har inte lika starka muskler som skyddar mot skador, säger professor Ewald Hennig, en av världens främsta specialister på löparskor och löpningens påverkan på fot och leder.

Han har på Testfaktas uppdrag testat tio av årets modeller på det biokemiska laboratoriet vid Essens Universitet i Tyskland. Alla skor i testet marknadsförs som extra stabila och vänder sig till personer som pronerar, vilket de flesta människor gör. Pronera innebär att foten vid nedslaget vrider sig inåt, vilket ökar risken för skador i fotleder, knän och höfter. 

[PDF]

De testade skorna skiljer sig en hel del i just stabilitet. Överlägset bäst skydd mot pronation ger de båda skorna från Nike. Klart sämst var japanska Asics GT som inte får godkänt i detta moment.  
– Asics GT kan man inte kalla för en stabil sko. Den roterar för mycket runt hälen och skyddar inte tillräckligt mot överpronation. Däremot har den väldigt bra stötdämpning, säger Ewald Hennig.

Det kan tyckas förvånade att ett stort och dyrt märke som Asics inte håller vad de lovar. Men enligt Ewald Henning är det inte första gången sådant inträffar.
– För ett par år sedan testade vi två par skor från ett större fabrikat där den ena modellen utlovade extra stabilitet och den andra extra stötdämpningen. Men testresultatet visade att det var precis tvärtom.

Orsaken är, enligt Hennig, att tillverkarna har alldeles för bråttom med att få ut nya modeller hela tiden.
– Allt ska gå väldigt snabbt och man hinner inte testa modellerna ordentligt. Det räcker med att de ändrar en liten detalj i designen från ett år till ett annat för att skons kvalitet ska förändras mycket åt det ena eller det andra hållet.

Just Asics GT borde alltså snarare klassas som en neutral sko, där förmågan att dämpa stöten vid nedslaget anses som den viktigaste aspekten.
– Samtidigt ska en bra sko både kunna vara både stötdämpande och stabil. Det är den bästa Nike-skon ett bra exempel på. Men tillverkarna gillar inte det här, eftersom de vill kunna marknadsföra olika typer av skor, säger han.

Klart sämst stötdämpning har Adidas Adistar som, enligt Henning, är byggd i ett alldeles för stelt material.

Stötdämpning och stabilitet i all ära. Det viktigaste med en löparsko är trots allt att den sitter bra. Trivs du inte i skon spelar det ingen roll hur bra den skyddar. För att testa skornas komfort anlitades 15 manliga löpare som fick provspringa och göra en individuell bedömning av varje modell. Bäst omdömen fick Nike Zoom Structure och Adidas Supernova. En sko som däremot dömdes ut av testlöparna var Puma. Trots att den har en bra stötdämpande förmåga är den inte skön att springa i.
– Det är svårt att veta exakt varför en sko är skön eller inte. Det kan handla om hur den är konstruerad på insidan, att den klämmer åt för mycket eller att tungan inte sitter fast ordentligt, säger Ewald Hennig.  

Precis som med skornas stabilitet och stötdämpning kan komforten hos en viss modell förändras från år till år. Ewald Hennig har därför ett råd till alla joggare.
– Hittar du en modell som du är riktigt nöjd med – köp fem par om du har möjlighet. Så gör proffsen och de som springer mycket. De vet hur det fungerar i den här branschen.

Fakta

De testade skorna är:
- Adidas adStar Savation
- Adidas Supernova Sequence 2 M
- Asics GT-2150
- Asics Gel Kayano 16
- Brooks Adrenaline GTS 10
- New Balance MR 760 ST
- Nike Zoom Equalon +4
- Nike Zoom Structure Triax +13
- Puma Complete Spectana
- Saucony Progrid Omni 8

Stabilitet
De flesta som springer pronerar, vilket innebär att foten vid nedslaget vrider sig inåt. En av de viktigaste sakerna för en bra sko är att stabilisera och försöka neutralisera pronationen och därigenom minska risken för att man trampar snett och skadar knän och fotleder. För att testa skornas stabiliserande förmåga fästs ett elektroniskt mätinstrument i skons baksida och på vaden. Instrumentet registrerar hur bra skon är på att reducera fotens pronation direkt efter nedslaget. Bland annat mäts den maximala pronationen uttryckts som fotens vinkel i grader vid nedslaget. Ju högre vinkel desto sämre.

Stötdämpning
För att minska påfrestningen på knän och benhinnor är det viktigt att skon dämpar den kraft som uppstår mellan foten och underlaget. Den största delen av skons dämpning ligger i den bakre delen av skon (under hälen) men även den främre delen är utformad på ett sätt som dämpar påfrestningarna. Skornas stötdämpande förmåga testas bland annat genom att ett elektroniskt mätinstrument fästs på vaden samtidigt som en metallplatta under skon mäter hur hårt trycket på skon är. Instrumentet registrerar hur bra skon är på att dämpa stötkraften vid nedslaget.

Passform och komfort
För att bedöma passform och komfort fick 15 manliga löpare provspringa skorna och göra en individuell utvärdering av varje modell i testet. Utvärderingen gjordes både stillastående och under löpning.

Betygsättning
Laboratoriet har betygsatt testresultaten för de olika delmomenten i testet. Testfakta har viktat delresultatet till ett totalbetyg. Viktningen har gjorts enligt följande: Stabilitet: 35 procent, Stötdämpning 25 procent och passform och komfort 40 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.