Dålig värme från engångsgrillar

Dålig värme från engångsgrillar

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Engångsgrillar är inget för flintastekar och feta biffar, visar Testfaktas test . Grillen Gastro duger mest som handvärmare.– Jag skulle undvika att grilla hamburgare och kyckling med ben på en sådan grill, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 27 Jun, 2009
Läs senare

Grillning tillhör svenskarnas stora sommarnöjen. En liten engångsvariant är enkel att ta med på stranden eller i parken, och behöver inte kosta mer än ett par tior. Men för den som vill grilla kött till hela familjen är det inte världens bästa redskap. Det visar ett test som Testfakta låtit SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut göra. Av åtta inköpta grillar var det egentligen bara en som hade en tillräckligt hög och jämn temperatur för annat än korv och tunna grillspett. Åtminstone om flera personer tänkt äta samtidigt.

– Några får upp en okej temperatur på delar av grillen, medan det är dåligt fart på andra delar. Och ett par lyckas hålla en hög temperatur ett tag för att sedan sjunka ganska snabbt. Då är det inte kul att vara grillmästare, säger Joachim Schmid på SP.                                                                                                         – Sen har vi ett par grillar som mest duger till att värma korv på.

Enligt den internationella standard som finns för engångsgrillar ska de klara att hålla en ”cooking-temperature” under 45 minuter. Vad denna temperatur är finns inte definierat i standarden, men slår man i olika kokböcker kan man konstatera att den bör ligga någonstans mellan 150 och 250 grader. För att testa hur effektiva engångsgrillarna är, mätte laboratoriet värmen på fem punkter på ovansidan av gallret. Temperaturen loggades under hela grilltiden och resulterade i mer eller mindre avslöjande kurvor. I betyget togs även hänsyn till temperaturfördelning – ju jämnare desto bättre.

[PDF]

Testvinnaren Lidl gav en hög värme över hela grillen och höll en medeltemperatur på 145 grader. Därefter var det ett stort hopp ner till fyra grillar med en medeltemperatur kring 100 grader. Klart sämst var Gastro som säljs av Coop och OKQ8. Här låg medeltemperaturen på mycket låga 64 grader och grillen kom aldrig över 130 grader någonstans på gallret.                                                                                                                        – Det kan man inte kalla för en grill. Möjligtvis duger den till att värma händerna på en kylig sommarkväll, säger grillexperten Mikael Grönlund som driver sajten grillguiden.se.  
Enligt honom är det egentligen bara grillen från Lidl som duger att grilla riktiga köttbitar på.

– För att få en frasig och god yta måste värmen vara minst 145 grader. Om du bara har hundra grader på grillen handlar det mer om barbecue. Och då ska den ligga på i flera timmar under lock för att bli god. Så länge tror jag knappast en engångsgrill håller, säger han.  
Men det är inte bara smaken som kräver en viss värme. Kött kan innehålla farliga bakterier som dör först vid 70 grader.
– 64 grader låter väldigt lågt. Jag skulle undvika att grilla hamburgare och kyckling med ben på en sådan grill. Korv, som redan är värmebehandlad, är däremot ingen fara. Den kan man äta rå, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.  

Nu kanske just korv är det första man tänker på med en engångsgrill. Och till det duger de flesta av grillarna i testet. Laboratoriet placerade två riktiga korvar, utrustade med värmemätare, mitt på grillgallret. När korvarnas inre temperatur uppgick till cirka 45 grader vändes de, och när temperaturen i korven uppgick till cirka 60 grader togs de av grillen. Det noterades hur lång tid detta tog samt om korven blev bränd eller smutsig.
– De flesta korvarna var färdiga efter dryga tio minuter.  Men Gastro och ICA tog 38 respektive 31 minuter. Det är lång tid för att värma ett par korvar, säger Joachim Schmid på SP.
Korvarna på två av grillarna, Landmann och Jula, fick en svartare färg än önskat.
– Gallret på Landmann-grillen ligger för nära kolet vilket gör att korven får kontakt. Även på Jula-grillen kommer grillprodukterna lätt i kontakt med kolet eftersom detta ligger i en påse och lätt ställer sig på högkant, säger Joachim Schmid.

Fakta

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat funktionalitet och grilleffektivitet hos åtta olika engångsgrillar.


Skogens (Willys/Clas Ohlson)
Gastro (Coop/OKQ8)
ICA
Biltema
Landmann (Järnia)
Jula
Lidl
Gryfskand (Statoil)

Allmän bedömning
Laboratoriet gjorde en allmän bedömning av grillarna. Man noterade hur stabila de är, om det finns vassa delar som man kan skada sig på, om det medföljer soppåse och säkerhetsanvisningar med mera.

Antändning
Varje grill plockades upp enligt tillverkarens anvisningar. Provobjektet skakades så att kolen/briketterna låg jämt fördelade och därefter ställdes grillen på ett jämt underlag i en ugn för att alla skulle få identiska förhållanden. På varje provobjekt placerades 5 thermotrådar på ovansidan av grillgallret. Grillarna antändes enligt tillverkarens anvisningar. Efter 3, 5 och 10 minuter kontrollerades provobjekten med en värmekamera för att bedöma om antändningen hade lyckats eller misslyckats.

Grillprov
En grill från varje leverantör fick utveckla ett jämt glödskikt. Man noterade hur lång tid det tog innan grillen var klar att användas. Enligt den standard som finns för engångsgrillar ska en grill ha 45 minuters grilltid. För att ta reda på vilken värme grillen avger under grilltiden loggades temperaturen i fem olika mätpunkter under hela förloppet – alltså från att grillen är grillfärdig och 45 minuter framåt. Laboratoriet tog även 3 bilder efter 30, 60 och 90 minuter med en värmekamera för att dokumentera varje grills temperaturfördelning. I tabellen sammanfattas mätvärdena under grilleffektivitet som är ett sammanvägt betyg för medel- och maxtemperatur under den 45 minuter långa grilltiden.
Laboratoriet gjorde även ett grillprov med två riktiga korvar. Korvarna placerades på grillgallret och utrustades med thermotråd i mitten. När korvarnas inre temperatur uppgick till ca 45 grader vändes de och när temperaturen i korven uppgick till ca 60 grader togs de av grillen. Det noterades hur lång tid detta tog samt om korven blev bränd eller smutsig. Dessutom gjordes en bedömning av rökutvecklingen.

Resultatet från de olika testmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5 och viktats samman till ett totalbetyg. Grilleffektivitet 70 procent, snabbhet (tid till färdig att börja grilla) 10 procent, stabilitet och vassa delar 10 procent och sotiga grillvaror/ rökutveckling 10 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.