Billigaste kabinväskan nästan lika bra som dyraste

Billigaste kabinväskan nästan lika bra som dyraste

Kabinväskor är smidiga att resa med, men hur bra är de? Håller handtaget och hjulen för många resor? Håller väskan för flygbolagets bagagehantering? Testfakta har testat. Fotograf: Jonas Ginter
Laboratorietest

Idag reser många med bara kabinväska, både vid kortare och längre resor. Men kvaliteten skiljer mellan olika tillverkare visar Testfaktas test. 

Laboratorietest
Ola Jacobsen Publicerad: 9 Sep, 2019
Läs senare

De mindre kabinväskorna, som är godkända för att ta med in på flygplanet och lägga i bagagehyllan ovanför sätet, varierar mycket i pris. Men Testfaktas laboratorietest visar att det inte finns något direkt samband mellan pris och kvalitet.

På uppdrag av Testfakta har det tyska laboratoriet PZT undersökt användbarhet och kvalitet hos sju vanliga kabinväskor. Laboratoriet har bland annat lastat väskorna till en totalvikt på 10 kg, och dragit dem med teleskophandtaget helt utfällt 50 km i en testrigg med en blandning av jämt och ojämnt underlag. Två av väskorna klarade inte detta test.

[PDF]

– Handtaget på väskan från Airbox gick inte att använda efter testet och handtaget på Clas Ohlsons väska blev också skadat och fungerade betydligt sämre efter testet, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

Alla testets väskor klarade laboratoriets test för blixtlås och fall utan anmärkning. Större skillnader var det dock när det kom till det så kallade penetrationstestet, där man undersökte hur bra väskans skal står emot hårda stötar av vassa föremål. 

Medan väskorna från Samsonite och Rusta klarade sig med mindre märken, så fick Samsonites billigare märke American Tourister den allvarligaste skadan: Det gick hål och skalet fick en 9 centimeter lång spricka.

Laboratoriet testade också hur bra kabinväskorna står emot regn, genom att duscha dem under tio minuter, motsvarande kraftigt regn. Alla väskor tog in vatten, framför allt vid teleskophandtagets infästning. 

Här klarade sig väskan från Epic något bättre än de andra. 

– Troligtvis är det gummering kring blixtlåsets kanter som bidrar till det resultatet, säger Thorsten Kutzner.

Laboratoriet har också utvärderat hur tyst väskorna rullar, hur de är att bära, öppna, stänga och packa. Alla testade väskor har hjul som rullar bra och är tysta, men flera av väskorna fick nedslag på blixtlåsen då de var knepiga att dra i.

Bäst i test med betyget 7,9/10 är Samsonite Flux, som också är testets i särklass dyraste. Bara 0,1 poäng ifrån ettan kommer Rusta Regent, testets billigaste kabinväska. Väskan från Rusta, som kostar 500 kronor, får bäst betyg på uthållighetstestet, där handtag, hjul och blixtlås utsätts för omfattande användning. Betyget för rustaväskan dras dock ner av att den har ett trångt bärhandtag. 

– Men för personer med lite mindre händer är den väskan minst lika bra som testvinnaren Samsonite Flux, säger Thorsten Kutzner.

Fakta om testet

Det tyska laboratoriet PZT har på uppdrag av Testfakta gjort ett jämförande laboratorietest av kabinväskor. Testets sju väskor är alla cirka 55 centimeter höga, av hårdplast samt utrustade med blixtlås, hjul, teleskophandtag och kostar max 3 000 kronor.

Under alla uthållighetstest av handtag och hjul samt fall- och penetrationstesterna var väskorna packade till en totalvikt på 10 kg.

Rulltest

Väskan placerades med handtaget utfällt på en roterande trumma med ojämn yta (2/3 platt yta 1/3 bulor). Ovanpå väskan, fäst i teleskophandtaget, placerades en extra väska på 2,5 kg. Väskorna rullades 50 km i en hastighet av 3 km i timmen med teleskophandtaget helt utfällt. Därefter rullades väskorna med teleskophandtaget utfällt på näst högsta läget i samma hastighet i ytterligare 12 km.

Hållbarhet teleskophandtag

Del 1: Väskan lyftes upp 10 cm från golvet 2 000 gånger med utfällt teleskophandtag. Därefter bedömdes hur handtaget fungerade.

Del 2: Väskan hissades upp från golvet med hjälp av spännband fäst i teleskophandtaget. Därefter släpptes väskan och fångades upp efter 10 cm högt fritt fall. Släppet upprepades 2 000 gånger eller till handtaget gick sönder. 

Blixtlås

Väskorna fylldes med skrymmande skumplast. Väskans blixtlås öppnades och stängdes 25 gånger.

Falltest 

Väskan tappades från 50 centimeters höjd, så att den landade på sidorna och på hörnen.

Penetrationstest 

En spetsig tyngd på 1 kilo släpptes under kontrollerade former från en meters höjd så att den träffar mitt på väskan skal (fram och bak).

Vattentäthet

Varje resväska placerades upprätt och duschades under 10 minuter motsvarande ett kraftigt regn (11,25 liter per minut).

Hantering

Laboratoriet utvärderade hur bra väskorna rullar, hur bra de vara att bära, öppna, stänga och packa. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.