Test av krossade tomater - stora skillnader i smak och konsistens

Test av krossade tomater - stora skillnader i smak och konsistens

Krossade tomater på burk är en basvara i många kök. De gör det möjligt för oss i Norden att använda solmogna tomater i matlagningen året om. Detta eftersom tomaterna skördas och konserveras när de är mogna, vilket ofta ger en bättre tomatsmak jämfört med
Panelen betygsatte smak, konsistens/textur, doft och utseende. De bedömde också hur balanserade produkterna var i termer av allmän smakintensitet, umami, sötma, syrlighet, beska, smakintensitet av tomat och bismak. Foto: Pavel Koubek
Bedömningen genomfördes i sensoriskt laboratorium enligt ISO 8589:2007. Foto: Pavel Koubek
Moa Ekman, Amanda Jonsson och Moa Hallqvist förbereder testet där totalt 40 kock- och sommelier-studenter från Grythyttans Restaurang- och hotellhögskola deltog. Foto: Pavel Koubek
Totalt testades nio fabrikat av krossade tomater. Foto: Pavel Koubek
Laboratorietest

Krossade tomater skördas och konserveras solmogna till skillnad mot färska som mognar på vägen till butik. Men hur påverkar produktionsprocessen smak och näringsämnen? Är det någon skillnad mellan olika fabrikat och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat.

Laboratorietest
Ola Jacobsen Publicerad: 23 Mar, 2020
Läs senare

Krossade tomater på burk är en basvara i många kök. De gör det möjligt för oss i Norden att använda solmogna tomater i matlagningen året om. Detta eftersom tomaterna skördas och konserveras när de är mogna, vilket ofta ger en bättre tomatsmak jämfört med färska tomater som har transporterats från Sydeuropa och fått mogna i lådorna på vägen hit. 

De krossade tomaterna är inte bara en praktisk baskomponent i matlagningen. Tomater är också den viktigaste källan till lykopen. Lykopen är en av de mest potenta antioxidanterna, ett ämne som kroppen använder för att motverka sjukdomar som bröst-, matstrups- och prostatacancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Men hur mycket av den solmogna, nyttiga tomaten finns kvar efter konservering? Och hur skiljer sig de olika fabrikaten åt i smak och konsistens?

[PDF]

Testfakta har låtit analysera och smaktesta nio vanliga fabrikat av krossade tomater på den svenska marknaden.

Smaken har utvärderats av ett 40-tal kock- och sommelierstudenter i regi av The Taste Lab. 

– Det viktigaste för krossade tomater är balansen mellan sött och syrligt i kombination med närvaro av umami och hög total smakintensitet av tomat, säger Johan Swahn, forskare och grundare av The Taste Lab.

De krossade tomaterna från Garant och Zeta stack ut som bättre, med genomgående höga betyg för smak, doft, konsistens och utseende. Tre av produkterna fick sämre omdöme; Eldorado, Mutti och Lidls Freshona.

– Det som förvånar mig mest i det här testet är att mitt favoritmärke Mutti presterade så svagt jämfört med de övriga. Jag valde faktiskt ett annat märke nu när jag var och handlade sist, säger Johan Swahn. 

De kemiska analyserna som utförts av laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing visar på stora skillnader i lykopenhalt. Tomaterna från Garant, Coop och ICA hade högst lykopenhalt, och innehöll nästan dubbelt så mycket som tomaterna från Zeta och Kung Markatta. 

– Halten av lykopen i tomat avgörs av många faktorer, som vilken tomatsort som används, i vilket mognadsskede de skördats samt var och hur de har odlats, säger Niclas Linde, rapportansvarig på Eurofins Food & Feed Testing.

Laboratoriets analys av bekämpningsmedel gav utslag för tomaterna från Favorit och Freshona. Båda dessa innehöll rester av bekämpningsmedel, men inte över gränsvärdena. 

– De pesticider som vi hittat ligger klart under gränsvärdena. Vi hittade inga halter alls i de ekologiska produkterna, så det är i sin ordning, säger Niclas Linde, rapportansvarig på Eurofins Food & Feed Testing.

Bäst i test är de ekologiska krossade tomaterna från Garant. De har också ett högt innehåll av Lykopen. 

Så gick testet till

Totalt testades nio fabrikat av krossade tomater:

  1. Garant Eko
  2. Zeta
  3. Coop Änglamark
  4. Ica
  5. Favorit
  6. Kung Markatta
  7. Freshona (Lidl)
  8. Mutti
  9. Eldorado

Samtliga prover var av typen krossade eller finkrossade tomater på burk eller i tetra.

Priserna varierade mellan 12 och 35 kr per kg.

Tre av produkterna var EKO-märkta.

Alla utom en angav Italien som ursprungsland på råvaran.

Fyra deklarerade tillsats av citronsyra (E330).

 

Smak, doft, konsistens och utseende 

Totalt rekryterades 40 konsumenter/studenter (kockar/sommelierer) för testet.  

Smaktesterna genomfördes i regi av The Taste Lab. 

De olika proverna serverades i demoskålar som var kodade med randomiserade tre-siffriga koder. Vid uppläggning i demoskålarna blandades förpackningens innehåll för att så bra som möjligt motsvara fördelningen av juice och tomatbitar. Proverna serverades i rumstemperatur.

Panelen uppmanades att skölja munnen med vatten och äta osaltat smörgåsrån mellan varje prov.

Bedömningen genomfördes i sensoriskt laboratorium enligt ISO 8589:2007.

Panelen betygsatte följande huvudaspekter i termer av ”liking”:

  • Smak

  • Konsistens

  • Doft

  • Utseende

Panelen bedömde även:

  • Allmän smakintensitet

  • Umami

  • Sötma

  • Syrlighet

  • Beska

  • Smakintensitet av tomat

  • Förekomsten och styrkan av eventuell bismak

Umami är en femte grundsmak, efter sött, surt, salt och beskt. Umami är en mix av flera smaker och fungerar lite som en smakförstärkare. Parmesan och annan lagrad ost, sardeller och smaksättare som buljong, asiatisk fisksås, ketchup och sojasås smakar Umami.

Kemisk analys

De kemiska analyserna genomfördes av Eurofins Food & Feed Testing och omfattade följande:

  • Lykopen

  • Brixtal

  • Förekomsten av bekämpningsmedelsrester (pesticider)

Lykopen är en av de mest potenta antioxidanterna, ett ämne som kroppen behöver för att motverka flera vanliga sjukdomar, som bröst-, matstrups- och prostatacancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt inflammation. Lykopen finns i riklig mängd i tomater och tomatprodukter.

Brixtalet visar på koncentrationen av fast material och skvallrar om koncentrationen av tomater i burken.

Pesticider, alltså rester av bekämpningsmedel, har analyserats för flera hundra olika typer. Observera att de pesticider som hittats ligger under gällande gränsvärden. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.