Så väljer du rätt julskinka

Så väljer du rätt julskinka

Julskinkan är ett måste på de flesta julbord. Men vad skiljer egentligen en billig skinka från en dyr när det gäller miljöpåverkan och djurhållning. Testfakta har checklistan som hjälper dig att välja.

Tobias Rydergren Publicerad: 12 Dec, 2011
Läs senare

Listan är framtagen av journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman, till vardags reportrar på Ekot i Sveriges Radio. De två låg bakom den uppmärksammade programserien Matens Pris, som även blivit en bok. Serien och boken belönades tidigare i år med Stora Journalistpriset.

De två har nu tagit fram en lista för priset som miljön och djuren betalar när du köper skinka.

1. Dansk julskinka (30-60 kronor kilot)
Sämre djurhållning än i Sverige. Hög användning av antibiotika och svansarna kuperas ofta. En stor del av djuren föds upp på brasilianskt sojamjöl. Sojaproduktionen sker ofta med användning av det hälsovådliga bekämpningsmedlet Paraquat och bidrar dessutom till skövling av regnskog.
Varumärken: Tulip och Nybergs Deli (kokt).

2. Svensk julskinka (50-100 kronor kilot)
Grisarna har lite bättre utrymme och tillgång till mer halm än i Danmark. Men de utfodras också med en stor andel sojamjöl. Här finns en rad märkningar som inte betyder något. Som exempel nämns gårdsgris eller gourmetskinka, vilket inte säger något om varken djurhållning eller miljö.
Varumärken: Här finns de flesta stora mataktörerna med som ICA, Scan, Pärsons och Ugglarp.

3. Sigill-märkt skinka (100-150 kronor kilot)
Här ställs högre krav på en bättre djuromsorg. Fodret ska till huvuddelen vara svenskodlat, men sojamjöl förekommer även här.
Varumärken: Ica Selection gårdsgris, Nibble, Havor och Karlsfält.

4. Ekologisk julskinka (130-300 kronor kilot)
Finns i många varumärken. Men se upp med märkningen. Krav är till exempel en tuffare standard som innebär att grisarna får gå och böka i jord och där det inte är tillåtet att tillsätta nitrit till skinkan. Det är också okej att tillsätta nitrit, vilket ger en rosa färg till skinkan.
Varumärken: Melins, Änglamark, Garant Ekologiskt och Scan.

5. Vildsvinsjulskinka (190-350 kronor kilot)
Det miljövänligaste alternativet. Vildsvinsstammen bidrar till biologisk mångfald. Finns både från vildsvin som gått fritt och som fötts upp i fångenskap. Kan vara svår att få tag på.Varumärken: Sjunkaröd, Vrena viltslakteri, Tvärskogs vilt (urval).

Läs även: mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="ece-auto-gen" sourceid="75b97098-5c64-4a6c-b715-6bd94dbf7581"/>

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.