Omega 3-halten i laxfilé varierar

Omega 3-halten i laxfilé varierar

Laboratorietest

Den odlade laxens ändrade kostvanor har gjort fisken fattigare på de nyttiga Omega 3-fettsyrorna. Men halten varierar också mellan olika fabrikat. Det visar Testfaktas analys av tio frysta laxfiléer.

Laboratorietest
Martina Frisk Publicerad: 26 Jul, 2008
Läs senare

Med tiden har fiskodlarna ersatt mer och mer av det marina, fiskbaserade fodret med foder gjort på vegetabilisk olja från raps och sojabönor. Resultatet: på tio år har halten Omega 3-fettsyror i den odlade laxen halverats. Förklaringen heter ekonomi. Men den förändrade fodersammansättningen bidrar också till ett mer hållbart fiske eftersom småfisken är en ändlig resurs, menar den norska fisknäringens marknadsföringsorgan EFF.
    Även fiskätare påverkas. Ju mer vegetabilisk olja i laxfodret, desto mindre får vi i oss av de nyttiga Omega 3-fettsyrorna DHA och EPA som bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.
– När det gäller odlad lax är det i huvudsak fodret som bidrar till de här fettsyrorna, säger Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära på Livsmedelsverket.
    Testfakta har låtit analysföretaget Eurofins analysera tio fabrikat av odlade, frysta laxfiléer från Norge och Chile. Såväl fetthalt och fettsyrasammansättning som vattenhalt och bakterier undersöktes. Tre filéer av varje märke ingick i testet.
    Ingen av de analyserade laxfiléerna fick någon anmärkning när det gäller bakteriehalten.
    Mer anmärkningsvärt är att fetthalten varierar relativt mycket från lax till lax. Skillnaderna kan bland annat bero på laxens ålder och storlek, men också på att odlarna tillåts variera fetthalten i fodret från 12 till 40 procent. Laxfilén av märket Royal Greenland har lägst fetthalt, 10,5 gram fett per 100 gram fisk. Fetast är Findus laxfilé, som innehåller 18,1 gram fett per 100 gram.
    Även halten av Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA skiljer sig åt mellan de olika fabrikaten. I analysen har fettsyrehalten mätts i procent av den totala fetthalten. Högst andel EPA och DHA tillsammans har Ica:s laxfilée, lägst har den från Compass.
Trots att Omega 3-halten har minskat med åren finns ingen anledning till laxbojkott vid middagsbordet. Det menar Livar Frøyland, professor vid Norges nationella fiskforskningsinstitut NIFES, som lyfter fram laxen som en bra källa för vitaminer, mineraler och proteiner. Och EPA och DHA finns det fortfarande gott om i den odlade laxen, påpekar han.
– Äter man en portion fet fisk på 100 gram får man i sig ungefär två och en halv gång mer Omega 3-fettsyror än vad man behöver dagligen. Och få vet att även en middag med mager fisk ger tillräckligt mycket av syrorna. Det viktigaste ur ett folkhälsoperspektiv är att vi inte glömmer bort att äta fisk, säger han och ger ett litet tips till alla barnfamiljer:
– Några sardiner som pålägg på mackan eller lite makrill i tomatsås är också en bra källa, och det brukar barnen gilla.

Kostråd om fisk
Livsmedelsverket gick nyligen ut med nya kostråd vad gäller fisk. Till hösten kommer också mer detaljerade råd kring fisk och miljö.
•    Både vuxna och barn rekommenderas att äta fisk eller skaldjur två till tre gånger i veckan för att få i sig bland annat Omega 3-fettsyror, d-vitamin, jod och selen.
•    Välj miljömärkt fisk för att vara säker på att den är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt och att den kommer från starka bestånd.
•    Ett annat sätt att tänka miljövänligt är att äta olika sorters fisk, så att belastningen sprids på flera arter.
•    Barn och gravida kvinnor är mer känsliga för miljöföroreningar i fisk än andra och ska därför inte äta fisk som kan innehålla dioxin och PBC mer än två till tre gånger per år. Samma sak gäller för fisk som kan innehålla kvicksilver. Dioxin och PBC finns främst i strömming, vildfångad lax, öring från Östersjön, Vänern och Vättern samt röding från Vättern. Kvicksilver finns i gädda, gös, abborre, svärdfisk, stor hälleflundra, haj, rocka och färsk tonfisk. Tonfisk på burk är en annan art än den färska och innehåller inte höga halter av kvicksilver.

Källa: Livsmedelsverket

Fakta

Testfakta har låtit analysföretaget Eurofins i Lidköping analysera tio fabrikat av frysta laxfiléer. Samtliga filéer är odlad lax (Salmo Salar) från Norge eller Chile. Följande fabrikat har analyserats:

* ICA
* Kingfish
* Royal Seafood
* Trawlic
* Royal Greenland
* Findus
* Rasco
* Coop
* Willys
* Compass

Laboratoriet har analyserat fetthalt, fettsyrasammansättning, vattenhalt och bakterier i tre filéer av varje fabrikat. Fettsyrasammansättningen visar på fördelningen av de nyttiga Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA i procent av den totala fetthalten per 100 gram fisk.
Ingen av de analyserade laxproverna fick någon anmärkning när det gäller bakteriehalten.

Den norska odlade laxen får äta så mycket den vill och innehåller därför tre till fyra gånger så mycket fett som den vilda laxen. Fodret kan innehålla 35 till 40 procent fett. Fettinnehållet i laxen kan variera mellan olika uppfödare eftersom man tillåter innehållet av fett i fodret att variera mellan 12 och 40 procent. Fettinnehållet i köttet varierar också med storleken på fisken och generellt är större fisk fetare än liten fisk. (Källa: Svensk Fisk)

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Taggar: Omega-3 - Lax

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.