Ny livsmedelsmärkning får kritik

Ny livsmedelsmärkning får kritik

Ny livsmedelsmärkning får kritik. Testfakta.
Små portioner – som den här mängden chips – kan bli grunden till en ny märkning av mat. Kritikerna befarar att ohälsosam mat kommer få ”grönt ljus” när man fokuserar på en liten mängd. Foto: Rickard Kihlström.
Ny livsmedelsmärkning får kritik. Testfakta.
: Såhär mycket tycker Livsmedelsföretagen att en portion chips är. Foto: Rickard Kihlström.
Ny livsmedelsmärkning får kritik. Testfakta.
Fyra bitar choklad är en portion, enligt Marabou. Foto: Rickard Kihlström.
25 stycken Non-stop är vad människor äter, alltså en portion, anser Marabou. Förpackningen i bakgrunden innehåller alltså nio portioner. Foto: Rickard Kihlström.
Ny livsmedelsmärkning får kritik. Testfakta.

Flera globala livsmedelsföretag planerar en ny märkning för att visa matens näringsvärde. Men märkningen baseras på portionsstorlekar som industrin själv tagit fram. –  Orealistiskt och godtyckligt, särskilt när det gäller onyttiga livsmedel, menar Sveriges Konsumenter.

Johanna Berger Publicerad: 29 Jul, 2017
Läs senare

30 gram chips, det är en stor handfull – och utgör en portion, enligt livsmedelsföretagen. En portion choklad, även det 30 gram, består av fyra bitar av en Marabou chokladkaka. Så står det på förpackningarna. Men är det rimliga portioner?

Nej, om man frågar den ideella föreningen Sveriges Konsumenter. Här har man länge tyckt att märkningen snarare är förvirrande än att den är upplysande för konsumenten.

– När det gäller speciellt onyttiga livsmedel tycker vi att portionsstorlekarna ofta är konstiga och godtyckliga, och ger utrymme för manipulationer. Det kan bli orealistiskt utifrån hur många chips man faktiskt äter åt gången, säger Jan Bertoft, Sveriges Konsumenters generalsekreterare.

Sedan december 2016 är det obligatoriskt inom hela EU att deklarera närings- och energiinnehållet på alla matförpackningar per 100 gram. Parallellt med det får närings- och energiinnehållet fortfarande deklareras i de av industrin framtagna portionsstorlekarna, och nyligen meddelade flera stora globala livsmedelsföretag att man vill vidareutveckla den varianten. 

Den nya märkningen som planeras ska vara färgkodad, en så kallad trafikljusmärkning. Tanken är att signalfärger ska underlätta att äta mer hälsosamt. Små portionsstorlekar är en viktig utgångspunkt när den nya trafikljusmärkningen tas fram.

Men på Sveriges Konsumenter är man tveksam.

– Ett trafikljussystem kan fungera för färdigmat där man har givna portionsstorlekar, men inte för snacks, säger Jan Bertoft.

På Livsmedelsverket har man ännu inte tagit ställning till livsmedelsföretagens initiativ, dock finns det vissa farhågor:

– Det finns en risk att små portioner av livsmedel som läsk, godis och kakor märks med grönt ljus och därmed tolkas som hälsosamma och bra val, säger nutritionisten Anna-Karin Quetel.

Steve Mann, kommunikationssamordnare på Mondelez som äger märket Marabou, håller inte med:

– Vårt intresse är inte att sätta ett grönt ljus på choklad. Idén med portionsstorlekarna är att få realistiska portioner, alltså i linje med vad människor konsumerar.

Han anser att det är mer rättvisande om näringsvärden anges baserat på portioner istället för 100 gram. En normal portion smör är oftast en väldigt liten mängd. För andra typer av livsmedel kan en portion vara en större mängd.

– 30 gram är mer eller mindre standard för choklad men vi är öppna för att diskutera det, säger Steve Mann.

På Coop är man av en annan åsikt. På livsmedelskedjans egna produkter finns det inga portionsangivelser på matförpackningarna. Man använder sig enbart av 100 gram som jämförelsevikt.

– Vi har bestämt oss för att inte använda portionsbaserad deklarering på våra egna varumärken, då det försvårar snarare än förenklar för våra kunder. Det gäller främst produkter som är mindre hälsosamma, säger Kajsa Liljegren, presskontakt på Coop.

Läs även: Ohälsosamma matvanor en stor risk

Fakta

- I december blev det obligatoriskt att märka all förpackat mat med energi- och näringsvärde per 100 gram /100 milliliter. Samtidigt får förpackningarna fortsätta märkas med livsmedelsindustrins egna, frivilliga märkning.

- Den märkningen livsmedelsindustrin använder idag kallas GDA-märkning (Guideline Daily Amount) eller RI-märkning (Reference Intake eller referensintag). Den visar energivärdet och näringsvärden för bland annat kalorier, fett, salt och socker per portion, och hur många procent det utgör av referensintaget per dag.

- Den svenska nyckelhålsmärkningen är en frivillig hälsomärkning som företag kan använda sig av. Den finns enbart på livsmedel som ger näring. Chips och godis kan inte nyckelhålsmärkas. Svenska myndigheter ställer inga krav på märkning eller varningsmärkning på ohälsosam mat

- I en rapport som lämnades till regeringen i maj slog Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten fast att ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för fetma och att folk dör i förtid i Sverige. Rapporten heter ”Förslag till åtgärder för ett stärkt, långsiktigt arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet”. 

 

Fler nyheter

Så mycket smakförstärkare döljer sig i maten

EU bekymrar sig över medborgarnas intag av livsmedelstillsatsen glutamat. En oro har varit att ämnet döljs i ingredienser som jästextrakt. Men Testfaktas analys tyder på att detta inte bidrar i någon större utsträckning.

Storhandla utan bil – åtta rullande shoppingväskor i jämförelse

Slit inte på axlar och armar i onödan genom att släpa på tunga matkassar- en shoppingväska på hjul kan vara till stor hjälp för den som inte har bil, men ändå vill storhandla. Testfakta har jämfört åtta modeller. 

Forskare: oron för mikroplaster kan vara överdriven

Rädslan för mikroplaster sprider sig. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt är vet vi inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser.
– Det får inte bli vilseledande och skrämma folk i onödan, säger biologen Martin Ogonowski

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skärpa och ergonomi viktigt för en bra sekatör

Vare sig man vill fixa en blomsterbukett, befria prydnadsväxter från vissnade blomsterstjälkar eller klippa bort grenar så är sekatören ett uppskattat verktyg. Men det är stora skillnader på olika fabrikat, visar Testfakta Researchs omfattande laboratorietest.

Laboratorietest

Årets bästa vinteroverall

En vinteroverall för barn ska vara vattentät, slittålig, andas och inte minst – fri från skadliga kemikalier. Men fyra av tio overaller i Testfaktas test innehåller miljöfarliga PFAS-ämnen. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Lättklippt med bästa grensaxen

När lite kraftigare grenar behöver beskäras kommer grensaxen väl till pass. Grensaxens längre handtag och större skäryta ger hävstång och kapacitet även för tjockare grenar. Men Testfakta Researchs laboratorietest visar att det är stora skillnader mellan olika modeller.

Tänk på städningen när du väljer golv

Dags att lägga nytt golv? Gå inte bara på utseendet - titta också på hur golvet ska skötas innan du bestämmer dig. Många golvfabrikanter förordar speciella rengöringsmedel som kan vara både dyra och dåliga för miljön.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19 000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Test av sju kameradrönare – se själv hur stora skillnader det är

Det är stora skillnader mellan olika kameradrönare, både när det gäller bildkvalitet och flygsäkerhet. Det visar Testfaktas test av sju kameradrönare under 10 000 kronor.
– Testets sämsta drönare är inte bara dålig, den är farlig, säger Testfaktas expert.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Så tar du hand om dina äpplen

Äppelträden dignar av frukt, men hur gör man för att ta vara på allt? Här är tipsen om hur du håller äpplena fina och goda långt fram i vinter.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Säkraste cykelhjälmen till skolstarten


En cykelhjälm med rotationsskydd kan ge upp till fyra gånger bättre skydd mot hjärnskakning, visar Testfaktas test. Trots det säljs det fortfarande få sådana hjälmar till barn och ungdomar.


Så skapar du ett snabbare och mer robust wifi hemma

Många skaffar snabbare bredband men slösar bort delar av hastigheten genom att använda dåliga och felplacerade wifi-routrar. 
Testfakta har tagit hjälp av wifi-gurun Måns Jonasson för att reda ut hur du kan skapa ett hemma-wifi som maxar internet i hela bostaden.

Laboratorietest

Apparaten som minskar matsvinnet – test av åtta modeller

En vakuumförpackare kan förlänga matens hållbarhet i både kylen och frysen. Men alla apparater är inte lika bra att jobba med, visar Testfaktas test.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.