Enkla glassmaskiner riktigt bra på att göra god glass

Enkla glassmaskiner riktigt bra på att göra god glass

Det är stora skillnader på de testade glassmaskinerna, både när det gäller resultat och pris. Och de billiga står sig bra i testet. Foto: Ola Jacobsen
Det är stora skillnader på de testade glassmaskinerna, både när det gäller resultat och pris. Och de billiga står sig bra i testet. Foto: Ola Jacobsen
Både glassmaskiner med inbyggd kylning och de som behöver kylas i frysen före användning gör bra ifrån sig i Testfaktas test. Foto: Ola Jacobsen
Både glassmaskiner med inbyggd kylning och de som behöver kylas i frysen före användning gör bra ifrån sig i Testfaktas test. Foto: Ola Jacobsen
Glassmaskinen från Wilfa gör en ganska ojämn glass med en blandning av mjuka jämna partier, isiga och smöriga områden. Foto: Ola Jacobsen
Glassmaskinen från Wilfa gör en ganska ojämn glass med en blandning av mjuka jämna partier, isiga och smöriga områden. Foto: Ola Jacobsen
Flera av de större maskinerna har problem. Glassen blir till smör runt omröraren. Foto: Ola Jacobsen
Flera av de större maskinerna har problem. Glassen blir till smör runt omröraren. Foto: Ola Jacobsen

Inget hör sommaren till lika mycket som glass. Och ingen glass är godare än den som görs på bra råvaror och äts direkt vid tillverkningen. Men vilken maskin gör den bästa glassen? Och vilken är lättast att använda?

Ola Jacobsen Publicerad: 20 Jul, 2020
Läs senare

Testfakta har testat sju glassmaskiner, tre med inbyggd kylfunktion och fyra med kylskålar som måste kylas i frysen i förväg. 

Vi har undersökt hur lätta de är att förflytta, montera och använda. Hur lång tid det tar att göra glass och hur lätta delarna är att diska efteråt. Vi har också bedömt den färdiga glassens kvalitet. 

[PDF]

Bäst i test är Nemox Gelato Chef 2200 Oxiria. Den gör testets bästa glass, behöver inte kylas i förväg och är enkel att diska. Den är också dyrast av alla testade maskiner. Men tätt efter, på andra och tredje plats kommer två av testets billigaste. Det visar sig nämligen att även enkla glassmaskiner kan vara fullt kapabla till att göra god glass på ett enkelt sätt. 

Glass görs vanligtvis genom att man fryser en blandning av grädde, socker och ägg. Det går att göra glass utan maskin, men genom att röra om i blandningen medan den fryser förhindrar man stora iskristaller från att bildas. Detta ger glassen en mjukare och krämigare konsistens.

Det finns två huvudtyper av glassmaskiner. De som har ett inbyggt kylaggregat, en så kallad kompressor, och de vars kylskålar behöver kylas ned i frysen.

De som kan tillverka egen kyla är betydligt större, tyngre och dyrare, men har fördelen att man kan göra glass lite mer spontant utan att stoppa någon kylskål i frysen dagen innan. Med dessa kan man också leka glassfabrik och tillverka flera omgångar glass efter varandra. 

De glassmaskiner som saknar kompressor är både mindre och billigare. Dessutom går det snabbare att tillverka själva glassen, 30 minuter istället för 40 för de med inbyggd kompressor. För att vara redo måste man dock förvara kylskålen i frysen i minst ett dygn innan glasstillverkningen kan påbörjas.

Medan de bästa maskinerna, Nemox, Champion och Krups, gör en glass med jämn mjuk konsistens blir glassen i Wilfa-maskinen ojämn med mjuka jämna partier blandat med isiga och smöriga områden, särskilt runt omröraren. Även i maskinen från Sandstrøm smörar sig grädden runt omröraren. 

Ingen av de enklare maskinerna har problem med att grädden blir till smör. Troligtvis beror det på att de inte behöver köras lika länge och att de, precis som testvinnaren Nemox, har nättare omrörare. 

Vid tillverkning hälls först basen eller smeten i maskinen. Flera av dem tillåter att man häller i smeten innan man sätter fast omröraren och locket. Andra, som Sandstrøm och Wilfa, måste fyllas på genom ett hål i locket. Det går utmärkt för Sandstrøm som har ett föredömligt stort hål, men är snudd på omöjligt att göra utan att kladda genom Wilfas lilla hål. 

Påfyllningshålen används också för att fylla på med smaksättarna som ska tillsättas i slutet av tillverkningen, som kaksmulor, russin eller kolasås. För den som planerar att experimentera mycket kan det vara värt att välja en maskin med stort påfyllningshål. 

Glassmaskinerna skiljer sig också kraftigt i hur lätta de är att diska. Cuisinart har många delar, varav vissa är svåra att komma åt att rengöra. 

Nemox behöver som enda maskin en vätska mellan glassbägaren och själva maskinen för att fungera optimalt. Tillverkaren rekommenderar sprit eller en saltlösning som man enkelt blandar själv av vatten och vanligt koksalt. När man är färdig torkar man upp behållaren med en trasa, vilket medför ett litet merarbete jämfört med de andra maskinerna. 

FAKTA: Bättre glass med bättre råvaror

Nästan ännu viktigare än vilken maskin man använder är vilka råvaror som glassen görs av. Alla glassmaskiner i testet levereras med en liten receptsamling. Här finns allt från jordgubbsglass till gin och tonicsorbet. Använd råvaror av hög kvalitet och ät glassen i så nära anslutning till tillverkningen du kan. 

Så har vi testat

Testfakta har genomfört ett avancerat användartest av glassmaskiner

Vi har testat:

  • Champion Glassmaskin 1,5L CHGM210

  • Cuisinart (ICE-30) 1,5

  • Emerio ICM-110286

  • Krups Glassmaskin Venise LCD displ GVS241

  • Nemox Gelato Chef 2200 Oxiria

  • Sandstrøm Glassmaskin S15ICE14E

  • Wilfa ICM-C15a

Testparametrar

Glasskvalitet
Den färdiga glassens kvalitet bedömdes utifrån dess jämnhet samt om den var fluffig, isig och om maskinen hade gjort smör av en del av grädden i glassen.

Tillredningstid
Tiden som det tog från att glassmaskinen startades till att glassen var lagom fryst mättes. I vissa fall körde maskinen fast innan glassen var helt fryst, men den fick då vara kvar i maskinen med bara frysfunktionen på tills den var klar.

Glasstillverkning
Här bedömdes hur de olika glassmaskinerna var att arbeta med. Hur lätt är det att starta upp och fylla på ingredienser?

Förflyttning och montering
Glassmaskiner kommer flyttas många gånger mellan skåp och arbetsbänken. Hur är de att flytta? Är de tunga och har de i så fall lämpligt placerade handtag? Även hur lätta maskinerna var att montera bedömdes. Består de av många delar och hur lätt är det att hantera dessa?

Rengöring
Hur lätt är det diska och göra rent glassmaskinen efter användning? Går det att komma åt överallt?
Ingen av de testade glassmaskinerna tål vatten på sina motordelar. Dessa måste istället torkas rena med en fuktig trasa. Tänk på att en maskin med litet påfyllningshål lättare blir nersölad.

Betygsättning

Såhär har vi viktat delbetygen:

  • Glassens kvalitet (60 %)

  • Tillredningstid (10 %)

  • Glasstillverkning (10 %)

  • Förflyttning och montering (10 %)

  • Rengöring (10%)

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.