Dyraste stekpannan sämst i test

Dyraste stekpannan sämst i test

Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Det skiljer mycket i hållbarhet och kvalitet mellan olika stekpannor, visar Testfaktas laboratorietest. Alla utom en kommer upp i temperaturer där beläggningen riskerar att försämras eller till och med brytas ned.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 18 Feb, 2012
Läs senare

Stekpannan är ett av kökets mest använda redskap. Det är därför viktigt att den håller bra, fördelar värmen jämt och att maten inte bränner fast. Testfakta har låtit testa åtta pannor med non-stick-beläggning på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Störst vikt har lagts vid pannornas reptålighet.
– Det är en vedertagen testmetod som Konsumentverket tagit fram och som talar om hur bra beläggningen håller, säger Johanna Hallström, testledare på SP.

Och här var det framförallt två pannor som stack ut – en åt vardera hållet. Överlägset bäst reptålighet har pannan från franska Le Creuset som annars är mest kända för sina gjutjärnsgrytor. I andra ändan hittar man testets dyraste panna från Eva Solo som bara får en etta i betyg i detta moment. Stilren dansk design, men knappast något för flerbarnsfamiljen.
– Non-stick-egenskaperna på den här pannan är dåliga och beläggningen slits mycket fort, säger Johanna Hallström.

[PDF]

Eva Solo har inte bara problem med beläggningen. Den är även sämst på att fördela värmen jämnt i pannan. Efter två minuter på spisen skiljer det hela hundra grader mellan mitten av pannan och en punkt nio centimeter ut mot kanten. Det kan jämföras med övriga pannor som hade en temperaturskillnad på mellan 30 och 50 grader.
– Testet visar hur temperaturskillnaden är precis när man stoppar i maten. Ju ojämnare temperatur desto mer får du flytta på och röra i maten, säger Johanna Hallström.
– En jämn temperatur är extra viktig när du steker torrare mat. Mat med mycket vätska hjälper till att jämna ut temperaturen i pannan.

Överlag är värmefördelningen mycket sämre än förra gången Testfakta testade stekpannor 2009. Då hade den sämsta pannan bara 20 graders skillnad, alltså bättre än den bästa pannan i årets test. Enligt Johanna Hallström kan det bero på att man använt induktionshäll den här gången – något som blivit allt vanligare i svenska kök.
– Det är möjligt att den traditionella värmeplattan fördelar värmen bättre, säger hon.

En annan förklaring kan vara att tillverkarna numera försöker dämpa stekpannornas värmeledningsförmåga för att de inte ska bli för varma när de används på just induktionshäll. Det menar Oscar Wilund på specialistbutiken Lagamati i Stockholm.
– Det mest kritiska för en non-stick-beläggning är mekanisk åverkan och hög temperatur. Induktion ger en mycket snabb värmeöverföring till kärlet och man försöker man dämpa detta med sämre ledare i botten av pannorna, säger han.

Därför bör man heller inte steka på för hög effekt när man använder induktion, menar Oscar Wilund. Att induktion är ett problem för plastbelagda stekpannor visar också laboratoriets mätningar. Non-stick-egenskaperna hos teflon och andra liknande material börjar försämras vid 260 grader, vid 327 grader börjar det smälta och vid 349 grader bryts materialet ned.

Bara Ikeas stekpanna håller sig under 260 grader, både Fiskars och OBH Nordicas pannor kommer upp över smältgränsen och i OBH:s fall ligger man tio grader över gränsen för när teflon börjar brytas ned. 

Att teflonet riskerar att brytas ned låter inte särskilt hälsosamt. Det är känt att man vid framställningen av non-stick-beläggningar ofta använder perfluoroktansyra (PFOA) – ett omdebatterat ämne som bland annat misstänks vara cancerframkallande. Men Robin Vestergren, kemist vid Stockholms universitet som forskar på just PFOA, tycker inte att man bör vara orolig.
– Det handlar om mycket små rester som finns kvar efter själva framställningen av teflonet. Och i sammanhanget utgör det en försumbar del av den PFOA vi får i oss totalt via dricksvatten och föda, säger han.

Däremot kan man se mätningen som ytterligare ett test på pannornas hållbarhet, enligt Johanna Hallström på SP.
– Det finns troligen en risk för en försämring av beläggningens släpp-egenskaper när de kommer upp i så här höga temperaturer. Och att glömma pannan på spisen har nog hänt de flesta, säger hon.

Fakta

Följande stekpannor har testats:
- Eva Solo XO
- Fiskars Functional Form
- Hackman Rotisser
- ICA Selection
- Ikea 365+
- Jamie Oliver Cast Aluminium
- OBH Nordica Supreme
- Le Creuset Toughened Non-stick

Reptålighet
Testet kallas för nötningsprovning och utförs enligt en standard som bland andra Konsumentverket varit med och tagit fram. Stekpannorna värms upp till 180 °C. Därefter låter man en roterande visp nöta pannorna upp till 5000 varv. Den nötande delen är gjord av pianotråd.

Stekpannorna kontrolleras före och efter nötning vid vissa givna varvantal (500, 1000, 3000, 4000 och 5000). Kontrollen sker dels genom att laboratoriet undersöker stekpannorna visuellt och dels via ett så kallat non-stick-test. Det senare innebär att en standardiserad pannkakssmet hälls i pannan. När pannkakan är färdigstekt vänds den uppochned för att man ska se hur mycket av den som fastnat. Resultatet anges på en betygskala från 1 till 5.

Värmefördelning
Laboratoriet undersökte hur bra stekpannorna är på att fördela värme. Stekpannan placeras på en induktionshäll med maxeffekten 1600 W inställd. Temperaturen i pannan mäts var 15e sekund under två minuter – dels i mitten av pannan och dels i en punkt 9 cm ut från mitten. Skillnaden i temperatur mellan de två mätpunkterna efter två minuter har används i resultatet. Vid mätningarna användes en Quicktemp 860-T1 IR-pyrometer.

Värmetålighet
Teflon och liknande plastbeläggningar smälter vid 327 °C och bryts ned vid temperaturer över 349 °C. Men redan vid 260 °C börjar de släpp-egenskaperna försämras.

För att ta reda på hur höga temperaturer pannorna kan komma upp i placerades de på en induktionshäll inställde på maxeffekten 1600 W. Temperaturen mättes i pannan var 30e sekund och mätningen avbröts då temperaturen planat ut.

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Tänk på städningen när du väljer golv

Dags att lägga nytt golv? Gå inte bara på utseendet - titta också på hur golvet ska skötas innan du bestämmer dig. Många golvfabrikanter förordar speciella rengöringsmedel som kan vara både dyra och dåliga för miljön.

Test av sju kameradrönare – se själv hur stora skillnader det är

Det är stora skillnader mellan olika kameradrönare, både när det gäller bildkvalitet och flygsäkerhet. Det visar Testfaktas test av sju kameradrönare under 10 000 kronor.
– Testets sämsta drönare är inte bara dålig, den är farlig, säger Testfaktas expert.

Så tar du hand om dina äpplen

Äppelträden dignar av frukt, men hur gör man för att ta vara på allt? Här är tipsen om hur du håller äpplena fina och goda långt fram i vinter.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skärpa och ergonomi viktigt för en bra sekatör

Vare sig man vill fixa en blomsterbukett, befria prydnadsväxter från vissnade blomsterstjälkar eller klippa bort grenar så är sekatören ett uppskattat verktyg. Men det är stora skillnader på olika fabrikat, visar Testfakta Researchs omfattande laboratorietest.

Laboratorietest

Säkraste cykelhjälmen till skolstarten


En cykelhjälm med rotationsskydd kan ge upp till fyra gånger bättre skydd mot hjärnskakning, visar Testfaktas test. Trots det säljs det fortfarande få sådana hjälmar till barn och ungdomar.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Lättklippt med bästa grensaxen

När lite kraftigare grenar behöver beskäras kommer grensaxen väl till pass. Grensaxens längre handtag och större skäryta ger hävstång och kapacitet även för tjockare grenar. Men Testfakta Researchs laboratorietest visar att det är stora skillnader mellan olika modeller.


Så skapar du ett snabbare och mer robust wifi hemma

Många skaffar snabbare bredband men slösar bort delar av hastigheten genom att använda dåliga och felplacerade wifi-routrar. 
Testfakta har tagit hjälp av wifi-gurun Måns Jonasson för att reda ut hur du kan skapa ett hemma-wifi som maxar internet i hela bostaden.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19 000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Laboratorietest

Apparaten som minskar matsvinnet – test av åtta modeller

En vakuumförpackare kan förlänga matens hållbarhet i både kylen och frysen. Men alla apparater är inte lika bra att jobba med, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Så ser du över ditt digitala arv

Mail, bilder och gamla statusuppdateringar. Frågetecken kring avlidna personers digitala efterlämningar blir allt vanligare vid bouppteckningar.
– Kommer inte de anhöriga överens kan det bli jättejobbigt, säger juristen Lisa Cahlman Friis.
Här är tipsen om hur du kan förbereda dig och underlätta för dem du lämnar.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Laddat för semester med bästa powerbanken

Batteritorsk i stugan eller på resan? Testfakta har tagit reda på vilka powerbanks som gör det lätt att hålla liv i mobil och surfplatta på semestern. Långt ifrån alla tillverkare håller vad de lovar. 

Stort sug efter begagnade mobiler

Är du trött på att ständigt köpa ny teknik, eller behöver du en mindre dyrbar telefon till barnen? Nu finns det många webbutiker som säljer begagnade smartphones. Men se upp – villkoren varierar mellan olika aktörer.

Högsäsong för kycklingbakterier i hettan

Grillar du kyckling i sommar? Det är högsäsong för den elaka magsjukebakterien campylobacter. Visserligen är förra årets rekordutbrott över men värmeböljan bidrar till att bakterien frodas i kycklingstallarna samtidigt som svensk kontroll kritiseras.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.