Gröt och välling för barn kan innehålla för mycket tungmetaller

Gröt och välling för barn kan innehålla för mycket tungmetaller

Testfaktas analys av gröt- och vällingprodukter
Flera gröt- och vällingprodukter innehåller för mycket tungmetaller, visar Testfaktas analys
Laboratorietest

Flera gröt- och vällingprodukter innehåller för mycket tungmetaller, visar Testfaktas analys. Resultaten är ändå bättre än för fyra år sedan. 

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 26 Aug, 2017
Läs senare

För fyra år sedan visade en analys från Testfakta att många gröt- och vällingprodukter för barn innehöll höga halter giftiga tungmetaller. Särskilt oroande var blyhalten i ett par av produkterna som efter testet togs bort från marknaden och ersattes med nya recept.

När Testfakta nu upprepar undersökningen hittas glädjande nog inga höga halter av bly. Däremot består problemen med arsenik i risbaserade gröt- och vällingsorter och ett par fabrikat innehåller höga halter kadmium. 

[PDF]

Mest arsenik hittades i den ekologiska risgröten från Holle och Sinlac Specialgröt från Nestlé. Här räcker det med en till två portioner om dagen för att komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade maxnivå för hur mycket ett barn bör få i sig. Nestlés Majs-Risvälling kommer upp i nästan lika höga halter.

Enligt Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, visar resultaten att producenter och myndigheter måste jobba ännu hårdare för att sänka nivåerna.
– Vi vill att halterna på sikt ska bli betydligt lägre. Producenterna måste hitta ännu bättre råvaror och EU-kommissionen bör fortsätta arbetet för att sänka gränsvärdet för arsenik i ris som används till barnmat.

Sedan två år tillbaka avråder Livsmedelsverket från att ge barn riskakor på grund av halterna av arsenik. Men att avråda från risbaserad barnmat vill man inte göra.
– Gröt och välling innehåller många nyttigheter till skillnad från riskakor. Och risbaserad barnmat är ett viktigt alternativ till glutenintoleranta barn. Däremot bör man variera maten och inte bara ge risbaserade produkter, säger Rickard Bjerselius. 

Hur gör man om barnet inte kan äta gluten eller bara vill äta vissa produkter?
– Jag tycker inte man behöver vara orolig. Det handlar om en väldigt kort period i livet som barnen exponeras för det här och när barnen blir äldre kommer variationen automatiskt. Vuxna har ett lägre intag av arsenik i förhållande till riktvärdet eftersom vuxna äter mer varierat och äter mindre i förhållande till sin kroppsvikt jämfört med barn, säger han.

När det gäller kadmium däremot ligger även den vuxna befolkningen nära det tolererbara dagliga intaget, TDI, som EU-kommissionen kommit fram till. Ett högt kadmiumintag är kopplat till saker som benskörhet, njurskador, minskad reproduktionsförmåga och ämnet misstänks även vara cancerframkallande.

I jämförelsen är det den mjölkfria gröten och den mjölkfria vällingen från Enago som har ett högt kadmiuminnehåll. Här räcker det med två portioner för att komma upp i TDI. Produkterna ligger strax över respektive strax under gränsvärdet för hur mycket kadmium som får finnas i själva pulvret.  

– Det är naturligtvis inte acceptabelt om halten ligger över gränsvärdet och även här måste nivåerna sänkas. Tittar man på övriga produkter i er undersökning så har ju de flesta tillverkarna lyckats hålla nere halterna, troligen genom att köpa in råvaror med lägre halter kadmium, säger Rickard Bjerselius.

 

Fakta om testet

Fakta om testet

  • Eurofins laboratorium för livsmedel har analyserat förekomsten av tungmetallerna bly, kadmium och arsenik i femton gröt- och vällingprodukter för barn.
  • Utifrån de spädningsanvisningar som finns angivna på paketen har Testfakta räknat fram vad värdena blir per portion.
  • Eventuella metaller i dricksvattnet har inte räknats in i redovisningen av värdena för den utspädda produkten.

Arsenik

  • Finns naturligt i berggrunden, jorden och ibland i grundvattnet. Mycket höga doser kan ge akut förgiftning. Lägre doser under lång tid ökar risken för cancer.
  • Det finns två olika typer av arsenik – organisk och oorganisk, där den oorganiska är den farliga sorten. Testfaktas analys visar inte vilken sorts arsenik produkterna innehåller. Men i ris ligger andelen oorganisk arsenik oftast kring 70 procent. Denna siffra har därför använts vid riskvärderingen av de risbaserade produkterna.
  • Det finns inget gränsvärde för arsenik i barnmat. Men sedan 1 januari 2016 får riset som producenterna använder i barnmaten inte innehålla över 0,1 milligram oorganisk arsenik.
  • Det finns inget tolererbart dagsintag för arsenik, men EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har räknat fram ett hälsobaserat riktvärde på 0,3-8 mikrogram oorganisk arsenik per kilo kroppsvikt och dag. När det gäller livsmedel riktade till barn utgår Livsmedelsverket från EFSA:s lägre värdet eftersom barn är känsligare för påverkan. 

Kadmium

  • Är ett metalliskt grundämne som finns naturligt i jorden, och som också tillförs åkermarken genom luftföroreningar och användning av viss handelsgödsel eller slam.
  • Ett högt kadmiumintag är kopplat till effekter som benskörhet, njurskador, minskad reproduktionsförmåga. Ämnet misstänks även vara cancerframkallande.
  • Gränsvärdet för kadmium i gröt- och vällingpulver är 0,04 milligram per kilo.
  • EFSA har räknat fram ett tolererbart dagsintag av kadmium på 0,36 mikrogram per kilo kroppsvikt.

Bly

  • Kan orsaka skador på nervsystemet och påverka hjärnans utveckling.
  • Särskilt när hjärnan utvecklas hos foster och små barn är känsligheten för bly stor. I studier på barn har man observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blodblyhalter.
  • EFSA rekommenderar att intaget ska vara lägre än 0.5 mikrogram bly per kilo kroppsvikt och dag.
Variera kosten – viktigaste rådet till föräldrar

Livsmedelsverkets viktigaste råd för att minska risken att barn får i sig olämpliga ämnen är att ge barnet så varierad kost som möjligt. Variera om möjligt både fabrikat och typ av mat.

Däremot hjälper det troligen inte att laga egen gröt och välling eftersom halterna av olämpliga ämnen kan vara högre i dessa råvaror. Livsmedel riktade till barn har hårdare krav och genomgår mer kontroller än andra livsmedel. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.