Det är ljudet som gör det

Det är ljudet som gör det

En bildörr ska låta dovt och distinkt när den går igen. Och det ska rassla i dammsugarslangen när skräpet sugs upp. Ju mer ljuddämpade produkterna blir, desto viktigare blir de läten de fortfarande ger ifrån sig.

Martin Hansson/Testfakta Publicerad: 2 Nov, 2009
Läs senare

Ljud är inget som syns, men det blir ett allt viktigare arbetsområde för produktdesigners. Hur knappsatsen, fönsterhissen eller dammsugaren låter kan vara avgörande för om produkten blir en försäljningssuccé eller inte.


   Luleåforskaren Arne Nykänen har skrivit en avhandling om hur man kan förbättra ljuddesignen inom fordonsindustrin.


– Ljud väcker starka känslor och är bland det första vi konsumenter reagerar på när vi bedömer kvaliteten på en produkt, säger han.


Just biltillverkarna ligger långt framme när det gäller ljuddesign. Ett exempel är signalen för blinkers. Även om det i dag inte handlar om en lampa som slås av och på mekaniskt, använder man sig fortfarande av tick-tack-ljudet från förr.


– Vissa ljud ger en mer gedigen och robust känsla än andra, säger Arne Nykänen.


Men det handlar inte bara om varnings- och funktionssignaler vid körning, utan även om hur en bildörr eller fönsterhiss låter.


– Det första en bilköpare gör är att öppna och stänga dörren samt testa fönsterhissen. En dörr som går igen med ett dovt och distinkt ljud är mer attraktiv. Även ljudet från fönsterhissen ska ligga på låga frekvenser och får inte heller variera för mycket i styrka och varvtal.


Samtidigt som det satsas allt mer på att ljuddämpa produkter blir de läten de fortfarande ger ifrån sig allt viktigare. Visst vill man att en dammsugare ska suga tyst, men den får inte vara helt ljudlös.


– Då blir vi misstänksamma och undrar vi om den verkligen fungerar, säger Björn Hellström, professor i ljuddesign vid Konstfack och akustisk designer vid konsultföretaget Tyréns.


– Vi vill att det ska höras när skräpet sugs upp. Elektrolux har till exempel tagit fram en speciell krök på röret för att få till det rätta rasslet.


Ljud kan också vara till hjälp i hemmet. I dag finns tvättmaskiner där man förstärkt vattenljudet när vattnet börja rinna i röret, så att man ska veta att man verkligen satt på kranen. Och Ericsson och Elektrolux har satsat på så kallade ”intelligenta hem” där olika typer av ljudsignaler utgör en viktig del. Frysen signalerar till exempel när man glömt att stänga dörren och spisen när steken är färdiggrillad. Men än så länge befinner vi oss i ljuddesignens vagga, menar Björn Hellström.


– Problemet är att de flesta ljud är så elaka. Det finns ingen anledning att ha ett oskönt mikrougnsljud som signalerar att pizzan är färdig. Det här beror ofta på att det har varit tekniker och industridesigners som tagit fram ljuden. I framtiden tror jag att tonsättare och musiker kommer att användas i större utsträckning, säger han.   


Den stora ljudutmaningen för fordonsindustrin blir övergången till elmotorer. En viktig aspekt är trafiksäkerheten – bilarna går så tyst att de blir farliga för andra trafikanter.


– Vi är så vana vid att använda öronen i trafiken och det har redan skett olyckor på grund av att man inte hört bilen. Därför måste man helt enkelt lägga på ett normalt billjud som genereras med hjälp av högtalare utanpå fordonet. När man kör på landsväg och där det är mindre trafik kan man stänga av ljudet, säger Arne Nykänen.


Men det är inte alla som vill att bilen ska gå så tyst som möjligt.  


– Vissa tycker att en kraftfull bilmotor ska låta som en stor V8 och inte som en symaskin. Det har gjorts försök där man lagt på ett kraftigare motorljud på en elmotor. Men det tror jag bara handlar om en övergångsfas. Om några år har våra ideal förändrats och den typen av ljuddesign kommer bara kännas löjlig, säger Arne Nykänen.



facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.