Så tar du bättre mobilbilder i vintermörkret

Så tar du bättre mobilbilder i vintermörkret

Så här års gäller det att ta till vara på det lilla ljus som finns för bra bilder. Foto: Ola Jacobsen
Bilder med blixten på blir nästan aldrig bra....
...Låt i stället kameran vara öppen lite längre och ta stöd mot en axel eller ett bord. Foto: Ola Jacobsen.

Även om mobilkamerorna har blivit riktigt bra är det lätt att misslyckas i vintermörkret, runt julgranen och i skidbacken. Testfakta lär dig använda mobilen som ett proffs – knepen som ger bättre bilder och fallgroparna du bör undvika. 

Ola Jacobsen Publicerad: 27 Dec, 2018
Läs senare

Idag är kameran ett av de viktigaste områdena när mobiltelefontillverkarna försöker hävda sig i konkurrensen om kunderna. Resultatet: Det sitter en riktigt bra kamera i nästan alla nya mobiltelefoner. Ofta till och med flera. Ändå blir inte alla bilder fantastiska. Vissa tillverkare försöker lösa det genom att förse kamerorna med så kallad artificiell intelligens, som analyserar fotoögonblicket och automatiskt bildbehandlar enligt vad den tror att vi vill ha. Hittills har det funkat ganska dåligt.

Trots teknikutvecklingen är det säkraste sättet att få bättre bilder med mobilen fortfarande att själv lära sig lite grundläggande fototeknik. Vintermörkret erbjuder sina speciella utmaningar. För att få fina bilder behöver kameran ofta vara öppen längre så att det lilla ljus som finns ska hinna leta sig in. Det kan lätt ge suddiga bilder, om man inte stadgar upp kameran vid fotoögonblicket. Här kommer konkreta tips som garanterat höjer nivån på dina mobilbilder från nyårsfesten, skidbacken, på barnen och maten.

  1. Stäng av blixten.
    I de allra flesta fall klarar kameran att fotografera utan blixt. Den behöver bara vara öppen lite längre än vanligt. Ta stöd mot ett bord, en dörrkarm eller axeln på en vän för att inte bilden ska bli suddig. Du kan också behöva ladda ner en speciell kameraapp om telefonens medföljande kameraapp inte klarar av det.
  2. Zooma försiktigt.
    Idag har många mobiler flera objektiv. Det innebär att de kan använda olika objektiv beroende på om du fotograferar ”utzoomat” med vidvinkel eller ”inzoomat” med teleobjektiv. För sådana mobilkameror finns ofta fasta lägen, som kallas till exempel 1x eller 2x. Undvik att zooma in ytterligare då det ofta leder till kraftigt försämrad bildkvalitet.
  3. Använd vinterljuset.
    Även om dagarna är skandalöst korta så är gryning och skymning långa under vintern. Passa på att fotografera när solen står precis under horisonten. Dagar då solen tittar fram kan du också prova att fotografera med kameran mot solen. Vrid försiktigt på mobilen och se hur ljuset leker i objektivet.
  4. HDR-läget.
    När det är stor skillnad mellan de mörka och ljusa områdena i bilden, till exempel mellan en ljus himmel och mörka skuggor, kan det vara bra att använda kamerans HDR-läge. Då kan du få med både en blå himmel och detaljer i mörka partier i bilden. Eftersom kameran i HDR-läget lägger ihop flera bilder med olika exponering till en passar det bäst till scener utan för mycket rörelse i.
  5. Tvätta kameralinsen.
    En ren lins är viktigt både för att få skarpa bilder och klara färger. Ta putsduk eller en bit av tröjan och gnugga bort fett och smuts från mobilens objektiv.
  6. Leta efter nya vinklar.
    Gå närmare, längre bort ifrån eller runt ditt objekt. Sätt dig på huk. Håll upp mobilen och ta kort ovanifrån. Det är inte säkert att din första bildidé är den bästa.
  7. Använd filter.
    Prova olika filter för att lyfta fram det som du vill förmedla med bilden. Kan klarare färger, varmare ljus eller ett kornigt svartvitt filter förstärka det som du vill berätta?
  8. Lek med bilden.
    En bra sak med mobilen är att du aldrig har långt till nya appar. När du tröttnat på filtren och vill ge dig på något lite mer avancerat är det dags att börja bildbehandla själv vill med en bildbehandlingsapp. Det finns många att välja på och de erbjuder ofta både egna filter och mängder med andra möjligheter.
Kamera-apparna som ger mer kontroll
  • Camera+ 2: En klassiker som ger tillgång till mycket mer kontroll än mobilens vanliga kameraapp. iOS. Pris: 30 kr.
  • Halide: Bra app för nybörjaren som gradvis vill ta kontroll över sina bilder. Funktioner som exponering och fokusering styrs enkelt med gester. Man bara pekar var man vill ha fokus och sveper uppåt eller nedåt för ljusare respektive mörkare exponering. iOS. Pris: 65 kr.
Bästa apparna för bildfix i mobilen
  • Snapseed: Kraftfull redigering med mängder av möjligheter både för nybörjaren och proffset. Välj bland mängder av färdiga filter eller skapa ett helt eget uttryck genom att kombinera filter i olika styrka med andra effekter. Android och iOS. Pris: Gratis.
  • Adobe Lightroom: Finns också som betalvariant med molnlagring och synkning av bilder till Lightroom och Photoshop på datorn. Perfekt för den som vill kunna jobba vidare med bilderna i datorn. Android och iOS. Pris: Gratis.
  • VSCO: Det här är appen som förvandlar din mobiltelefon till en gammal analog kamera. Android och iOS. Pris: Gratis, men erbjuder köp av extra filter i appen.
  • Afterlight 2: Ett kraftfullt verktyg för mer kreativ bildbehandling, som dubbelexponering, ljusinsläpp och färghantering. Appen låter dig även anpassa befintliga och skapa egna filter.  Pris: 30 kr. 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.