Det är World Cancer Research Fund (WCRF) och American Institute for Cancer Research som genomfört studien.
– Tidigare bedömde forskarna att det fanns ett troligt samband mellan fibrer och minskad risk för cancer i tjock- och ändtarm. När nyare studier lagts till de gamla visar det sig att bevisen är övertygande, vilket är den starkaste bevisgraden, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Det stärker grunden för rekommendationen att äta mycket naturligt fiberrika livsmedel, som frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter.
I rapporten finner man att risken för cancer är större för charkprodukter än för rent kött. Orsakerna är inte helt klarlagda, men pekar på att man bör vara extra försiktig med kraftigt rökta och saltade produkter.
– Kött bidrar med många näringsämnen och är en viktig järnkälla, speciellt för ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder. Men många svenskar, särskilt män, äter mer kött än vad som är hälsosamt. Eftersom vår köttkonsumtion också innebär en stor belastning på miljön finns det all anledning att dra ner på köttkonsumtion, säger Åsa Brugård Konde, i en kommentar.
WCRF:s genomgång visar också att det finns övertygande bevis för att fysisk aktvitet minskar risken för tarmcancer medan övervikt, speciellt bukfetma, och alkohol ökar risken.
– Risken att få tarmcancer är alltså starkt kopplad till våra matvanor och vår livsstil. Det positiva med det är att man har stora möjligheter att faktiskt minska den risken. Det handlar framför allt om att äta mycket fiberrik mat, dra ner på rött kött och charkprodukter, röra på sig regelbundet, begränsa alkoholkonsumtionen och försöka undvika att bli överviktig, säger Åsa Brugård Konde.
2009 fick drygt 6 000 personer diagnosen tarmcancer i Sverige, vilket motsvarade 11 procent av alla nya cancerformer.