Små skillnader på batterier för elverktyg

Små skillnader på batterier för elverktyg

Batteriets värden mäts – Foto SLG
Gruppbild batterier – Foto Rickard Kilström
Mätning av batteriets kapacitet och uthållighet – Foto SLG
10 dagars självurladdning – Foto SLG
Laboratorietest

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 28 Mar, 2022
Läs senare

Testfakta anlitade det ackrediterade laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH för att testa åtta batterier för hemmaverktyg från de vanligaste tillverkarna.

 - När vi tittar under skalet visar det sig att laddcellerna och den integrerade kopplingsdosan är så lika att de skulle kunna komma från samma fabrik, berättar testingenjör Andreas Kékedi på det tyska laboratoriet.

[PDF]

I och med trenden att fixa hemma och det ökade intresset i renoveringsarbeten har marknaden för praktiska och lättanvända verktyg för hem och trädgård också ökat. Numera har de allra flesta fler elverktyg än den vanliga skruvdragaren hemma. Kanske har du nu trimmer, tigersåg eller till och med en gräsklippare som du kör med ett och samma batteri.

I testet mättes batteriernas kapacitet, både som nya och efter 300 laddningscykler, samt hur mycket kraft som försvinner efter 10 dagars lagring vid 40°C. I ett falltest släpptes batteriet från 1,5 meters höjd mot ett betonggolv. Detta gjordes sex gånger och därefter kontrolleras både in- och utsida, samt om batteriet fungerar lika bra.

 - I detta moment var jag lite förvånad att även de billigaste produkterna klarade testet lika bra. Men det visar också att alla tillverkare blivit bättre, säger Andreas Kékedi.

Sammantaget visar testet inte på några stora skillnader i batteriernas kapacitet, förutom hos Bosch som förlorar mycket i kraft efter 300 laddcykler. Det skiljer desto mer i laddningstid där de långsammaste tar nästan två timmar jämfört med Bosch och Stanley som laddar fullt på knappt en timme. Men laddningstiden beror på typen av laddare och här skiljer det mycket mellan de olika fabrikaten. Boschs ger till exempel hela 8A jämfört med Black&Deckers 2A.

- En högre laddström påverkar batteriets livslängd. Om laddningstiden inte är viktig är det bättre att välja en laddare med lägre laddström påpekar Andreas Kékedi.

Mellan testvinnaren Stanley och tvåan Ryobi är främsta skillnaden batteriets självurladdning under vila. I övriga testmoment visar resultaten på hårfina skillnader.

 - När man ”lyfter på huven” på batterierna i testet är alla lika rena utan några lösa sladdar och lödningar. För bara fem, sex år sedan kunde man se billigare märken med rena rama fågelbon på insidan, förklarar Andreas Kékedi, som ser en stor utveckling inom batterisektorn.

Nya batterimodeller dyker ständigt upp på marknaden. Batterierna ska klara många laddningar samt vara lätta och stöttåliga. Beroende på var du bor i landet är det också viktigt att batteriet klarar av att användas i minusgrader. Då skillnaderna på de testade batterierna visade sig små ställs konsumenten inför ett annat val.

 - Eftersom batterierna endast fungerar inom samma varumärke kan utbudet av olika verktyg hos tillverkaren vara avgörande, säger Andreas Kékedi som ansvarar för batteritesterna på laboratoriet SLG.

För hemmafixaren som står och väger mellan olika varumärken så kan följande (förutom utbud av verktyg och tillbehör) vara bra att tänka på:

* Vikten, både på batteri och verktyg. Särskilt om du behöver använda verktyget under längre tid.
* Ergonomi, ligger det bra i handen även vid obekväma ställningar?
* Greppet. Prova gärna verktyget både med och utan arbetshandskar.
* Vilket slags arbete ska du utföra? Kanske behöver du komplettera med ytterligare utrustning till exempel glasögon, knäskydd eller liknande.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har genomfört ett jämförande laboratorietest av batterier till elverktyg. Ett representativt urval av produkter har införskaffats under februari 2022.

Alla tester har utförts av laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf, Tyskland.

Urvalet är batterier till elektriska verktyg främst för hemmabruk av typen Litiumjom 18 Volt, 4.0 Amperetimmar.
Alla deltagande batteritillverkare har själva tillhandahållit batteriladdare som passar för just deras batteri.                                

Följande fabrikat ingår i urvalet:

AEG - PROLITHIUM-ION batteri
Bosch - PROCOREPROFESSIONAL
Black&Decker - BL 4018
Ryobi - RB1840X COMPACT 
Stanley Fatmax - STANLEY® FATMAX® 
Parkside - Performance 20v
Cocraft - Lithium Xross Connect
Biltema - MultiX

Laboratorietestet omfattade följande delmoment:

Batterikapacitet

Batteriet laddas fullt med den medföljande laddaren. Urladdning sker med hastigheten 1C (4Ah = 4A urladdningsström) tills batteriet når en slutlig spänning på 13,5V vilket anses vara ett helt urladdat batteri. Batterikapaciteten mäts på tre batterier, efter tre genomförda laddningscykler och efter 10 dagars lagring i 40º C. 

Livslängd på batteriet

Batteriet laddas fullt med tillhörande laddare. Batteriet laddas ur med en ström på 10A. Under urladdningen belastas batteriet under 4 s och vilar i 10 s tills batteriet är helt urladdat. Denna laddning/urladdning upprepas under 300 cykler. 

Falltest av batteriet

Batteriet släpps från 1,5 m på ett betonggolv. Innan falltestet påbörjas mäts batteriets spänning. Batteriet släpps sex gånger, en gång på varje yta. Därefter undersöks batteriet för synliga skador både på insidan och utsidan. Spänningen mäts igen och batteriet provas i en borrmaskin och i laddaren. 

Hantering/Användarvänlighet

Hantering och användarvänlighet testas främst genom att gå igenom batterierna för att se om vissa funktionaliteter finns eller inte och hur de är utformade. Laboratoriet noterar även om batterierna är lätta att hantera vid laddning och ifall medföljande laddare innehar vissa funktioner så som gummifötter och indikator.

Batteri:

Enkelhet att ta bort samt sätta i batteriet i laddaren
Finns laddnivåindikator
Syns laddnivåindikatorn
Finns felindikator
Syns felindikatorn bra
Finns det gummiklädd antihalkyta på batteriet.

Laddare:

Finns stand-by indikator
Syns stand-by indikator bra
Finns laddnivåindikator
Syns laddnivåindikatorn
Finns indikator för fulladdat batteri
Syns indikator för fulladdat batteri bra
Finns felindikator
Syns felindikatorn bra
Går laddaren att montera på en vägg
Finns gummifötter

Resultat

Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. I totalbetyget har högst vikt lagts vid kapacitet och uthållighet med 50%. Laddningstid 20%. Tålighet mot slag (falltest) 20% samt användarvänlighet 10%.

 

 

Lite kring batterisäkerhet

Så, är det något särskilt man ska tänka på kring säkerheten av ett litiumjonbatteri? Testfakta frågade Elsäkerhetsverkets Tekniska Expert, Mikael Carlsson.

 - Det är ovanligt att batterier till handverktyg orsakar brand, men man bör vara medveten om att ett litiumjonbatteri kan ta skada av laddning vid minusgrader och att mycket höga temperaturer kan vara skadligt för batteriet. Ha gärna en avsedd plats för laddning där risken för brandspridning är låg, och ska du inte använda batterierna under en längre tid så mår dom normalt bäst i halvladdat tillstånd, men kolla alltid bruksanvisningen för just ditt batteri, säger Mikael Carlsson

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.