Små skillnader på batterier för elverktyg

Små skillnader på batterier för elverktyg

Batteriets värden mäts – Foto SLG
Gruppbild batterier – Foto Rickard Kilström
Mätning av batteriets kapacitet och uthållighet – Foto SLG
10 dagars självurladdning – Foto SLG
Laboratorietest

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 28 Mar, 2022
Läs senare

Testfakta anlitade det ackrediterade laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH för att testa åtta batterier för hemmaverktyg från de vanligaste tillverkarna.

 - När vi tittar under skalet visar det sig att laddcellerna och den integrerade kopplingsdosan är så lika att de skulle kunna komma från samma fabrik, berättar testingenjör Andreas Kékedi på det tyska laboratoriet.

[PDF]

I och med trenden att fixa hemma och det ökade intresset i renoveringsarbeten har marknaden för praktiska och lättanvända verktyg för hem och trädgård också ökat. Numera har de allra flesta fler elverktyg än den vanliga skruvdragaren hemma. Kanske har du nu trimmer, tigersåg eller till och med en gräsklippare som du kör med ett och samma batteri.

I testet mättes batteriernas kapacitet, både som nya och efter 300 laddningscykler, samt hur mycket kraft som försvinner efter 10 dagars lagring vid 40°C. I ett falltest släpptes batteriet från 1,5 meters höjd mot ett betonggolv. Detta gjordes sex gånger och därefter kontrolleras både in- och utsida, samt om batteriet fungerar lika bra.

 - I detta moment var jag lite förvånad att även de billigaste produkterna klarade testet lika bra. Men det visar också att alla tillverkare blivit bättre, säger Andreas Kékedi.

Sammantaget visar testet inte på några stora skillnader i batteriernas kapacitet, förutom hos Bosch som förlorar mycket i kraft efter 300 laddcykler. Det skiljer desto mer i laddningstid där de långsammaste tar nästan två timmar jämfört med Bosch och Stanley som laddar fullt på knappt en timme. Men laddningstiden beror på typen av laddare och här skiljer det mycket mellan de olika fabrikaten. Boschs ger till exempel hela 8A jämfört med Black&Deckers 2A.

- En högre laddström påverkar batteriets livslängd. Om laddningstiden inte är viktig är det bättre att välja en laddare med lägre laddström påpekar Andreas Kékedi.

Mellan testvinnaren Stanley och tvåan Ryobi är främsta skillnaden batteriets självurladdning under vila. I övriga testmoment visar resultaten på hårfina skillnader.

 - När man ”lyfter på huven” på batterierna i testet är alla lika rena utan några lösa sladdar och lödningar. För bara fem, sex år sedan kunde man se billigare märken med rena rama fågelbon på insidan, förklarar Andreas Kékedi, som ser en stor utveckling inom batterisektorn.

Nya batterimodeller dyker ständigt upp på marknaden. Batterierna ska klara många laddningar samt vara lätta och stöttåliga. Beroende på var du bor i landet är det också viktigt att batteriet klarar av att användas i minusgrader. Då skillnaderna på de testade batterierna visade sig små ställs konsumenten inför ett annat val.

 - Eftersom batterierna endast fungerar inom samma varumärke kan utbudet av olika verktyg hos tillverkaren vara avgörande, säger Andreas Kékedi som ansvarar för batteritesterna på laboratoriet SLG.

För hemmafixaren som står och väger mellan olika varumärken så kan följande (förutom utbud av verktyg och tillbehör) vara bra att tänka på:

* Vikten, både på batteri och verktyg. Särskilt om du behöver använda verktyget under längre tid.
* Ergonomi, ligger det bra i handen även vid obekväma ställningar?
* Greppet. Prova gärna verktyget både med och utan arbetshandskar.
* Vilket slags arbete ska du utföra? Kanske behöver du komplettera med ytterligare utrustning till exempel glasögon, knäskydd eller liknande.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har genomfört ett jämförande laboratorietest av batterier till elverktyg. Ett representativt urval av produkter har införskaffats under februari 2022.

Alla tester har utförts av laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf, Tyskland.

Urvalet är batterier till elektriska verktyg främst för hemmabruk av typen Litiumjom 18 Volt, 4.0 Amperetimmar.
Alla deltagande batteritillverkare har själva tillhandahållit batteriladdare som passar för just deras batteri.                                

Följande fabrikat ingår i urvalet:

AEG - PROLITHIUM-ION batteri
Bosch - PROCOREPROFESSIONAL
Black&Decker - BL 4018
Ryobi - RB1840X COMPACT 
Stanley Fatmax - STANLEY® FATMAX® 
Parkside - Performance 20v
Cocraft - Lithium Xross Connect
Biltema - MultiX

Laboratorietestet omfattade följande delmoment:

Batterikapacitet

Batteriet laddas fullt med den medföljande laddaren. Urladdning sker med hastigheten 1C (4Ah = 4A urladdningsström) tills batteriet når en slutlig spänning på 13,5V vilket anses vara ett helt urladdat batteri. Batterikapaciteten mäts på tre batterier, efter tre genomförda laddningscykler och efter 10 dagars lagring i 40º C. 

Livslängd på batteriet

Batteriet laddas fullt med tillhörande laddare. Batteriet laddas ur med en ström på 10A. Under urladdningen belastas batteriet under 4 s och vilar i 10 s tills batteriet är helt urladdat. Denna laddning/urladdning upprepas under 300 cykler. 

Falltest av batteriet

Batteriet släpps från 1,5 m på ett betonggolv. Innan falltestet påbörjas mäts batteriets spänning. Batteriet släpps sex gånger, en gång på varje yta. Därefter undersöks batteriet för synliga skador både på insidan och utsidan. Spänningen mäts igen och batteriet provas i en borrmaskin och i laddaren. 

Hantering/Användarvänlighet

Hantering och användarvänlighet testas främst genom att gå igenom batterierna för att se om vissa funktionaliteter finns eller inte och hur de är utformade. Laboratoriet noterar även om batterierna är lätta att hantera vid laddning och ifall medföljande laddare innehar vissa funktioner så som gummifötter och indikator.

Batteri:

Enkelhet att ta bort samt sätta i batteriet i laddaren
Finns laddnivåindikator
Syns laddnivåindikatorn
Finns felindikator
Syns felindikatorn bra
Finns det gummiklädd antihalkyta på batteriet.

Laddare:

Finns stand-by indikator
Syns stand-by indikator bra
Finns laddnivåindikator
Syns laddnivåindikatorn
Finns indikator för fulladdat batteri
Syns indikator för fulladdat batteri bra
Finns felindikator
Syns felindikatorn bra
Går laddaren att montera på en vägg
Finns gummifötter

Resultat

Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. I totalbetyget har högst vikt lagts vid kapacitet och uthållighet med 50%. Laddningstid 20%. Tålighet mot slag (falltest) 20% samt användarvänlighet 10%.

 

 

Lite kring batterisäkerhet

Så, är det något särskilt man ska tänka på kring säkerheten av ett litiumjonbatteri? Testfakta frågade Elsäkerhetsverkets Tekniska Expert, Mikael Carlsson.

 - Det är ovanligt att batterier till handverktyg orsakar brand, men man bör vara medveten om att ett litiumjonbatteri kan ta skada av laddning vid minusgrader och att mycket höga temperaturer kan vara skadligt för batteriet. Ha gärna en avsedd plats för laddning där risken för brandspridning är låg, och ska du inte använda batterierna under en längre tid så mår dom normalt bäst i halvladdat tillstånd, men kolla alltid bruksanvisningen för just ditt batteri, säger Mikael Carlsson

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Rusta badhandduk Emma

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas badhandduk Emma. Badhandduken Emma presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance med god marginal.

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Alla testvinnare från 2022

Från totalt 4671 produkter ner till nitton av särskilt hög kvalitet. Dessa är produkterna vi testat under året som stått ut särskilt: alla testvinnare från året som gått.

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.