Billiga batterier lika bra som dyra

Billiga batterier lika bra som dyra

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Varför lägga 13 kronor på ett batteri när du kan få ett likvärdigt för under två kronor. Skillnaden mellan dyra och billiga batterier är inte stor, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 26 Sep, 2009
Läs senare

Finns det något värre än att behöva byta batteri i kameran precis när du ska föreviga det där fantastiska ögonblicket på semestern? Eller när du håller på att slå syrrans rekord på Game Boy? Så frågan är om man ska lägga pengar på dyra batterier för att slippa byta så ofta.

Nej, visar testfaktas test. Skillnaden i pris är klart mycket större än skillnaden i kapacitet.
– Visst finns det en skillnad mellan ett par av de dyrare fabrikaten och lågprisalternativen, men den är mycket mindre än jag hade förväntat mig. Rent generellt verkar det ha skett en förbättring av livslängden hos den här typen av batterier, säger Mark Coggins, testledare på det brittiska tekniklaboratoriet Intertek.

[PDF]

Laboratoriet fick i uppdrag att undersöka livslängden hos några av marknadens vanligaste alkaliska AA-batterier. Fem stora batteritillverkare är representerade med två batterimodeller vardera. Dels sitt enklaste standardbatteri, dels ett dyrare batteri som säger sig fungera extra bra i produkter som är mer energikrävande, till exempel en digitalkamera. Förutom de fem märkesbatterierna testades två billiga alternativ från Clas Ohlson och Ikea.

Batterierna kopplades till en datorstyrd rigg som drar energi från batterierna enligt en särskild branschstandard. Testet simulerar ett typiskt dagligt användande i både på- och av-läge. För att ta reda på om de batterier som lovar extra mycket lever upp till marknadsföringen, testades livslängden på alla batterier vid två olika förbrukningsnivåer – ”hög effektförbrukning” och ”mycket hög effektförbrukning”.
– Testet vid hög effektförbrukning motsvarar en motordriven leksak eller en portabel cd-spelare. Testet vid mycket hög effektförbrukning motsvarar en mer krävande produkt, som en digitalkamera med skärmen påslagen, säger Mark Coggins.

Stoppar man in de bästa batterierna i en motordriven leksak håller de i dryga åtta och en halv timme medan det sämsta batteriet (Philips Powerlife) slutade fungera två timmar tidigare. Inget av lågprisbatterierna gjorde dock bort sig och Clas Ohlson var bara 16 minuter efter testets bästa batteri.

Men det var resultatet vid den högre förbrukningsnivån som var mest förvånande, enligt Mark Coggins. Inte heller här tillhör lågprisbatterierna de sämre i testet och varken Ikea eller Clas Ohlson ligger mer än cirka 25 minuter efter testvinnaren.
– Här hade jag förväntat mig att de billiga batterierna skulle ligga mycket längre efter täten. Det var överraskande, säger Mark Coggins.

Fakta om testet

Det engelska tekniklaboratoriet Intertek ETL Semko har för Testfaktas räkning testat kvalitet och livslängd på 12 vanliga alkaliska AA-batterier (1,5 Volt).
Fem stora batteritillverkare är representerade med två batterimodeller vardera. Dels sitt enklaste standardbatteri, dels ett dyrare batteri som säger sig fungera extra bra i produkter som är mer energikrävande, som till exempel en digitalkamera. Förutom de fem märkesbatterierna testades två billigare alternativ från Clas Ohlson och Ikea.

Följande batterier har testats:

  • Duracell Ultra
  • Duracell Plus
  • Energizer Ultra+
  • Panasonic Extreme Power
  • Philips Extreme Life+
  • Varta High Energy
  • Coltech Power
  • Ikea Alkaline
  • Panasonic Essential Power
  • Varta Longlife Extra
  • Energizer Classic
  • Philips Powerlife


Så gjordes testet:

Nio exemplar av varje batteri testades och de angivna mätvärdena är ett medelvärde av alla nio.

Testet har utförts enligt branschstandard BS EN 60086-1:2007 och BS EN 60086-2:2007 och simulerar ett typiskt dagligt användande i både på- och av-läge. För att få jämförbara mätvärden kopplades batterierna till en datorstyrd rigg som drar energi från batterierna på ett standardiserat sätt, vid olika effektförbrukning och med olika många på- och avstängningar.

Vissa teknikprodukter kräver mer av ett batteri än andra. Därför testades alla batterier vid två olika effektförbrukningsnivåer. Enligt branschstandarden ska livslängden vid ”hög effektförbrukning” (motsvarande t ex en portabel cd-spelare) mätas fram till dess att batteriet avger 0,8 Volt och vid ”mycket hög effektförbrukning” (motsvarande t ex en digitalkamera) fram till 0,9 Volt. Men eftersom teknikprodukter ofta slutar fungera redan vid 1,0 Volt, mättes även denna livslängd. Testet visar också att skillnaden i livslängd mellan det bästa och sämsta batteriet av samma fabrikat kan vara stor, vilket drar ner slutomdömet.

Testresultaten från fyra olika mätningarna – livslängd vid hög effektförbrukning till 0,8 respektive 1,0 volt, effektförbrukning vid mycket hög effektförbrukning till 0,9 respektive 1,0 volt – har betygsatts på en skala från 1 till 5 och viktats samman till ett totalbetyg med lika vikt. Batteriernas livslängd har viktats med 90 procent och skillnaden i prestanda mellan det bästa och sämsta batteriet av ett visst fabrikat har viktats med 10 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.