Stegräknarna räknar fel

Stegräknarna räknar fel

Laboratorietest

En stegräknare lever inte alltid upp till namnet. Testfaktas test av åtta olika modeller visar att tusentals steg aldrig registreras och att en bilfärd uppfattas som en promenad.

Laboratorietest
Mattias Boström Publicerad: 9 Apr, 2010
Läs senare

Kan man lita på en stegräknare? Testfakta lät SP Sveriges tekniska forskningsinstitut testa åtta olika fabrikat för att få svar på den frågan.

För att se hur korrekt stegräknarna registrerar steg monterade SP upp dem bredvid varandra på en maskin. Denna förde sedan, med hjälp av pneumatiska cylindrar, stegräknarna upp och ner, för att efterlikna normal gång. 10 000 steg simulerades och därefter avlästes stegräknarna. Provningen upprepades sex gånger för att säkerställa att placeringen av stegräknarna saknade betydelse.

- Vi räknade ut en frekvens utifrån hur många steg en människa går på en minut. Därefter ställde vi in intensiteten så att stegräknarna registrerade steg, säger Ann-Sofie Engdahl, testledare på SP.

[PDF]

Skillnaderna mellan hur stegräknarna presterade var stora. Mest korrekt räknade Omron Walking Stye II. Som lägst räknade den 9968 steg, som mest 100 procent korrekt. Även Asaklitt från Clas Ohlson presterade mycket korrekt i detta moment. Teknikmagasinets stegräknare visade sig däremot inte vara särskilt pålitlig. Som minst registrerade den 45 steg av 10 000, och under de övriga testomgångarna spretade resultaten betänkligt. Silva Ex3 Plus och Soc Pedometer, från Stadium presterade också märkliga resultat. Under en omgång vardera registrerade de noll steg.

- Det är väldigt märkligt, men vi har ingen uppfattning om varför. För i övrigt presterade de bra. Däremot var Stegräknaren från Teknikmagasinet mycket otillförlitlig. Den räknade 45 steg, sedan 1 154 och sedan 9 320, säger Ann-Sofie Engdahl

Även stegräknarnas känslighet testades, för att se om de registrerar ävenlättare steg. Det kan vara av betydelse för en person med nedsatt rörelseförmåga och som därför inte sätter ner sina fötter så hårt.

- Vi körde samma maskin igen, men minskade nu intensiteten stegvis, för att simulera lättare och lättare steg. Silva Ex Plus och Teknikmagasinets lade av först. De andra slutade därefter räkna ungefär samtidigt, utom Asaklitt och Soc, som räknade hela vägen ner. Paso Petit, Silva Ex Plus och Silva Ex3 plus var dock inkonsekventa i detta moment. De slutade räkna, och började sedan igen, och så vidare.

Det finns två olika typer av stegräknare ? direktdrivna och de utrustade med filter. De förstnämnda har en mekanisk pendel som ska registrera samtliga rörelser, medan de sistnämnda filtrerar bort en del av de inledande rörelserna. Detta bland annat för att undvika att stegräknaren registrerar ?steg? när man exempel vis kör bil på en guppig väg eller åker buss till och från jobbet. Ann-Sofie Engdahl tog därför ut stegräknarna på en 39 kilometer lång bilfärd på landsväg. Fyra av stegräknarna trodde sig dock vara ute på promenad och räknade steg under åkturen. Värst var Silva Ex3 Plus, trots att den har ett så kallat filter

- Den registrerade 574 steg under bilfärden. Den var ju även otillförlitlig under känslighetstestet, och gav varierande utslag i övrigt.

En stegräknare ska också vara lätt att använda. Krångliga menyer kan vara ett gissel för den med bristande tekniska kunskaper. SP gick därför igenom samtliga modeller för att se hur pass användarvänliga de är. I det här momentet ansågs Asaklitt bäst. Den är enkel att ställa in och läsa av och har dessutom en bruksanvisning som är lätt att förstå. Omron Walking Style II och Soc Pedometer, från Stadium, fick däremot låga betyg.

- Omron är bäst på att räkna, men jag anser att den är svår att nollställa. När man ska nollställa den måste man ha ett mycket litet föremål. Jag försökte med spetsen av en penna, men det gick inte. Dessutom nollställs alla funktioner, vilket innebär att man måste ställa in vikt och längd igen.

Fakta

SP Sveriges tekniska forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat åtta olika fabrikat av stegräknare. Syftet med testet är att visa på skillnader i förmågan att återge rätt antal steg samt bedöma stegräknarnas känslighet och användarvänlighet.

Följande stegräknare har testat:

  • Asaklitt (Clas Ohlson)
  • Maxfit (Coop)
  • Omron Walking Style II
  • Paso Petit (Rusta)
  • Silva Ex plus
  • Silva Ex3 Plus
  • Soc (Stadium)
  • Stegräknare med överfallslarm (Teknikmagasinet)

Stegräkning
Med hjälp av pneumatiska cylindrar fördes stegräknarna uppåt och neråt 10 000 gånger för att simulera verklig gång med cirka 130 steg per minut.
Momentet upprepades sex gånger och inför varje ny mätning ändrades placeringen av de olika stegräknarna.

Känslighet.
Samma utrustning användes för att testa stegräknarnas känslighet. Intensiteten i svängningarna minskades successivt till dess att samtliga stegräknare slutat registrera steg.

Falska steg
Stegräknarna togs med under en biltur för att se om de registrerade oregelbundna skakningar och vibrationer som steg.

Användarvänlighet
Åtta personer gjorde en bedömning av stegräknarnas användarvänlighet. Bedömningen omfattade bruksanvisningen, avläsning av information på stegräknaren, inställning av olika funktioner, nollställning av räkneverket samt hur bra de olika stegräknarna satt fast under et gångpass.

Betygsättning
Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. I totalbetyget har resultaten från stegräkning, känslighet och falska steg viktats in med 70 procent och användarvänlighet med 30 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.