Löparskorna lever längre än du tror

Löparskorna lever längre än du tror

Löparskorna håller längre än vad många försäljare säger, visar tysk forskning. Foto: Shutterstock.
Anders Szalkai. Foto: Kondis/Kjell Vigestad.

Hur länge håller ett par löparskor? Betydligt längre än vad branschen brukar säga, visar tysk forskning. Efter 100 mil hade varken skornas stötdämpningsförmåga eller stabilitet förändrats nämnvärt.

Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 30 Aug, 2013
Läs senare

Likt en bil som ska servas var 1000:e mil eller minst en gång om året förordar sportbranschen byte av löparskor med jämna mellanrum. Men hur ofta och på vilka grunder? När Testfakta kontaktade ledande skomärken och återförsäljare säger de flesta att ett par normaldämpade löparskor håller en 120, 150 mil och/eller ett par år.

Men Ewald Hennig som är professor i biomekanik vid det tyska universitetet Duisburg-Essen har gjort tester som tyder på att löparskorna klarar betydligt mer. När några erfarna löpare fick springa 100 mil i tre olika par löparskor så minskade skornas stötdämpningsförmåga och stabilitet med knappt tio procent. Och den största försämringen av skornas egenskaper inträffade redan under de fem första milen i löparspåret.

– Mest troligt handlar de här förändringarna om att skorna börjar användas. Därefter såg vi mycket små förändringar av skornas egenskaper, säger professor Ewald Hennig som forskat på löparskor i över 20 år.

Baserat på testresultaten uppskattar Ewald Hennig att ett par normala löparskor av hyfsad kvalitet, håller i upp till 200 mil utan problem, lite beroende på hur skon är uppbyggd och hur mycket löparen väger. En tyngre löpare kan behöva byta skor oftare. 

Enligt Ewald Hennig är det heller inte viktigt att titta efter tillverkningsdatum för att inte råka köpa för gamla löparskor, eftersom omsättningen på skor i butikerna är så pass stor.

– Det är inget problem i sig att använda ett par skor som är fem år gamla. Det klarar de här skomaterialen utan problem. Det viktiga är antalet steg i skorna.

Testresultaten som publicerades redan för tre år sedan uppmärksammades av hans forskarkollegor, men har däremot inte rönt särskilt mycket intresse i löparbranschen, menar Ewald Hennig – trots att löparskornas livslängd ofta diskuteras.

– När vi åker runt och utbildar butikspersonal är det här en ständigt återkommande fråga. För säljarna vet att kunderna frågar, säger Christer Wernhult på Nike.

Det är också något som den mångårige och guldbehängde maratonlöparen Anders Szalkai kan intyga.

– Genom åren har jag fått mycket frågor från folk om just skornas hållbarhet. De vill ju vara säkra på att skorna funkar bra.

Anders Szalkai menar att vana löpare kan känna när en sko inte ger tillräckligt mycket respons, men att det kan vara svårt för den som är nybörjare.  Att ett par vanliga löparskor skulle kunna hålla i 200 mil verkar inte alls omöjligt. I alla fall när det gäller skons dämpning, menar han. Däremot kan det vara annat på skon som går sönder tidigare, som till exempel skons vaddering på hälkappan.

Själv har Anders Szalkai ett par favoritskor som är fem, sex år gamla, och som han fortfarande använder då och då.

– Mitt råd är att använda två par löparskor parallellt: ett par lättare och ett par med mer dämpning – och att ha dem under en längre tid istället. Men sen ska man inte underskatta psykologin i att ha en ny fin sko som får dig att känna dig bra. Den känslan kan ta dig långt.

I Hennigs experiment sprang löparna upp till 100 mil i de olika löparskorna utan problem. Så varför testade de inte skorna längre?

– Det skulle tagit alldeles för lång tid och blivit alldeles för dyrt. Jag vet de som upprepat vårt test på 500 kilometer och som också visat på inga eller mycket små förändringar av skornas egenskaper. Mig veterligen har däremot ingen förlängt experimentet ännu, säger Ewald Hennig. 

 

Fakta

Så gick professor Ewald Hennigs test till

• Tre par löparskor av hög kvalitet från Adidas, Asics och Nike valdes ut. Alla i samma prisklass vid tiden för testet.
• Fem vana löpare fick springa sammanlagt 100 mil i skorna.
• Skornas förmåga att stötdämpa och ge stabilitet (skydda mot överpronation) mättes i laboratorium efter 5, 20, 50 och 100 mil.
• Mätningarna visade att skornas egenskaper bara hade förändrats marginellt efter 100 mil. Försämringen var i genomsnitt mindre än tio procent. Den största förändringen av skornas egenskaper uppmätte laboratoriet redan efter de fem första milen.
•Rapporten ”Changes in Footwear Properties after 50, 200, 500 and 1000 km of running” av Hennig & Fischer publicerades 2010. Forskningsprojektet betalades av det oberoende tyska testinstitutet Stiftung Warentest.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.