Klädföretag mörkar sin miljöpåverkan

Klädföretag mörkar sin miljöpåverkan

Flera svenska klädföretag vägrar att svara på frågor om sin produktion utifrån ett miljöperspektiv. Det visar en färsk studie från Naturskyddsföreningen och Swedwatch.

Martina Frisk Publicerad: 2 Okt, 2008
Läs senare
Vi handlar mer och mer kläder i Sverige. På tio år har konsumtionen av kläder och skor ökat med hela 57 procent. En utveckling som inte enbart märks inom Sveriges gränser, utan även får konsekvenser för miljön i tillverkningsländer och i förlängningen globalt.
    I dagarna släppte Naturskyddsföreningen och Swedwatch rapporten ”Den blinda klädimporten”. De två organisationerna har granskat klädtillverkningens miljöpåverkan hos tio svenska klädföretag. Fokus ligger på produktionen i två av de största tillverkningsländerna, Kina och Indien. Bland annat har man pratat med fabriksarbetare om hur tillverkningen går till. Även ansvariga på företagen hemma i Sverige har intervjuats.
6 av 13 företag vägrade över huvud taget att svara på frågor om sitt miljöarbete: Bondelid, Gina Tricot, MQ, Svea, J Lindeberg och Vero Moda. Företaget bakom Vero Moda, Bestseller, menar att det beror på ett slarvfel från företagets sida och att Swedwatchs förfrågan inte har skickats vidare till ansvarig person.
– Företagens öppenhet är mycket viktigt för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val. Det är möjligt att dessa företag har ett bra miljöarbete men det är i så fall inte något de vill att deras kunder ska känna till, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
    De sju företag som gick med att svara på frågor var Cheap Monday/Weekday, Wesc, Polarn o Pyret, Brothers/Sisters, Peak Performance, Dressmann och Odd Molly.
    Enligt rapporten ställde alla dessa liknande krav på sina leverantörer. Bland annat kräver de att leverantören ska följa de lokala miljölagarna och har även listor med kemikalier som inte får förekomma i slutprodukterna.
Dock ställer få företag krav på minskad miljöpåverkan i tillverkningen. Dessutom följs det stora ansvar, som ofta läggs över på underleverantörerna, sällan upp.
    Ett tydligt exempel på textilindustrins lokala miljöeffekter är den indiska staden Tiripur. Där har kemikalier förorenat grundvattnet ända ner till 100 meters djup. Förenklat kan man säga att en ren vit t-shirt som vi köper i en svensk butik ofta bidrar till utslagna fiskevatten, obrukbara jordbruksmarker och en minskad biologisk mångfald i tillverkningsländerna.
    Mikael Karlsson tror att vi i västvärlden måste dra ner på vår klädkonsumtion för att komma till rätta med problemen i utvecklingsländerna.
– Det finns inget som helst hållbarhetsperspektiv. Det är omöjligt att fortsätta producera så här mycket kläder på ett hållbart sätt, säger han.
    I rapporten finns även en lista med rekommendationer till företagen. Bland annat vill organisationerna att klädjättarna ska ta fram tydliga miljökrav för hela produktionskedjan och sedan noggrant kontrollera att kraven uppfylls. Ett annat förslag är att de svenska företagen ska investera i mindre farliga kemikalier och avloppsrening när de lokala underleverantörerna själva inte har råd.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.